TRAKK SEG: FC Barcelona-president Sandro Rosell kalte inn til pressekonferanse i går kveld der han opplyste at han går av. Dette skjer etter stort press og anklager om svindel. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
TRAKK SEG: FC Barcelona-president Sandro Rosell kalte inn til pressekonferanse i går kveld der han opplyste at han går av. Dette skjer etter stort press og anklager om svindel. Foto: AP Photo/Manu FernandezVis mer

«Fant kulehull i døra til Barcelona-presidenten»

Hevder sjokk-avgangen til Rosell skyldes trusler.

(Dagbladet): Sandro Rosell (49) trakk seg overraskende som Barcelona-president i går kveld. Blant annet spanske Mundo Deportivo melder at Rosell opplevde trusler og fant kulehull i døra til sitt hjem.

«Rapporter fra Mossos d' Esquadra (det katalanske politiet) sier at den mest alvorlige hendelsen skjedde rundt juletider. Da  fant de kulehull i døra til Barcelona-presidenten», skriver avisa.

Episoden skal ha inntruffet mens Rosell, kona Marta og deres to tenåringsdøtre var borte fra hjemmet og ingen kom til skade.

Neymar-bråk Rosell har vært under kraftig press etter beskyldninger om svindel i forbindelse med stjerneovergangen til Neymar i sommer. Eks-presidenten ønsket ikke å gå inn på nøyaktig hvorfor han slutter.

- Det har kommet urettferdig kritikk mot meg de siste dagene. Jeg og familien min har vært utsatt for angrep, og det har fått meg til å lure på om det var verdt det å fortsette, sa Rosell på en pressekonferanse i går.

Neymar-anklagene mot Rosell er under etterforskning. Spansk presse hevdet tidligere at Neymars overgang på rundt 475 millioner kroner egentlig er på 800 millioner og at Barcelona har oppgitt feil sum og svindlet blant annet spanske skattemyndigheter.

- Rosell har vært en kontroversiell klubbpresident. Flere har spekulert i at han hadde en finger med i spillet rundt exiten til manager Pep Guardiola. Han har fokusert på å ha økonomisk orden i klubben og mange har etterlyst flere spillerkjøp, sier Lasse Brenden, president i den norske supporterklubben til FC Barcelona, til Dagbladet.

Ville ha Beckham Rosell ble president etter valget i 2010 og erstattet Joan Laporta.

- Han har vært upopulær hos mange hele veien, og at noen skyter mot døra hans er brutalt. At Rosell trekker seg vil neppe påvirke klubben sportslig, men fansen håper at det ikke blir store omskiftninger i klubbledelsen med det aller første, sier Brenden.

Rosell og Laporta gikk sammen i 2003 i et forsøk på å ta over makta i storklubben. Rosell lovet å hente David Beckham til klubben - men mislyktes.

Men Rosell har fått mye av æren for at Ronaldinho ble klar for klubben samme år. Rosell har tidligere hatt en toppjobb i sportsleverandøren Nike i Brasil, som er den gamle stjernens hjemland. Forbindelsene skal ha hjulpet til å hente Ronaldinho fra Paris Saint-Germain.

- Rosell prøvde å omstrukturere en del rot som lå igjen etter Laporte. Spesielt var han trygg rundt økonomien, men han vil bli husket som en kontroversiell president, sier Brenden.

PREGER SPANIA: Barcelona-exiten pryder forsida i flere spanske aviser i dag. Faksimile. Marca.
PREGER SPANIA: Barcelona-exiten pryder forsida i flere spanske aviser i dag. Faksimile. Marca. Vis mer

Rosell har i hele vinter bedyret sin uskyld i Neymar-saken som fortsatt er under etterforskning. C More-ekspert Petter Veland omtalte saken som den største skandalen i spansk fotball noensinne dersom Rosell blir funnet skyldig i anklagene.

Etterforskes videre Barcelonas klubbmedlem Jordi Cases leverte før nyttår inn et søksmål mot den daværende presidenten med anklage om misbruk av klubbens midler. Og denne uka bestemte en domstol i Madrid seg for å etterforske anklagene.

Rosell skulle egentlig sitte fram til neste presidentvalg i 2016. Nå er det visepresident Josep María Bartomeu som tar over.

Under Rosells periode har Barcelona vunnet ni titler, derblant to ligagull og en i Champions League. Han var Barcelonas 39. president og startet i jobben 1. juli 2010

En av teoriene i spansk presse er følgende regnestykke på Neymar-overgangen:

• 40 millioner euro til Neymars familie.
• 17 millioner euro til Neymars tidligere klubb Santos.
• 9 millioner euro for to vennskapskamper mellom Barcelona og Santos.
• 8,5 millioner euro i provisjon til Neymar senior.
• 7,9 millioner euro for rettighetene til ytterligere tre unge Santos-spillere.
• 2,6 millioner euro i diverse agenthonorarer samt en direkte signeringsbonus til Neymar på 10 millioner euro.

HENTET RONALDINO: Rosell får æren for at Barcelona hentet superstjernen Ronaldinho for over ti år siden. Her er han på medisinsk test før overgangen fra PSG i 2003. Foto: REUTERS/Albert Gea
HENTET RONALDINO: Rosell får æren for at Barcelona hentet superstjernen Ronaldinho for over ti år siden. Her er han på medisinsk test før overgangen fra PSG i 2003. Foto: REUTERS/Albert Gea Vis mer

Dette blir til sammen 95 millioner euro, som tilsvarer rundt 800 millioner kroner. Barcelonas offisielle overgangssum til Santos har vært på 57 millioner euro.

2010-2014:  Sandro Rosell var Barcelona-president fra 2010 til i går. Foto: AFP PHOTO / JOSEP LAGO
2010-2014: Sandro Rosell var Barcelona-president fra 2010 til i går. Foto: AFP PHOTO / JOSEP LAGO Vis mer