Fant doputstyr og sprøyter i Statoil-pose

Kastet i søpla ved Kuusamo.

Funn av utstyr som kan brukes til bloddoping har ført til mistanke om dopingbruk under verdenscupen på ski i Finland sist helg.

Timo Seppälä, medisinsk sjef ved Finlands antidopingbyrå, sier funnet kan tyde på fusk, men at det ikke finnes bevis.

– Vi har ingen indisier på at forbudte midler er brukt under konkurransene. Så vidt jeg vet er ingen tatt for doping og ingen er heller mistenkt, sier Seppälä til det finske nyhetsbyrået FNB.

En bærepose med sprøyter, ampuller og slanger for blodoverføring ble funnet under tømming av en søppelkasse 15 kilometer fra Kemijärvi på riksveien mot Kuusamo mandag.

Ifølge en ingeniør i det finske veivesenet ble det funnet i en bærepose fra Statoil som ikke har bensinstasjoner i Finland.

Politiet i nordøstre Lapplands distrikt undersøker funnet, men har ikke funnet noe som tilsier at det er snakk om dopingmisbruk

Saken blir noe avdramatisert av Kauko Lahtela i det finske politiet. Til FNB sier han at det antakelig er apoteksvarer som kan være fullt lovlige.

Stoffene i ampullene skal blant være fruktose, magnesium og kreatinfosfat.  Dette er stoffer det ikke er totalforbud mot, men brukes under helt spesielle omstendigheter.

– De brukes for å hjelpe utøvere med å fylle på energireservene etter utmattelse, men det er ikke helt det samme som vanlig drypp, sier Seppälä til FNB.

Slike metoder er kun tillatt dersom det utøveren rammes av hjerteflimmer eller lignende som følge av utmattelse.

– Vi kjenner ikke til at noen ble så utmattet under verdenscupen i Kuusamo. Hadde det

vært tilfelle, burde en utredning blitt gjort på stedet, mener han.

Seppälä er forsiktig med å si at noen utøvere kan ha vært dopet, men mener saken må etterforskes.

– Jo større konkurranser der er, desto større er sannsynligheten for at noen finner poser og ampuller i søppelkassene, sier han.

(NTB)

POSE MED DOPINGUTSTYR: En slik pose ble funnet etter friidretts-EM i Göteborg. Seinere viste det seg at varene var vitaminpreparater. En liknende pose er nå funnet i Finland.