GULLGUTT PÅ GULLSKI: Johannes Thingnes Bø (t.h.) ble verdensmester på sprinten i Kontiolahti i går. Han skjøt ni treff, og var raskest av samtlige i sporet. Det takker han et nytt skipar de fant for to måneder siden, som er det beste han noen gang har hatt. Til venstre storebror og bronsevinner Tarjei Bø. For første gang i historien inntok et brødrepar seierspallen i et skiskytter-VM sammen.
GULLGUTT PÅ GULLSKI: Johannes Thingnes Bø (t.h.) ble verdensmester på sprinten i Kontiolahti i går. Han skjøt ni treff, og var raskest av samtlige i sporet. Det takker han et nytt skipar de fant for to måneder siden, som er det beste han noen gang har hatt. Til venstre storebror og bronsevinner Tarjei Bø. For første gang i historien inntok et brødrepar seierspallen i et skiskytter-VM sammen.Vis mer

Fant gullskiene to måneder før VM

- De er halve gullmedaljen.

KONTIOLAHTI (Dagbladet): Johannes Thingnes Bø (21) vant VM-gull som senior på første forsøk, etter den fantastiske sprinten han leverte i guffent vintervær i Kontiolahti i går ettermiddag.

Dermed fulgte han opp en fra før av utrolig rekord i Nord-Karelen:

På åtte starter i Kontiolahti, så står han med sju seirer - deriblant fire av fire som senior. De tre første er gull i junior-VM fra tre år tilbake.

Hemmelighet På pressekonferansen i går spurte en finsk radioreporter hva som var hemmeligheten bak hans eventyrlige suksess i Kontiolahti, hvorpå Johannes fleipete svarte.

- Det er en hemmelighet jeg ikke kan fortelle før etter VM.

Overfor Dagbladet er han derimot veldig klar på at skiparet han har brukt i begge VM-øvelsene så langt (mixed-stafett og sprint) er det beste han noen gang har hatt.

Det er det samme paret som han vant verdenscupsprinten i Ruhpolding 17. januar med - og som allerede da ble de valgt ut som et potensialt gullpar i VM.

- Halve gullmedaljen - Jeg fikk skiparet dagen før sprinten i Ruhpolding. De er fantastisk gode og har æren for halve gullmedaljen. Du er nødt til å ha topp ski for å vinne her, og jeg gikk veldig fort på sprinten, sier Johannes Thingnes Bø.

- Takket være kanonskiene gled jeg halvveis opp i brattbakken, og sparte tid der. Jeg håper de funker like bra på jaktstarten også. Forhåpentligvis blir forholdene slik at jeg kan bruke det skiparet i hele VM.

Løpsanalysen viser at Thingnes Bø hadde raskeste langrennstid i går. Det samme hadde han på tredjeetappen på mixed-stafetten torsdag - og det hadde han også da de «fant» gullparet  på sprinten i Ruhpolding for snart to måneder siden.

Trodde ikke på gull Selv med en vanvittig seiersrekke i Kontiolahti, så hadde ikke 21-åringen forventet å ende på toppen av pallen i sin individuelle VM-debut.

- Ja, jeg har gjort det bra her før, men presset var også stort etter at alle sa og mente at jeg kom til å vinne. Men det er ikke lett å vinne VM-gull, selv om dette er min andre hjemmebane, sier Johannes Thingnes Bø.

- Allerede en suksess Han tror opplevelsen og gjennomkjøringen på mixed-stafetten talte i postitiv retning i går.

- Følte presset forsvant fra skuldrene etter medaljen på mixed-stafetten. Det er tross alt mitt første VM. Og nå står jeg med en bronse og en gull på to distanser. VM er allerede en suksess, og ennå er det masse igjen.

- Det er tross alt mange som aldri vinner noen ting. Da blir man litt ydmyk av å tenke på at det var fullklaff på første forsøk. Men i dette gamet gjelder det å være best når det gjelder, og det var jeg på sprinten, sier Johanes Thingnes Bø til Dagbladet.

- Blanke ark I dag kan han ta sitt annet VM-gull. Johannes Thingnes Bø har 12,1 sekunder ledelse på den canadiske sølvvinneren Nathan Smith og han starter 25,3 sekunder før storebror og bronsevinner Tarjei Bø.

- Dette er en ny dag, og vi starter med blanke ark. Det er størst press på den som går ut med startnummer én, men det er bedre å starte som nummer én enn som nummer ti.

- Det vil være 59 andre som vil prøve å ta meg igjen, men jeg har noen sekunders forsprang og skal gjøre alt jeg kan for å holde dem bak meg, sier Johannes Thingnes Bø.

- Hvem vinner om det blir en spurtduell mellom deg og Tarjei om gullmedaljen?

- Om vi spurter om gull og sølv, så skal vi være fornøyd uansett hvilken plass vi får. Men jeg tror det kan bli en hardt fight. Alle på topp 10-15 kan vinne jaktstarten, sier sprintverdensmesteren.