Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fannemel sjokkerte Japan: - Jeg så brølet da han landet

Bakkerekord og dobbelt norsk i Sapporo.

TOPP TRE: Anders Fannemel (i midten) vant foran Johann André Forfang (til venstre) og Noriaki Kasai. FOTO: NTB SCANPIX
TOPP TRE: Anders Fannemel (i midten) vant foran Johann André Forfang (til venstre) og Noriaki Kasai. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

SAPPORO (Dagbladet): Japanerne håpet på hjemmehelten Noriaki Kasai (43). Men det var Norge som sto for de største prestasjonene i verdenscuprennet i Sapporo i natt, norsk tid. Anders Fannemel (24) vant foran Johann André Forfang (20). Kasai kom på tredjeplass.

Fannemel vartet opp med et sjokkhopp i første omgang i Okurayama-bakken. Han landet på 143,5 meter, noe som er ny bakkerekord. I andre omgang fulgte han opp med 136,5 meter.

- Jeg så brølet da han landet. Sist jeg så det, var da han hoppet 251,5 meter i Vikersund (verdensrekord), kommenterte NRK-ekspert Anders Jacobsen.

- Det stemmer det, sier Fannemel til Dagbladet.

- Dobbelt norsk i Japan, det er kult.

Reiste seg Nordmennene klarte å reise seg kraftig fra lørdag. Da ble Joachim Hauer bestemann på 14. plass. Søndag kom fire norske hoppere blant de ti beste. Daniel-André Tande endte på 9. plass, Hauer ble nummer ti. Kenneth Gangnes feilet i sitt andre hopp og kom på 20. plass.

- Jeg er utrolig stolt av gutta. Dette ble veldig bra, sier assistenttrener Magnus Brevig til Dagbladet.

Han ledet troppen mens hovedtrener Alexander Stöckl har frihelg hjemme i Norge. Dette var Fannemels tredje verdenscupseier i karrieren.

FORNØYD:  Anders Fannemel var en omsvermet mann etterpå. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
FORNØYD: Anders Fannemel var en omsvermet mann etterpå. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

- Før dagens konkurranse var jeg lei av dårlige forhold. Jeg synes jeg har hatt uflaks og stang ut. Plutselig snudde det i første omgang. Og plutselig hoppet jeg lengst. Det var ekstremt gode svar å få, sier han.

Selvtillit Han fortsetter:

- Jeg må klare å stabilisere meg på et høyt nivå, og ikke på et ustabilt høyt nivå. Jeg er veldig fornøyd med hoppinga i helga. Jeg håper jeg klarer å holde formen til Holmenkollen, Granåsen og Vikersund.

- Hvorfor svinger du?

- Det er ekstremt små marginer i skihopping. Det har med flaks og selvtillit å gjøre. Hvis du kommer inn i en vond sirkel uten selvtillit, så låser du deg.

Matforgiftet Johann André Forfang var minst like fornøyd med andreplassen. Han ble matforgiftet før rennet lørdag, og er fortsatt ikke helt frisk.

- Oppvarmingen min før rennet i dag var å springe fram og tilbake på toalettet. Formen er ikke bra ennå, påpeker han.

- Men jeg hadde klare oppgaver. Jeg visste hva jeg skulle rette på fra i går. Det at jeg er i dårlig form gjør kanskje at jeg holder meg kaldere i situasjonen, og klarer å gjøre det jeg skal gjøre i større grad.

Tromsø-hopperen fortsetter:

TOMMELEN OPP FOR NORGE:  Johann André Forfang og Anders Fannemel på den internasjonale pressekonferansen etter rennet. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
TOMMELEN OPP FOR NORGE: Johann André Forfang og Anders Fannemel på den internasjonale pressekonferansen etter rennet. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

- Andreplass er helt utrolig. Det er den beste plasseringen min i verdenscupen. Og det skjer på en dag der jeg absolutt ikke hadde forventet det.

Et stort smil Trener Brevig var et eneste stort smil etterpå. For andre gang i trenerkarrieren hadde han hovedansvaret for de norske hopperne i verdenscupen. Søndag dunket han inn blink med opplegget.

- Hvordan klarte dere å snu dette etter den svake lørdagen?

- Det går ikke på å snu noe som helst. Det gjelder bare å beholde roen, jobbe konstruktivt og være objektiv. Som lag vokser vi på dette.

- Fannemel er litt av og på i prestasjonene. I dag var han best. Hva tenker du?

- Når det er flyforhold, så er han best. Han var ikke helt på bærtur i går heller. Men styrken hans er å fly. Det kom til de grader fram i dag.

- Og nå blir feiring?

- Ja, vi går ut og spiser. Vi har det veldig bra sammen på tur. Og i dag blir det ekstra feiring.

Skuffet Mest skuffet var Kenneth Gangnes, som ikke ville gi noen kommentar etter rennet. Han ligger fortsatt på tredjeplass i verdenscupen sammenlagt, men kom totalt sett dårlig ut av Japan-helga.

POPULÆR:  Japansk presse ville ha en bit av Noriaki Kasai etter tredjeplassen. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
POPULÆR: Japansk presse ville ha en bit av Noriaki Kasai etter tredjeplassen. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Tyskeren Severin Freund dro ifra på andreplass. Nå ligger han 117 poeng foran nordmannen. Peter Prevc leder med 369 poeng på Freund igjen.

Johann André Forfang ligger på fjerdeplass.

HJEMMEHELT: Ingen tvil om hvem publikum heiet på i Sapporo. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
HJEMMEHELT: Ingen tvil om hvem publikum heiet på i Sapporo. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer