Hopp

Fannemel med sjokkseier da Forfang skapte full forvirring

Første seier på snart ett år for de norske hopperne. Drama til siste slutt.

TIL TOPPS: Anders Fannemel kunne innkassere seieren i Engelberg i Sveits. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TIL TOPPS: Anders Fannemel kunne innkassere seieren i Engelberg i Sveits. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge hadde ikke vunnet et verdenscuprenn i hopp siden 4. januar før lørdagens konkurranse i Engelberg.

Etter første omgang i Sveits så det svært lovende ut. Anders Fannemel ledet foran Junshiro Kobayashi og Robert Johansson.

Fannemel fulgte opp i andre omgang. Han var 0,1 poeng foran Richard Freitag fra Tyskland - med polakken Kamil Stoch på tredjeplass.

Fannemel hoppet 133 meter i første omgang og fulgte opp med 127,5 meter i andre.

Den norske laginnsatsen var svært bra. Daniel-André Tande ble nummer fire og Halvor Egner Granerud nummer fem. Johansson endte på niendeplass.

- Det var deilig. Jeg sa før dagen at jeg skulle være friskere. Jeg traff på kjøringa. Da flyr det. Det var deilig, sier Fannemel til TV 2.

Til NRK forteller han:

- Plutselig satt den. Det er jo et par år siden jeg har vunnet et renn på det nivået her, så det er god bekreftelse på at man er på rett vei.

MAX-DOKUMENTAR HVER TORSDAG: Et kamerateam har fått unik tilgang til hopplandslaget helt siden prøve-OL sist vinter. Video: MAXVis mer Vis mer Vis mer

Rennet i Engelberg inneholdt mye drama, sett med norske øyne. Johann André Forfang falt i prøveomgangen og pådro seg smerter i kneet og hodet. Det var lenge uklart om han kunne hoppe rennet.

Til TV 2 uttalte sportssjef Clas Brede Bråthen at Forfang ikke kom til å delta. Men noen minutter seinere kom den motsatte beskjeden: Han skulle hoppe likevel.

Men det gikk ikke så bra. Tromsø-hopperen endte på 31. plass i første omgang. Dermed fikk han ikke hoppe i finalen. Han forklarte dramaet slik:

- Jeg trynet og slo kneet ganske hardt i landingen i prøveomgangen. Det samme gjaldt hodet. Jeg fikk behandling helt fram til start nummer 14. Da jeg reiste meg, fant jeg ut at det ikke var noen vits i å hoppe. Etter at jeg skiftet, jogget jeg meg en tur og tok noen spensthopp.

Forfang fortsatte:

- De tre første spensthoppene jeg gjorde var gode. Så begynte det å gjøre veldig vondt. Jeg tenkte at der oppe (på hoppet) skulle jeg gjøre ett spensthopp. Jeg tenkte: «Jeg får håpe at kneet ikke gjør så vondt da.» Jeg hadde ingen smerter under hoppet. Men jeg ble reservert og våget ikke å være så aggressiv i flygingen som jeg burde.

Falt

En som heller ikke klarte å holde seg på beina, i første omgang, var Andreas Stjernen. Han falt etter å ha landet på 133 meter. Likevel klarte han å kvalifisere seg til andre omgang som 28. mann.

I den andre enden av skalaen lå Anders Fannemel som nummer én etter 133 meter. Kobayashi og Johansson fulgte på delt andreplass med hopp på henholdsvis 128,5 og 128 meter.

Halvor Egner Granerud var nummer seks, Daniel-André Tande nummer 12. Sistnevnte hadde dårlige forhold og viste med kroppsspråket at han ikke var fornøyd.

Spørsmålet var om Fannemel kunne følge opp i andre omgang. Han har hatt en svak start i verdenscupen og lå som nummer 20 sammenlagt før dagens renn.

Og det holdt med minst mulig margin. I andre omgang fulgte han opp med et hopp på 127,5 meter. Da han landet, var han slett ikke sikker på at han hadde vunnet. Han skar en grimase. Da seieren var et faktum, ble han «overfalt» av lagkameratene.

Middels pluss

Norges nest beste, Tande, hoppet seg opp fra 12.-plassen. I andre omgang landet han på 129,5 meter, seks meter bedre enn i første svev. Det holdt til fjerdeplass.

- Middels pluss, sier Tande om sin egen innsats.

Sportssjef Clas Brede Bråthen var en svært fornøyd mann etterpå:

- Vi gleder oss stort over at vi dominerer et renn som går i forhold vi normalt har hatt problemer med. Dette laget er ganske unikt og en trivelig gjeng å være på tur med, påpeker han.

HOPP

Verdenscup hopp menn lørdag i Engelberg, Sveits (HS140):

1) Anders Fannemel, Norge 253,6 (133-127,5), 2) Richard Freitag, Tyskland 253,5 (124,5-129,5), 3) Kamil Stoch, Polen 250,8 (125,5-129), 4) Daniel-Andrè Tande, Norge 245,4 (123,5-129,5), 5) Halvor Egner Granerud, Norge 243,3 (132-125,5), 6) Andreas Wellinger, Tyskland 242,2 (121,5-133,5), 7) Junshiro Kobayashi, Japan 241,7 (128-124), 8) Dawid Kubacki, Polen 241,5 (128-127,5), 9) Robert Johansson, Norge 240,2 (128,5-123), 10) Piotr Zyla, Polen 239,0 (127-123,5).

Øvrige norske: 19) Andreas Stjernen 221,4 (133-124)

Ikke til finaleomgangen: 31) Johann André Forfang 103,1 (116)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer