Åpent brev fra supporterne til United-eierne

Fansen raser: - Solskjær må være ærlig

Glazer-familien har tatt ut ti milliarder fra Manchester United de siste 14 årene. Nå vil fansen ha dem vekk.

EIERNE: Joel og Avram Glazer sammen med Ole Gunnar Solskjær. Fansen retter på nytt kritikk mot amerikanerne. Foto: NTB Scanpix
EIERNE: Joel og Avram Glazer sammen med Ole Gunnar Solskjær. Fansen retter på nytt kritikk mot amerikanerne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Deler av Manchester United-fansen har sett seg lei av måten klubben blir styrt på, og har sendt et åpent brev til klubbens eiere, Glazer-familien. Ifølge brevet skal eierne ha tatt ut over ti milliarder kroner fra klubbkassa siden 2005, og supporterne er bekymret. Glazer-familien har ført sin egen gjeld over til klubben, og ifølge brevet vil det ta 156 år å tilbakebetale denne i nåværende tempo.

- Selv om Glazer-familien sa at kommunikasjon var viktig da de tok over klubben i 2005, har den vært svært begrenset. Manchester United-fansen lever i mørket, og vi krever å få svar på hvorfor klubben har brukt 14 år på å betale en gjeld på ti milliarder som de ikke hadde før de ble kjøpt opp, sier Michael Tunstall, en av supporterne bak brevet, til Dagbladet.

Bare 470 millioner av gjelden er nedbetalt til nå, og fansen lurer på hva som er planen for å bli kvitt resten innenfor en fornuftig tidsramme. De mener at familien Glazer har ødelagt det som tidligere var en suksessfull klubb.

- Vi er en klubb i forfall. Vi pleide å kjempe om titler, nå må vi velge mellom hvem av rivalene vi helst vil at skal vinne. Før var spill i Champions League selvsagt, nå sliter vi med å kvalifisere oss, skrives det i brevet. Du kan lese alt supporterne skriver her.

SOLSKJÆR-ROS: Diogo Dalot mener Solskjær fører Manchester United i riktig retning. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Fem spørsmål

I brevet lister supporterne som står bak brevet opp fem nøkkelspørsmål som de vil ha svar på. Direktør Ed Woodward får personlig gjennomgå, og supporterne stiller seg undrende til hvorfor han nylig fikk en lønnsøkning. Woodward skal tjene omlag 44 millioner kroner i året.

- Med tanke på at klubben helt åpenbart har mislyktes i løpet av hans seks år som direktør, og med lønnsstrukturen i klubben ute av kontroll, på hvilket grunnlag ble lønnen økt?

Supporterne påpeker også at aksjene har gitt en inntekt på nesten fem milliarder kroner siden klubben gikk på børsen i New York i 2012, og lurer på hvor pengene har blitt av.

- Kan dere fortelle hvor mye, om noe, av det som har blitt investert tilbake inn i klubben?, spør de. Fansen mener at klubben ikke lenger handler om fotball, men bare penger og business.

Tviler på svar

Kampanjen har gått verden rundt og har trendet på sosiale medier under emneknaggene #FiveKeyQuestions og #GlazersOut, men eierne har ennå ikke besvart oppropet. Tunstall har liten tro på at de kommer til å gjøre det heller.

- For å være helt ærlig, så tror jeg ikke det. Brevet stiller geniune spørsmål som fansen krever svar på, og jeg håper derfor på en form for respons. Jeg håper dette kan åpne døren for en meningsfull samtale mellom klubben og fansen i framtiden, sier han.

I brevet advarer fansen at de ikke kommer til å vike unna.

- Protestene mot eierskapet har kommet og gått, men nok er nok. Denne gangen forsvinner ikke vi. Vi vil ikke lenger sitte i mørket, mens dere later som om vi ikke eksisterer, skrives det i brevet undertegnet «millioner av bekymrede United-supportere».

POGBA: Etter det Dagbladet erfarer, var ikke Uniteds største stjerne, Paul Pogba, på treninga før møtet med KBK. Vis mer

- Forrådt alt United står for

Mandag ringte en supporter inn til Paddy Crerand Show på klubbens egen TV-kanal. Han forsøkte å ytre sine bekymringer og refererte til kampanjen som har gått viralt på Internett, men ble raskt avbrutt av programlederen. Klubben ønsker ikke noe negativt fokus på de amerikanske eierne:

Journalist Pilib De Brun, som følger klubben tett, er nådeløs i sin karakteristikk av Glazer-familien.

- United-fansen er de eneste som forsøker å beskytte klubben mot disse parasittene. De har prostituert historien vår, røvet til seg pengene og forrådt alt United står for. Busby snur seg i graven. Vær så snill, ikke gi dem en krone hvis du ikke vil mate kreften som dreper klubben, skriver han på Twitter.

- Solskjær må være ærlig

Da Glazer forsøkte å kjøpe opp klubben, signerte en rekke kjente United-supportere under et opprop mot oppkjøpsplanene. Kun en av spillerne signerte: Ole Gunnar Solskjær.

- Jeg er absolutt på fansens side, de ønsker ham ikke i klubben. Jeg synes United er i gode hender i dag, sa Solskjær den gangen.

Etter at nordmannen ble manager i Manchester United, har han bare uttalt seg så smått om eierne.

- Du kan ikke si at vi ikke har investert nok penger. Hvis man ser på det vi har brukt, så har eierne investert haugevis med penger og kommer til å fortsette med det, uttalte han i april. Pipa har med andre ord fått en litt annen lyd.

Tunstall sier at Solskjær for alltid vil være en klubblegende, og at fansen håper han lykkes.

- Men han trenger støtte fra eierne, og det mener jeg ikke at han har fått, sier supporteren.

Ifølge Tunstall er det ikke managerne som er problemet i Manchester United. Det er eierne og lederne i klubben, og selv om han ikke forventer at Solskjær går i bresjen for supporternes sak, håper han klubbens tilstand ikke ødelegger for nordmannen.

- Jeg håper ikke at han risikerer sin egen karriere for andre som har mislykkes i klubben. Hvis eierne og styret svikter ham, må han være ærlig, mener Tunstall.

I etterkant av oppkjøpet opprettet sinte United-fans en ny klubb, F.C. United. Les mer om den historien her: