Fant spor av plast i Contadors dopingprøve

Fransk avis med lekkasje fra dopinglab i Köln.

USKYLDIG: Alberto Contador fortalte gråtkvalt om sin egen dopingprøve i går, som han holdt hemmelig helt til han visste at en tysk tv-stasjon hadde fått resultatene. Foto: AP/Andres Kudacki
USKYLDIG: Alberto Contador fortalte gråtkvalt om sin egen dopingprøve i går, som han holdt hemmelig helt til han visste at en tysk tv-stasjon hadde fått resultatene. Foto: AP/Andres KudackiVis mer

||| (Dagbladet): Tour-vinner Alberto Contador gikk i går ut med sin positive dopingtest, han mener en forurenset spansk biff er årsaken til funnet av clenbuterol i urinprøven hans 21. juli.

Samtidig lanserte en dansk forsker en teori: Det forbudte stoffet kom fra gammelt, eget blod som spanjolen har fått injisert som bloddoping.

Noe slikt støttes av lekkasjer i den franske sportsavisa L'Equipe i dag. Der hevdes det at laboratoriet i Köln ikke bare fant 0,00000000005 gram per milliliter med clenbuterol hos Contador.

På toppen av knøttemengden med doping ble det også avdekket at urinprøven til spanjolen inneholdt kjemiske spor av plast.

Blodpose i plast Noe slikt kan peke mot at Saxo Bank-rytteren har fått i seg innhold fra en blodpose i plastikk.

Og det kan tyde på at syklisten på et tidligere tidspunkt fikk i seg større mengder med clenbuterol, en astmamedisin og anabolt stoff. Stoffet virker fettforbrennende og muskeloppbyggende, og ble tidligere brukt i kalveoppdrett.

L'Equipe mener at plastfunnet er grunnen til at det internasjonale sykkelforbundet (UCI) holdt tilbake resultatene fra dopingprøven så lenge, allerede 24. august visste både rytteren og UCI om saken.

Et mulig problem for dopingjegerene er selve metoden som førte til funnet. Den skal ikke være godkjent av antidopingbyrået WADA, og dermed vanskelig å bruke juridisk.

Sporer bruk av blodprodukter Dopingjeger Peter Hemmersbach ved Aker-laboratoriet sier til Dagbladet at han ikke kan uttale seg om Contador-saken.

Men han bekrefter på generelt grunnlag at metoden for å avdekke bruk av blod fra plastikkposer er under utarbeidelse.

- Man jobber med en metoder for å avsløre materiale som kan komme fra en plastpose hvor man oppbevarer blod. Det arbeidet kjenner jeg til, og jeg kjenner gruppene som jobber med det, sier Hemmersbach.

Han forklarer at det er ekstremt vanskelig å avsløre bloddoping, derfor jobbes det med å avsløre hjelpemidlene.

BEKREFTER METODE: Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse kjenner til folkene som jobber med metoden for å spore bruk av blodposer. Foto: Berit Roald / Scanpix
BEKREFTER METODE: Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse kjenner til folkene som jobber med metoden for å spore bruk av blodposer. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Man prøver å undersøke om det er mulig å spore bruk av blodprodukter ved å identifisere stoffer som kan overføres fra en plastbag som inneholder blod, sier Hemmersbach.

Holder vitenskaplig Han understreker at det ved testing ikke vil oppdages biter av plast, det er snakk om sporstoffer fra materialet som dyttes inn i utøveren.

Hemmersbach mener det ikke er stengt tatt nødvendig at Wada godkjenner en slik metode, før det reises sak mot en utøver hvor det er funnet sannsynlig at vedkommende har benyttet en plastikkpose ved en blodinfusjon.

- Det er ikke nødvendig at Wada godkjenner alt, så lenge det holder vitenskaplig, sier Hemmersbach til Dagbladet.

Inntil videre er Contador bare midlertidig utestengt av UCI, og Saxo Bank-sjef Bjarne Riis sier han har full tillit til sin nye stjernerytter.

Nå får tourkongen også støtte fra Lance Armstrongs teamsjef, Johan Bruyneel. Han var også leder for spanjolen i tre Astana-år.

- Men den kjennskap jeg har til Contador, tviler jeg ikke et øyeblikk med å slå fast at han må være et offer for fordervet kjøtt, sier Bruynell på sin hjemmeside.

TRYKKER PÅSTANDER: L'Equipe skriver at de har fått tilgang til informasjon fra laboratoriet som sitter på Contador-prøven. Tidligere har sportsavisa kommet med beskyldninger mot Lance Armstrong - som aldri er blitt verifisert. Faksimile: L'Equipe.
TRYKKER PÅSTANDER: L'Equipe skriver at de har fått tilgang til informasjon fra laboratoriet som sitter på Contador-prøven. Tidligere har sportsavisa kommet med beskyldninger mot Lance Armstrong - som aldri er blitt verifisert. Faksimile: L'Equipe. Vis mer