TIDLIG BYTTE: Bradford-keeper Colin Doyle ble erstattet av keeper Rouven Sattelmaier etter to minutter. Grunnen er de nye reglene i turneringen. Foto: Simon Davies/ProSports/REX/Shutterstock/NTB Scanpix 
TIDLIG BYTTE: Bradford-keeper Colin Doyle ble erstattet av keeper Rouven Sattelmaier etter to minutter. Grunnen er de nye reglene i turneringen. Foto: Simon Davies/ProSports/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Fansen raser etter nye regler. Keeper byttet ut etter to minutter

Nytt turneringsformat i EFL Trophy får massiv kritikk.

(Dagbladet): Supportere i England boikotter turneringen EFL Trophy, en fotballturnering som tidligere har vært forbeholdt klubber i League One og League Two (tredje og fjerde nivå i det engelske ligasystemet).

Det som er nytt denne sesongen er at 16 Premier League- og Championship-klubber stiller med «B-lag» som en prøveordning.

Flere Premier League-klubber takket pent nei til tilbudet, deriblant Liverpool og Manchester United, men klubbene Everton, Stoke, Sunderland, Middlesbrough, Leicester, Swansea, Chelsea, West Ham og WBA stiller med såkalte U23-lag.

Det er også innført gruppespill før de tradisjonelle utslagsrundene, og allerede før turneringen ble sparket i gang høstet arrangørene kritikk fra fansen til Football League-klubber på grunn av den nye ordningen.

Tidlig keeperbytte

Reglene sier også at Football League-klubber må bruke fem «førstelagsspillere». Det betyr fem spillere som har spilt klubbens siste seriekamp, fem spillere som skal spille i den neste seriekampen eller de fem spillerne som har fått mest spilletid inneværende sesong.

Regelen førte i helga til en merkelig situasjon da Bradford møtte Bury i EFL Trophy. Allerede etter to minutter ble keeper Colin Doyle byttet ut.

Manager Kenny Black ønsket å egentlig å starte med reservekeeper Rouven Sattelmaier, men på grunn av reglene ble han tvunget til å foreta byttet etter at kampen hadde startet.

- Jeg syns han spilte dårlig i de 45 sekundene, sa Black syrlig etter kampen, ifølge Daily Mirror.

Som følge av hendelsen risikerer nå Bradford reprimande.

Får kritikk

Premier League-klubbene kan imidlertid bruke hvilke reservelagsspillere de vil i turneringen, så lenge seks av spillerne i startoppstillingen er under 21 år. Forskjellen får folk til å reagere.

MK Dons-sjef Karl Robinson er blant de som kritiserer opplegget.

- Hvordan kan vi ha en turnering for Premier League-klubber som kan gjøre som de vil, samtidig som vi ikke kan utvikle våre egne spillere i den?

Flere supportere har boikottet turneringen. Portsmouth-fans gikk tidlig ut og sa at de ville demonstrere mot det nye turneringsformatet.

Tirsdag var det bare 1355 tilskuere på EFL Trophy-kampen mot Reading U23. Til sammenlikning var det rundt 17 000 mennesker som så helgas kamp mot Doncaster i ligaen. Tilskuertallet har falt dramatisk i flere byer.

Hyller endringene

Det er 33. året at EFL Trophy avholdes. Det er totalt 64 lag med i denne sesongens versjon. Barnsley er regjerende mester.

Premier League-klubber har lenge ønsket at deres reservelag skal kunne spille i lavere engelske divisjoner, slik som er mulig i f.eks. spansk fotball. Mange mindre klubber frykter at Premier League-klubbenes inntog i denne turneringen er et steg i den retningen.

Den engelske fotballforbundet (FA) hyllet endringene før tirsdagens kamper. FA mener turneringen vil gavne både klubbene og det engelske landslaget på sikt.