Fanget i Bermudatrianglet

ABN Amro One har møtt veggen i Volvo Ocean Race. Nå jages de av båtene bakfra.

(Dagbladet.no): Bermudatrianglet er kjent for å sluke båter og å få dem til å forsvinne sporløst. For «ABN Amro One» er det vinden som har lidd denne ublide skjebne. Båten som ledet soleklart for 12 timer siden er i ferd med å miste sitt store forsprang.

«Movistar» lå 51 nautiske mil bak i morgentimene idag, men har spist opp deler av forspranget. Klokka 18.00 i kveld lå «ABN Amro One» 43 nautiske mil foran, mens «Pirates of the Caribbean» hadde knappet inn 20 nautiske mil og ligger 161 nautiske mil bak nederlenderne.

Det vil si, først knappet de inn 47 nm, men så møtte også «Black Pearl» det nye «stillebeltet», og dermed ble det ikke fullt så lystig resultat for Cayard.

Holder ledelsen?

Nå er ledelsen utgangspunktet mer enn nok for skipper Mike Sanderson, siden det er bare er 624 nm igjen til målskuddet i Baltimore.

Flåten ligger ca 600 nm øst for Florida og 260 nm sørøst for Bermuda og èn etter èn møter de den samme høytrykksveggen som «ABN Amro One».

- Det er utrolig skiftende vindforhold. I det ene øyeblikket hadde vi 10 knops medvind, 10 minutter senere var det hele snudd til 25 knop motvind..., skriver piratskipper Paul Cayard i sin dagbok:

- Vi har 810 nautisk mil igjen til Chesapeake Bay og deretter 120 nm til Baltimore, fortsetter han i sin mail tidligere i ettermiddag. Han beskriver forholdene ombord slik:

Våte drømmer

- Det er definitivt slutt på de tropiske forholdene. Temperaturen har sunket til 21 grader, og å være på dekk føles som å stå midt i strålen til en brannslange. Vannet fosser over baugen og treffer oss midt i ansiktet med stor kraft. Det er temmelig slitsomt i lengden, skriver Paul Cayard, som har funnet bare èn måte å tørke klær på mens han er ombord:

- Jeg legger meg til å sove med de våte klærne på. Ganske ubehagelig, men mest effektivt, forteller Cayard, som har fjerde båt i feltet, «Ericsson Racing Team» på trygg avstand - 40 nautiske mil - bak seg.

«Team Ericsson» har på sin side «Brasil1» fortsatt tre nm bak seg igjen, mens løpet synes å være kjørt for båten som før etappen lå på tredjeplass sammenlagt: «ABN Amro Two», som startet jorda rundt-regattaen strålende.

Det skiller nå 316 nm mellom første og siste båt i feltet. Aller sist ligger «ABN Amro Two» som har størst båtfart i øyeblikket.

Volvo Ocean Race har nå pågått i 155 døgn. Målskuddet i Baltimore vil antageligvis smelle mandag formiddag.

JAGET: ABN Amro One har mistet vinden i seilene. Her poserer Tony Mutter på dekk tidligere i uka. For 12 timer side suste Volvo Ocean Race-båtene mot Baltimore i nesten 20 knops fart. Nå er den mer enn halvert.