Fansen har fått nok. Nå advarer de Arsenal-eieren

Arsenal-supportere hardt ut mot Stan Kroenke i en felles uttalelse.

KRITISKE: Arsenal-supportere er svært negative til eier Stan Kroenke. Foto: Graham Chadwick/ANL/REX/NTB Scanpix
KRITISKE: Arsenal-supportere er svært negative til eier Stan Kroenke. Foto: Graham Chadwick/ANL/REX/NTB ScanpixVis mer

SISTE: Arsenal-eier Stan Kroenkes sønn Josh har svart Arsenal-fansen. Det åpne brevet kan du lese her.

Den amerikanske milliardæren Stan Kroenke (71) eier store deler av Premier League-klubben Arsenal gjennom selskapet KSE. Kroenke begynte å kjøpe seg opp i Arsenal i 2007 og ble majoritetseier tre år seinere.

Under Kroenke har Arsenal vunnet FA-cupen tre ganger, men har samtidig slitt med å kjempe om ligagullet. De to siste årene har heller ikke klubben vært å finne i Champions League.

Siden Kroenke fikk full kontroll i 2010, har laget kun én gang blitt bedre enn nummer tre i ligaen (2015/16-sesongen), da samtlige av storlagene sviktet og Leicester stakk av med Premier League-tittelen. I Champions League har laget røket ut i sekstendelsfinalen åtte ganger siden 2010.

Blant Arsenal-fansen er Kroenke kjent som «Silent Stan». Mannen som sjelden er tilstede på kamper og enda sjeldnere er mulig å høre fra.

Man kan godt si at han ikke er godt likt hos Arsenal-fansen, og nå har flere sett seg lei på den «passive styringen» til amerikaneren.

SE TV: I denne videoen, publisert på Manchester Uniteds offisielle Twitter-konto, kan det se ut til at Paul Pogba og Jesse Lingard er nær å ryke i tottene på hverandre. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/sport/pogba-video-vekker-oppsikt/71383338 Vis mer

Ser rødt

I en felles uttalelse fra 14 supportergrupper får Arsenal-eieren det glatte lag. Åtte timer etter at AFC-WeCareDoYou åpnet en Twitter-konto, har de allerede fått over 9000 medlemmer.

Slik starter det åpne brevet til Kroenke:

«Som Arsenal-supportere har vi sett på med frustrasjon samtidig som fotballagets prestasjoner har falt det siste tiåret. Da Stan Kroenke begynte å kjøpe Arsenal-aksjer, hadde klubben nylig deltatt i sin første Champions League-finale. 12 år seinere skal Arsenal spille i Europa League for tredje året på rad.»

Supportergruppene forteller at de aldri far følt seg mer «ubetydelige, mindre hørt og mindre verdsatt», noe supportergruppene mener ble godt illustrert da Kroenke kjøpte ut de siste supporter-aksjeholderne, uten å komme med et eneste ord om hvor mye han verdsatte dem.

«Det føles som Arsenal er i et veikryss. Ting må endre seg», heter det i brevet.

Supporterne ønsker at Stan Kroenke skal blåse etterlengtet energi inn i klubben ved å gjøre noe meningsfullt.

«Dette krever arbeid for å styrke klubbens styre og administrasjon og nok en gang gjøre Arsenal til et sted hvor fansen har en ekte følelse av å høre til», står det.

Mangel på ambisjoner

Kroenke og KSE har tidligere uttalt at de har ambisjoner for den engelske storklubben, men foreløpig står ikke det som skjer på banen i stil med det som blir sagt offentlig.

«KSEs ambisjoner er at klubben jevnlig kjemper om å vinne Premier League og Champions League», har KSE tidligere uttalt i en pressemelding.

Disse uttalelsene har supporterne bitt seg merke i.

«Vi ser lite bevis på hvordan dette skal bli utført. I stedet føles klubben vår som et investeringskjøretøy, personifisert av eierens uttalelse om at han ikke kjøpte Arsenal for å vinne trofeer», heter det.

DRISTIG: Matteo Guendouzi tok sats og skled ned rulletrappen på et kjøpesenter i London. Video: Privat. Vis mer

Arsenal har kun handlet én spiller i sommeren overgangsvindu - den brasilianske unggutten Gabriel Martinelli (18).

«Det er trist at en institusjon som Arsenal har et så passivt eierskap», mener supportergruppene, som mener det er et «desperat behov for nye og dynamiske ansettelser».

Arsenal har investert i spillerkjøp de siste årene, men supporterne mener klubben virker å mangle en god strategi. De er også bekymret over at Emirates stadion kan framstå som et sted uten sjel, hvor atmosfæren til tider er dårlig med flere tusen tomme seter. De etterlyser blant annet et forbedret billettsystem.