AVSLØRTE JUKSEMAKEREN PÅ TOALETTET: Turneringsdommer Mahdi Abdul Rahim fant mobiltelefonen som georgieren analyserte sitt eget parti på da han gjennomsøkte toalettet. Foto med tillatelse av Dubai Open Team.
AVSLØRTE JUKSEMAKEREN PÅ TOALETTET: Turneringsdommer Mahdi Abdul Rahim fant mobiltelefonen som georgieren analyserte sitt eget parti på da han gjennomsøkte toalettet. Foto med tillatelse av Dubai Open Team.Vis mer

Fant mobil på do og avslørte juksemaker: - Risikerer 15 års utestengelse

- Løp av gårde til toalettet.

(Dagbladet): Med kraftigere og bedre elektroniske verktøy, blir juksemakere et stadig større problem i sjakk.

I dag har for eksempel en mobiltelefon få problemer med å analysere et parti og angi beste trekk, selv på toppnivå.

Det har ført til at juks i store turneringer hyppigere blir avslørt, blant annet gikk saken om en bulgarer ingen klarte å bevise hvordan jukset, men som alle var sikre på at jukset som en farsott i internasjonale medier.

I den pågående Dubai Open, som er omtrent på nivå med turneringa på Fagernes Jon Ludvig Hammer vant i påsken, ble stormester Gaioz Nigalidze avslørt.

Georgieren gikk svært ofte til toalettet hvor han hadde en mobiltelefon og ørepropper. På mobiltelefonen ble hans eget parti analysert, skriver turneringens hjemmeside.

Det var den internasjonale dommeren Mahdi Abdul Rahim som avslørte Nigalidze etter at hans motspiller tidligere hadde fremmet sine mistanker overfor turneringsdommeren.

- Han gjorde trekkene med en gang han var ved bordet, før han nærmest løp av gårde til toalettet. To ganger gjorde jeg mitt trekk like etter ham slik at han ikke kunne forlate brettet, og begge gangene gjorde han feil. Jeg ba dommeren sjekke ham, men de fant ingenting, forklarer Tiger Petrosian, som Nigalidze spilte mot i partiet han ble avslørt, til russiske Chess News.

Dommerne fant ikke ulovlig utstyr på Nigalidze, men da de sjekket toalettet han gikk til etter nærmest hvert trekk, fant de en mobiltelefon og ørepropper.

Galidzes kom med en kort kommentar til nettstedet:

- Ikke alt Petrosian sier er sant, var alt georgieren ville si.

Nå risikerer Galidze 15 års utestengelse, ifølge turneringsdommer Rahim, som vil sende en rapport om hendelsen til Verdenssjakkforbundet (FIDE).

Han forklarer at Galidze vil få tre års utestengelse fra alle turneringer om FIDE finner ham skyldig. Om det viser seg at han også har jukset tidligere, kan han bli utestengt i 15 år, ifølge chess24.com.

Og hans motstander Petrosian mistenker at georgieren har jukset også tidligere.

- Jeg hadde mine mistanker etter ei turnering i Al Ain i desember. Galidze vant den, og han gikk på do veldig ofte i partiet der vi møttes.  Men i Al Ain hadde jeg ingen beviser, jeg kunne bare gjette. Nå viser det seg at mine mistanker er bekreftet, sier Petrosian til russiske Chess News.

Det er foreløpig uvisst når FIDE vil behandle saken.