Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fanger i krig

  • Iraks visestatsminister Tariq Aziz har overgitt seg til amerikanske styrker i Irak. Han er blant de 55 mest ettersøkte av Saddam Husseins lederskap som amerikanerne nokså absurd har etterlyst i form av en kortstokk. Denne jolly formen svekker inntrykket av at de ettersøkte er mistenkt for overgrep og krigsforbrytelser. Tariq Aziz var Saddam-regimets ansikt utad under den første Golfkrigen, da han var utenriksminister.
  • Etter hvert som flere av Saddam Husseins medarbeidere overgir seg eller blir utlevert til de amerikanske okkupantene, øker problemene rundt det som videre skal skje med disse fangene. Dersom krigen mot Irak hadde hatt FN-hjemmel, ville de arresterte vært FNs ansvar. Tiltaler mot Tariq Aziz og de andre fangene kunne bli reist for Den permanente internasjonale straffedomstolen i Haag. Men president George Bush har trukket sin forgjengers underskrift på traktaten som oppretter domstolen, og avviser alt samarbeid med den. I stedet er det sannsynlig at USA vil stille de viktigste av Saddams medarbeidere for hemmelige, militære tribunaler av den typen som ble lovhjemlet i USA etter terrorangrepene 11. september 2001. Disse tribunalene behandler saker på grunnlag av hemmelig bevisførsel, uten at tiltalte har et uavhengig forsvar med forsvarers vanlige rettigheter, og uten innsyn i saksbehandlingen fra offentligheten. Like fullt kan tribunalene avsi dødsdommer. Den norske høyesterettsdommer Kjetil Lund har slått fast at ingen som risikerer å bli stilt for et slikt tribunal, kan utleveres fra Norge til USA.
  • I går dokumenterte Dagbladet at amerikanske soldater i Bagdad fakker mistenkte tjuver, kler av dem, brenner klærne og sender de mistenkte nakne ut på gata igjen med «tjuv» skrevet på brystet. En slik behandling av arrestanter er i strid med alle tenkelige rettssikkerhetsregler som USA ellers bekjenner seg til.
  • Fremdeles sitter 665 fanger på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba uten juridiske rettigheter. Behandlingen av disse fangene og de nye fangene som blir tatt i Irak, bidrar til å undergrave internasjonal rett og regelverket for behandling av fanger under og etter krigshandlinger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media