Familiens siste ønske

Datoen for bisettelsen til Matti Nykänen (55) er klar. Slik vil hopplegendens familie ta farvel.

TIDENES SKIHOPPER: Matti Nykänen døde 3. februar, 55 år gammel. Han blir av flere regnet som tidenes skihopper. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
TIDENES SKIHOPPER: Matti Nykänen døde 3. februar, 55 år gammel. Han blir av flere regnet som tidenes skihopper. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Nyheten om Matti Nykänens død slo ned som et sjokk i hoppverden for 19 dager siden.

Den finske legenden døde 3. februar. Nå er datoen for bisettelsen klar: Den finner sted lørdag 2. mars - i hjembyen Jyväskylä. Det er avisa Keskisuomalainen som melder dette.

Familien ønsker at bare en liten krets av nære skal være til stede i bisettelsen. Tidligere ble det diskutert om Nykänen skulle få en statsbegravelse. I samråd med familien gikk Sampo Terho - finsk Europa-, kultur- og idrettsminister - bort fra dette. I stedet vil staten gå inn og betale en viss sum av kostnadene for bisettelsen.

PÅ TOPPEN: Matti Nykänen var omtrent umulig å slå i hoppbakken på 80-tallet. Her under VM i Holmenkollen i 1982. Foto: NTB scanpix .
PÅ TOPPEN: Matti Nykänen var omtrent umulig å slå i hoppbakken på 80-tallet. Her under VM i Holmenkollen i 1982. Foto: NTB scanpix . Vis mer

Overfor det finske magasinet Seiska bekrefter enka Pia at urnen vil bli senket i jorda ved siden av Matti Nykänens far, Ensio Nykänen.

Selv om bisettelsen blir privat, vil publikum få sjansen til å ta et siste farvel med hopplegenden i en minneseremoni.

Stor respekt

Tidspunktet for bisettelsen blir kjent samtidig som hoppverden er samlet i VM i Seefeld. Lørdag 2. mars - samme dag som bisettelsen - vil det pågå miks lagkonkurranse. Sportssjef Clas Brede Bråthen var blant dem som minnet Nykänen med ærbødighet og respekt etter dødsfallet.

- Jeg ble sjokkert da jeg hørte det. Det får meg først og fremst til å tenke på alt han har betydd for hoppsporten. På mange måter var han banebrytende i mye av det han gjorde. Han oppnådde alt du kunne oppnå i forholdsvis ung alder, sa Bråthen til NTB.

Det er ingen hemmelighet at den tidligere skihopperen levde et tøft liv etter at han la opp i 1991, 28 år gammel. Før dette rakk han å vinne fire OL-gull og fem VM-gull. Han hadde også 46 seirer i verdenscupen, og han vant Hoppuka i Tyskland og Østerrike to ganger.

Hopplegenden hadde sin siste offentlige opptreden to dager før han døde. Det skjedde på en restaurant i Helsinki-området. Nykänen holdt en konsert, og private videoopptak viser at publikum var med på notene.

Blant tilskuerne i lokalet var Katja Pilkevaara. Overfor avisa Iltalehti medga hun at det så ut som om Nykänen hadde hatt bedre dager.

- Det virket som om han manglet det lille ekstra som han har pleid å ha på konserter. Han framsto trøtt og hadde glemt ord i tekstene, fortalte Pilkevaara.

Selfie

Dette overskygget likevel ikke den gode stemningen. Etterpå møtte hun Nykänen og en venn i nærheten av restauranten. Der befant også et par andre fans seg.

- Matti var tydelig glad for å treffe oss. Han reiste seg og klemte alle. Og endelig fikk jeg tatt et bilde av meg selv sammen med Matti, fortalte Pilkevaara.

Bildet ble seinere lagt ut på Instagram. Iltalehti spurte om dette var det siste bildet av Nykänen.

Planen var angivelig at stjernehopperen fra 80-tallet skulle være i Helsinki hele helga. Til vanlig bodde han i Joutseno, 25 mil øst for hovedstaden. Denne helga var det meningen at han også skulle ha en konsert nummer to.

DØD: Finlands hopplegende, Matti Nykänen, er død. Video: NRK, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Vesa Finska - Nykänens mangeårige venn - fortalte til Iltalehti:

- Etter konserten fredag dro Matti hjem til meg. Der lot jeg ham være alene, fordi han skulle ha en annen konsert denne helga. Da jeg kom hjem neste dag, hadde han dratt.

Diabetes

Planen var at Nykänen og noen kompiser skulle se finalen i amerikansk fotball, Super Bowl, natt til mandag 4. februar. Aleksi Valavuoren - en annen venn som var involvert i konsert nummer to - fortalte at han var i kontakt med Nykänen fredag:

- På det tidspunktet la jeg merke til at Matti trengte hvile.

Kai Merilä kjente Nykänen i flere år. Han opplyste at hopplegenden fikk konstatert diabetes i fjor høst.

- Sykdommen var helt forferdelig, men han tok kontroll over situasjonen. Han målte blodsukkeret sitt, fortalte han. Og tilføyde:

- Jeg tror han døde av sykdom.

Nykänen ble funnet død av kona 3. februar. Én måned etterpå blir han stedt til hvile i Jyväskylä.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer