Fansen sørger etter stjernehestens død

«Barbaro» måtte avlives.

(Dagbladet.no): Barbaro, USAs mest populære hest, måtte i går avlives som en følge av skadene den pådro seg under storløpet Preakness Stakes i fjor.


De 118 402 tilskuerne kunne bare se på da beinet plutselig ga etter og fikk en grotesk vinkel. De store kreftene gjorde at beinet ble brutt i mer enn 20 biter. 

I løpet av helga ble komplikasjonene så ille at avliving var eneste utvei.

Skulle bli avlshingst

Etter skaden gjennomgikk hingsten en fem timer lang operasjon, før den «praktisk talt jogget tilbake til stallen for å spise», ifølge iakttagerne.


Hvis alt hadde gått som eierne Gretchen og Roy Jackson - og ikke minst fansen - håpet, skulle treåringen fått fortsette livet som avlshest. Men i går kom beskjeden om at dette ikke blir noe av.

- Vi måtte vurdere om livskvaliteten hans ville bli akseptabel, og det antakelige utfallet var rett og slett for dårlig, forklarer sjefkirurg Dean Richardson for Associated Press.

Fansen sørger

Fireåringen har slitt med flere komplikasjoner siden operasjonen, og i helga fikk den et nytt tilbakeslag. Nå sørger Barbaros mange venner, og hestens død har skapt stort oppstyr i statene.

VANT: Først og fremst er det dette Barbaro er blitt berømt for: I mai i fjor vant han og joackey Edgar Prado det 132. Kentucky-derbyet på Churchill Downs i USA. Samme måned ble hesten skadet, noe som har ført til at den nå er blitt avlivet. Foto:
VANT: Først og fremst er det dette Barbaro er blitt berømt for: I mai i fjor vant han og joackey Edgar Prado det 132. Kentucky-derbyet på Churchill Downs i USA. Samme måned ble hesten skadet, noe som har ført til at den nå er blitt avlivet. Foto: Vis mer

Under hele sjukeperioden møtte folk opp med blomster, gaver, godterier og sågar religiøse remedier. Samtidig har dyrehospitalet mottatt tusenvis av e-poster fra folk som ønsket hesten vel. På toppen av det hele har tilhengerne samlet inn så mye som 7,6 millioner kroner til et eget Barbaro-fond.

Etter hestens død sørger folk ved å henge opp plakater og legge igjen blomster.

- Det er tydelig at sorg er prisen vi betaler for kjærlighet, sier eier Gretchen Jackson til AP.

- En helt

Hestens trener, Peter Brette, håper at Barbaro blir husket for å ha vunnet Kentucky Derby snarere enn for sammenbruddet under Preakness Stakes.


Bortsett fra dette løpet, vant Barbaro alle de sju løpene han stilte i. I Kentucky Derby tok hesten den klareste seieren noen hest har gjort siden 1946.

- Denne hesten var en helt, konstaterer David Switzer, daglig leder i Kentucky Thoroughbred Association.

SKADET: Barbaro skadet seg under storløpet Preakness Stakes i fjor. Hingsten ble seinere operert, men komplikasjonene gjorde at han måtte avlives i går.
I BASSENGET: Etter den fem timer lange operasjonen ble Barbaro løftet opp i et basseng, for å få en lettere oppvåkning.
STØTTE: Barbaros venner har hengt opp plakater med støtteerklæringer helt siden hesten ble skadet. I går måtte de konstatere at fireåringen ble avlivet.