Fant Diouf-gutta og Thioune for Molde - så ble han dumpet

- Jeg kan ikke fatte det, sier fotballspeider Jon Thorstensen. Nå hjelper han VIF i stedet.

GULLKALVER FOR MOLDE: Mame Biram Diouf, Mahktar Thioune og Pape Pate Diouf har ikke bare levert godt på banen for Molde - de har levert så det holder utenfor også. De to Diouf-gutta er solgt videre for til sammen 70 millioner kroner. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX
GULLKALVER FOR MOLDE: Mame Biram Diouf, Mahktar Thioune og Pape Pate Diouf har ikke bare levert godt på banen for Molde - de har levert så det holder utenfor også. De to Diouf-gutta er solgt videre for til sammen 70 millioner kroner. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mame Biram Diouf, Pape Pate Diouf og Makhtar Thioune har alle vært nøkkelspillere for Molde i løpet av de fire, fem siste sesongene.

De to førstnevnte er blitt solgt til henholdsvis Manchester United og FC København for rundt 70 millioner kroner, mens Thioune etter forrige sesong gikk på lån til tyske Karlsruhe.

Mye av årsaken til at de tre senegaleserne havnet i Norge heter Jon «Såpa» Thorstensen. Siden midten av 90-tallet har fotballspeideren fra Oslo jobbet med å finne spillere fra det afrikanske kontinentet, med Senegal som base.

Thorstensen oppdaget Pate Diouf som 17-åring. I utgangspunktet sto Tromsø først i køen, men så ble Reidar Vågnes fra Molde med på speidertur til Afrika. På samme tur ble romsdalsklubben introdusert for Mame Biram Diouf og Makhtar Thioune. Men ettersom Molde først og fremst var på utkikk etter angrepsspillere, ble ikke Thioune vurdert seriøst på det tidspunktet.

Via omveier skulle uansett alle tre havne i Molde til slutt, og alle med stor suksess.

- Helt idiotisk
Thorstensen selv er klar på Molde aldri ville fått spillerne uten hans medvirkning. Derfor opplever han det som et mysterium at Molde ikke har ønsket å videreføre samarbeidet, og at han knapt har hørt fra dem siden.

- Jeg vet ikke hvor mye penger gutta fra Senegal har generert, men jeg føler jo at jeg har en ganske god «record», da. Likevel har jeg ikke hørt noe mer fra Molde. Det synes jeg er pussig. Jeg gidder ikke å dra det så mye lenger enn det, men jeg synes det er helt idiotisk at de ikke har bygget videre på det. Men de har kanskje noe imot meg? sier Thorstensen til Dagbladet.

- Er du vanskelig å samarbeide med?

- Ikke i det hele tatt. Jeg var vel litt sur en gang, og sendte en smårøff mail til en på toppen der, etter at jeg hadde foreslått en spiller uten å få noe respons i det hele tatt. Men jeg er gift med ei fra Marokko, og vet at man må kunne leve med uenigheter. Jeg har lurt fælt på hvorfor jeg ikke har hørt noe mer, det er et mysterium for meg.

Han roser like fullt Molde for jobben de har gjort med å foredle talentet til de tre senegaleserne.

SER TIL SENEGAL: Martin Andresen og VIF har innledet et samarbeid med Jon Thorstensen. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SER TIL SENEGAL: Martin Andresen og VIF har innledet et samarbeid med Jon Thorstensen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Jeg vil gi dem skryt for å ha utviklet dem. Det er ikke bare å finne spillerne, det er like viktig å utvikle dem, sier han.

Samarbeider med VIF-Martin
Tidligere i januar var Thorstensen i Senegal med VIF-manager Martin Andresen, og viste ham fotballakademiet som drives av mannen Thorstensen kaller sin «afrikanske bror» - Malick Dioup.

Andresen ble begeistret for det han så. Og selv om Thorstensen understreker at han ikke er «gift» med Vålerenga, lar han det skinne gjennom at Oslo-klubben nå kan få tilgang på «det Molde ikke ville ha».

- Martin ønsket å være med meg ned, og det ble jeg veldig glad for. Jeg har mast på ham før. Det ble en kjempefin tur, han fikk kjennskap til hvordan vi gjør det, og jeg fikk en veldig god relasjon med Martin. Vi kommer til å gjøre noe sammen. Ikke at de skal bygge opp akademiet der nede, men de kan få det forholdet Molde kunne hatt. Vålerenga har sett verdien av det, og det skal komme dem til gode.

- Så den neste Diouf havner ikke i Molde?

- Det tviler jeg virkelig på. De har hatt alle muligheter. Den neste Diouf er kanskje han i Fredrikstad, Mohamed Gueye, som er et produkt fra akademiet. Han kommer til å bli rene Nani. Gi ham dette året, og han kommer til å bli virkelig god. Han har vært innom St. Etienne i Frankrike, og Damien Comolli (nå fotballdirektør i Liverpool) elsker ham. Mohamed kan gå begge veier, har bra teknikk og god fart. Når han kommer til en klubb hvor han kan spille med Etzaz Hussain og Tarik Elyonoussi, blir det veldig bra, sier Thorstensen.

Han sier han ringte Molde før Gueye havnet i Fredrikstad i fjor sommer, men uten å få responsen han var ute etter.

Molde: - Vi har et åpent sinn
Dagbladet har vært i kontakt med Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen, og konfrontert ham med Thorstensens forbauselse over å ikke bli brukt etter suksessen med Diouf-gutta og Thioune.

Han gir følgende svar på sms:

- Vi har et åpent sinn i forhold til samarbeid med alle i utgangspunktet, dog er det ofte slik at man i perioder jobber tettere med noen og i andre perioder tettere med andre. Jon har mange gode kontakter som norske klubber kan dra nytte av.

I sommer hadde for øvrig Molde to unge senegalesere på prøvespill, men da fra Diambar-akademiet, som er kjent gjennom blant andre Patrick Vieira.

GODE KOMPISER: Malick Dioup driver fotballakademiet i Senegal. Jon Thorstensen kaller ham "min afrikanske bror". Foto: Privat
GODE KOMPISER: Malick Dioup driver fotballakademiet i Senegal. Jon Thorstensen kaller ham "min afrikanske bror". Foto: Privat Vis mer

Thorstensen har jobbet for Ole Gunnar Solskjærs nære venn og daglig leder i agentselskapet Solution, Jim Solbakken. Han var involvert både da Mame Biram Diouf gikk til Manchester United, og da Pape Pate Diouf gikk til FC København.

- Jeg hadde kontrakt med ham i tre år. Det var veldig ålreit, men det er ting som ikke har gått slik jeg ville. Jeg trives best som ensom ulv, sier Afrika-speideren, uten å ville gå i detalj.

- Blir uslåelige
Jon Thorstensen er overbevist om at det vil komme mange gode fotballspillere til Europa fra akademiet i Senegal i årene framover, også til Norge.

Mannen som driver det spilte selv i Nantes og Lazio før karrieren tok slutt i ung alder på grunn av lungeproblemer.

- Malick er en fantastisk trener og person. Han ser ut som Bob Marley, og jeg ser på ham som min afrikanske bror. Vi gjør alt sammen. Dette akademiet ble til for seks år siden, og de siste to årene har de drevet proft med treninger nesten hver dag, på kunstgress og med de beste trenerne. Det er 15 spillere som bor i hus, som får mat og som blir tatt vare på. Totalt har vi 40 spillere: Et U17-lag og et U-20 lag. På sikt skal akademiet ha sin egen base og sitt eget sted. Når de får solgt noen spillere og har midler til det, blir de uslåelige, sier han.

- DRIVER PROFT: Thorstensen sier klubber som Liverpool og Milan har forhørt seg om spillere fra akademiet. Foto: Privat
- DRIVER PROFT: Thorstensen sier klubber som Liverpool og Milan har forhørt seg om spillere fra akademiet. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer