Reaksjoner europeisk Superliga

Fans truer med voldsomme reaksjoner

Nyheten om en europeisk superliga i fotballen faller ikke i god jord hos supporterne.

SLIK BLIR DET: Den nye «superligaen» vekker sterke reaksjoner. Slik kan reglene i den nye eksklusive ligaen bli. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til mandag kom bekreftelsen på at seks engelske, tre spanske og tre italienske storklubber skal danne en ny Superliga «så fort som mulig», med kamper i midtuka.

Planen er at det totalt skal være 20 lag med i ligaen, med 15 «faste lag» og fem plasser hvor lag kan rykke opp/ned.

Planene vekker sterke reaksjoner - også blant supporterne.

- Helt overordnet så virker det som en fotballkrig. Det er dét det egentlig handler om. UEFA forsøker fortvilt å ha kontroll på dette, men har mistet den, mener Tore Hansen, daglig leder i Liverpools offisielle norske supporterklubb.

Får de lov?

Hansen påpeker at planene om en superliga kommer i tillegg til spill i hjemlig liga. Det er de europeiske turneringene som Champions League og Europa League det vi gå ut over.

- Spørsmålet om de får lov til å kjempe i hjemlig liga. Hvis ikke kan jeg ikke se noen vei videre med dette prosjektet. Det er fotballens «bread and butter», uansett hvordan man vender på det, mener Hansen.

Samtidig truer Det europeiske fotballforbundet (UEFA) blant annet de involverte klubbene med utestengelse fra enhver annen turnering på nasjonalt, europeisk og verdensplannivå. Spillerne kan også bli nektet å spille landskamper for landet sitt.

- Det som er skuffende fra mitt og supporteres ståsted, er at det ikke er noen konsultasjon med supportergrupperinger. Selv i den uttalelsen de la ut på hjemmesiden sin, er det ingen i klubben som uttaler seg. Det får masse kritikk. Og så har du selvfølgelig alle disse elementene med at de store klubbene vil bli rikere og de greiene der. Det er det de får i trynet, de klubbene som er med på dette, sier Hansen.

- Penger, makt og kontroll

Dag Langerød, ansvarlig redaktør i Manchester Uniteds offisielle supporterklubb, snakker ikke på vegne av supporterklubben i denne saken. Han er på linje med dem som fordømmer planene.

- Det handler bare om penger, om å grabbe til seg mest mulig penger, makt og kontroll, sier Langerød, som er tydelig oppgitt over situasjonen.

- Det er ikke overraskende at dette kom til å skje. Det har ligget i kortene i 30 år. Det er fortsatt veldig skuffende. De drar meg ned i søla også, for jeg er United-supporter. Jeg syns synd på meg selv, for jeg støtter ikke dette. Dette er ikke mitt United som gjør dette, det er Glazers United (Glazer-familien som eier klubben, journ.anm.), sier Langerød.

Han mener det er fullstendig illojalt mot resten av fotballen å danne en superliga.

- Jeg tror aldri jeg har opplevd å få direktemeldinger av folk, som leser kommentarene mine og skriver: «Hvis dette skjer, så er det slutt for meg med United». Det er en voldsom greie, sier Langerød.

- Det er ingen supportere som vil ha dette har jeg inntrykk av, men de driter i det.

MÅLSHOW: Det nordirske laget Glentoran har fått mye fokus etter disse scoringene. Video: Rødt Kort. Vis mer

- Betyr slutten

Leder i Manchester Citys norske supporterklubb, Tor Martin Sønsteby, er blant supporterne som vil gå til dette skrittet.

- Trist melding for alle fotballfans, City-fans inkludert, sier Sønsteby til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Jeg kan bare snakke for meg selv. Jeg vil ha tradisjoner. En slik liga betyr slutten på å følge City - for meg i hvert fall. Jeg tror at Citys dårlige forhold til UEFA, samt utvanningen av Premier League, er årsaken til at City blir med. Vi får finne på andre ting.

- Utopi

Leder av Tottenhams Venner, Bjørnar Valen, er bekymret.

- Kort og greit så er jeg bekymret for framtiden til fotballen. Slik det er skissert nå, så vil jo 15-20 lag stå med årlige innsprøytninger av midler, som distanserer dem fra resten av klubbene i hjemlig liga. Det er utopi å tro at de skal konkurrere på like vilkår. Vi stiller oss sterkt tvilende til dette og de planene der, sier Valen til Dagbladet.

I likhet med de andre supporterlederne, er han spent på hva som skjer videre nå, og om det til syvende og sist blir noe av prosjektet.

- Det er en reell sjanse for det. Enten skjer det, eller så er det et stort spill om å presse de hjemlige ligaene til å gi mer makt til de store klubbene. Framtiden får vise hva fasiten blir. Men det virker å være stor og bred enighet om at dette er det ingen fans som støtter, sier Valen.

Chelsea Supporters Norway har kommet med en pressemelding, der de blant annet skriver:

«Vi håper sterkt at klubben vår revurderer involveringen i European Super League, og ser at supporternes mening er det viktigste for klubbens fremtid.»

«Chelsea Supporters Norway stiller seg bak Chelsea Supporters Trust (CST) sin egen pressemelding fra i går, og slår helhjertet fast at vi er sterkt i mot denne nydannelsen», skriver de videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer