Fansen slakter norske kamparrangører

Kamparrangørene i Tippeligaen får grov refs i en rapport Norsk Supporterallianse (NSA) har laget på bakgrunn av undersøkelser de to siste sesongene. Norges Fotballforbund mener at rapporten slett ikke overdriver.

NSA er paraplyorganisasjonen for supporterklubbene i Norge. Richard Jansen (Stabæk) og Per Arne Flatberg (Brann) 4. april har skrevet rapporten, og 4. april la de fram det har skrevet.

- Usminket og fargerikt, sier Jansen.

NSA snakker fra levra på bakgrunn av supporterklubbenes erfaringer på de ulike arenaene i 2000 og 2001:

På Aspmyra er vaktene «usympatiske». På Brann Stadion skaper politivaktene «flere problemer enn de løser». I Sogndal er det «en utbredt sport blant hjemmepublikum å sjikanere og provosere gjestenes supportere...». På Lerkendal er speakertjenesten «ekstremt sjåvinistisk», og politivaktene «har som mål å plage tilreisende supportere».

Roses av NFF

Moss og LSK kommer noenlunde helskinnet fra det, mens Molde scorer høyt på Røkkeløkkas moderne fasiliteter: «Her er det lite - om noe - å sette fingeren på,» skriver NSA om Molde.

- Det er ingenting som står her som det er verdt å skrike opp om. Slik vi ser det, gir rapporten en helt grei situasjonsbeskrivelse, sier Fotballforbundets arrangementssjef Dag Vestlund til Dagbladet. Han roser NSA for initiativet.

- De presenterte dette på en så proff måte at vi ba dem gjøre samme redegjørelsen overfor kampinspektørene våre. Vi tar dette meget seriøst, sier han.

Så seint som på et møte i går ba Vestlund om at de 14 klubbene merket seg kritikken, og gjør noe med den.

- Klubbene må ta seg kritikken ad notam, sier Vestlund.

Greie krav

NSA krever som et minimum at klubbene sørger for dette:

  • Fysisk atskilt felt for bortesupportere.
  • Egen inngang, kiosk og toaletter.
  • Vakter som tar innspill fra supporterne på alvor.
  • Arrangører som behandler bortesupporterne som gjester og ikke kun som potensielle bråkmakere, og som legger forholdene til rette for å unngå unødige provokasjoner mot bortesupportere.
  • At man unngår avspilling av musikk under selve kampen.
  • Nøytral speaker- og storskjermtjeneste.

- Alt dette, unntatt egen kiosk, er også krav ifølge NFFs lovverk, sier Jansen, som allerede har merket at klubbene tar kritikken seriøst.

- For eksempel har Odd kastet seg rundt og gjort endringer. Stabæk har kuttet ut de planlagte hundepatruljene under kampene.

STERK KRITIKK AV VAKTHOLD: «Et vaktkorps som til tider kan virke lettere paranoide og som kan skape konflikter på egenhånd,» konkluderer Norsk Supporterallianse om vaktholdet her, på Bryne stadion. Og Brynes mannskap er ikke alene om å få så ørene flagrer. Dagbladet har imidlertid ingen grunn til å tro at karakteristikken overfor passer på vakten på dette bildet.