ORANSJE OG KORTE: Det var kjoler av denne typen som førte til at 36 nederlandske supportere måtte forlate stadion under kampen mot Danmark. Det er ukjent om dette er de aktuelle kvinnene.Foto: SCANPIX/REUTERS/Michael Kooren
ORANSJE OG KORTE: Det var kjoler av denne typen som førte til at 36 nederlandske supportere måtte forlate stadion under kampen mot Danmark. Det er ukjent om dette er de aktuelle kvinnene.Foto: SCANPIX/REUTERS/Michael KoorenVis mer

Fans i minikjole ble kastet ut for snikreklame

36 korte, oransje skjørt fjernet fra tribunen i går.

||| (Dagbladet): 36 nederlandske supportere ble holdt i varetekt under kampen mellom de oransje og Danmark i går, anklaget for å være del av en snikreklamekampanje på tribunen.

De 36 kvinnene hadde alle på seg oransje minikjoler, noe Fifa tolket som et ledd i markedsføring av ølmerket Bavaria, som ikke er anerkjent sponsor under VM i Sør-Afrika.

Fifa tillater bare reklame fra lisensierte sponsorer, men Bavaria avviser at de har noe med de ulykkelige jentene å gjøre, selv om kjolene er deres verk.

- Det er en fin kjole, veldig moteriktig. Etter min mening bør folk få lov til å ha på seg hva de vil, sier talsmann Peer Swinkels, ifølge Guardian.

- Vi lanserte vår kampanje 30. april, på dronningens bursdag. Nederlendere er litt gale når det gjelder oransje, og tar det på seg på store tilstelninger og arrangementer som VM. Det er ikke en eneste logo på kjolene, og Fifa har vel ikke monopol på fargen oransje, sier Swinkels.

At det ikke er logoer på kjolene er en mild overdrivelse, flere av jentenes kjoler viser en logo mer enn til forveksling lik Bavarias over brystet.

Kastet ut
De 36 kvinnene forteller at de fikk mye oppmerksomhet av kameraene før pause, etter å ha sunget og feiret entusiastisk på tribunen.

- Men i andre omgang ble vi omringet av rundt 40 vakter, som tvang oss til å forlate stadion. De dyttet oss opp trappene, og en av jentene falt, sier Barbara Kastein.

OPPMERKSOMHET: De syngende og dansende jentene ble stadig fanget opp av kameraene på stadion.Foto: SCANPIX/EPA/Achim Scheidemann
OPPMERKSOMHET: De syngende og dansende jentene ble stadig fanget opp av kameraene på stadion.Foto: SCANPIX/EPA/Achim Scheidemann Vis mer

Deretter ble kvinnene holdt tilbake og spurt ut av politiet på et Fifa-kontor.

- Truet med fengsel
- Politiet spurte oss det samme igjen og igjen om vi jobber for Bavaria. De sa vi drev snikreklame og at det er ulovlig i Sør-Afrika. De truet oss med arrestasjon og fengsel i seks måneder. Flere av jentene gråt, det var ille, sier Kastein.

- En politivan kjørte oss tilbake til hotellet, og ba om passet mitt. De tok en kopi av det og sa de skulle etterforske saken. De truet meg med søksmål. Alt på grunn av en oransje kjole, sier hun.

Fifa sier til avisa at ingen ble arrestert, men at flere sørafrikanske kvinner har blitt «brukt av et stort nederlandsk bryggeri i en snikreklamekampanje».

Dersom det virkelig var et reklamestunt, må det vel sies å ha vært relativt vellykket.

BAVARIAS KJOLER: Emblemet på brystet er mer enn til forveksling likt Bavaria-logoen.Foto: SCANPIX/AFP/Monirul Bhuiyan
BAVARIAS KJOLER: Emblemet på brystet er mer enn til forveksling likt Bavaria-logoen.Foto: SCANPIX/AFP/Monirul Bhuiyan Vis mer