Johannes Thingnes Bø

Fant svar i «fiendens» terreng

På favorittarenaen i Frankrike fikk Johannes Thingnes Bø svaret på at formen er i rute. Men fortsatt er han ikke den skiskytteren han en gang var, mener tidligere rival Martin Fourcade.

VERDENSCUPRIVALER: Martin Fourcade og Johannes Thingnes Bø herjet sammen i verdenscupsirkuset fram til franskmannen la opp i 2020. Foto: Berit Roald / NTB
VERDENSCUPRIVALER: Martin Fourcade og Johannes Thingnes Bø herjet sammen i verdenscupsirkuset fram til franskmannen la opp i 2020. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

ANNECY - LE GRAND-BORNAND (Dagbladet):

Det er noe som får Johannes Thingnes Bø til å sette inn et ekstra gir i franskmennenes skiskytermekka, Le-Grand Bornand. I noe som også er «fiendens terreng».

Kanskje er det publikumsstemningen.

Kanskje er det selvsikkerheten han har bygd på dette stedet over flere år.

Hvorfor det er sånn, er skiskytteresset usikker på. Men han har en teori:

- Jeg har ikke noe godt svar. Men jeg har likt å være god her siden det er hjemmebanen til Fourcade (Martin Fourcade). Fourcade har vært veldig god i Holmenkollen. Kanskje vi bare har forelsket oss i «fienden», holdt jeg på å si, sa Thingnes Bø til Dagbladet på sprinten fredag.

For av i alt 11 verdenscuprenn som er arrangert på «Sylvie Becaert-stadion», oppkalt etter den tidligere franske skiskytteren Sylvie Becaert, har Thingnes Bø vunnet sju av i alt elleve mulige.

På sprinten fredag gikk han inn til sin første verdenscupseier for sesongen, nettopp her.

- Det føles kjempegodt. Alle sliter seg jo ut, også er det én som får ekstra betalt for det. I dag var det meg og da er det så verdt det, sa Thingnes Bø etter seieren.

Han påpekte samtidig at pila var på vei til å peke oppover og at han trengte litt lengre tid enn vanlig på å komme seg i form.

- Når man har så mange seire fra før, så er bare seier godt nok for folk, og egentlig for meg selv også. Det må ikke gå altfor lang tid mellom dem, så den gjorde veldig godt for meg. Den gjorde det.

FIKK POSITIVE SVAR: Med seier på sprinten under den siste verdenscuphelgen i franske Le Grand-Bornand fikk Johannes Thingnes Bø svar på av formen er i anmarsj. Foto: Geir Olsen / NTB
FIKK POSITIVE SVAR: Med seier på sprinten under den siste verdenscuphelgen i franske Le Grand-Bornand fikk Johannes Thingnes Bø svar på av formen er i anmarsj. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Handler om følelser

- Jeg tror du kan se at Johannes føler noe i Le Grand-Bornand, sa Martin Fourcade til Dagbladet etter sprinten.

Forucade, som vant verdenscupen sju ganger på rad fram til 2018, har bare vunnet ett verdenscuprenn her på «hjemmebane».

Denne ene seieren kom på sprint i 2017.

Likevel har franskmannen vunnet alt annet og var blant Thingnes Bøes argeste rivaler fram til han la skiene på hylla i 2020.

Men i likhet med verdenscupvinneren fra i fjor hadde også franskmannen et sted der han fikk alt til å klaffe.

For på samme måte som Thingnes Bø føler noe i Le Grand-Bornand, følte Fourcade noe i Holmenkollen.

- Jeg tror mine beste arenaer var Holmenkollen og Östersund. Jeg elsket å konkurrere i Skandinavia, men jeg var aldri sterk i singel event, som Johannes i Le Grand-Bornand, sier Fourcade til Dagbladet.

- Hvorfor tror du det er sånn?

- Jeg vet ikke. Det er ingen sannhet. Det handler også om følelser og hva du føler på arenaen. Jeg tror Johannes elsker å konkurrere i Frankrike. I min situasjon elsket jeg Norge, det var også der jeg vant min første verdenscupseier, i Oslo og Holmenkollen, sier han og fortsetter:

- Jeg elsker også utsikten fra arenaen utover Oslo. Jeg ville bo der, sa han videre.

MANGE DULLER: Under VM i Anterselva i 2020 ble Johannes Thingnes Bø nummer to bak Martin Fourcade som sikret gullet. Her er de sammen på en felles kakefeiring. Foto: Berit Roald / NTB
MANGE DULLER: Under VM i Anterselva i 2020 ble Johannes Thingnes Bø nummer to bak Martin Fourcade som sikret gullet. Her er de sammen på en felles kakefeiring. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Også storebror Tarjei Bø mener det lillebroren får til i Le Grand-Bornand er enormt. Han påpeker også at den spesielle løypeprofilen, som er teknisk krevende og kupert, er et terreng Thingnes Bø trives i.

- Ser man på resultatene til alle utøvere, så kan man vinne å tape over alt, men mange ganger får man gode plasseringer på de samme plassene. Og her har jo Johannes vært helt enorm, sa Tarjei Bø.

Må finne tilbake til seg selv

Fourcade, som på sin side har lagt opp og bruker tiden i fjellet og med familien, møtte opp for om lag 20 000 fans under verdenscuphelga i Le Grand-Bornand.

Ikke lenger med startnummer på brystet, men for å se på sine tidligere lagkamerater som hevder seg helt i toppen, selv uten Fourcade.

Han er også til stede for å slå av en prat med det som var, og fortsatt er, skiskytterfamilien hans. Blant dem er også Thingnes Bø.

Men til tross for seier på favorittarenaen har fortsatt stryningen litt å gå på, når det gjelder å finne tilbake til seg selv, mener franskmannen.

HERJET I VERDENSCUPSIRKUSET: Martin Fourcade var lenge verdensener i verdenscupsirkuset. Foto: AFP/NTB
HERJET I VERDENSCUPSIRKUSET: Martin Fourcade var lenge verdensener i verdenscupsirkuset. Foto: AFP/NTB Vis mer

- Jeg snakket med Johannes og jeg tror ikke han er på det nivået han pleide å være. Men jeg tror han kan komme tilbake i posisjonen for å kjempe igjen, mer jevnlig, sier Fourcade, som trekker fram spesielt en ting som skiller Thingnes Bø fra den han var før, til den han er nå:

- For selv når han vinner nå, så vinner han fordi han gjør det perfekt. Før hadde han marginene på sin side og kunne vinne uten å være perfekt. Han trenger å finne å finne tilbake det hvis han vil ha marginene på sin side under OL, mener franskmannen.

- Har fått gode svar

Etter seieren på sprinten var forhåpningene til nordmannen store. Også storebror Tarjei Bø uttalte at han trodde lillebroren skulle bli vanskelig å hamle opp med resten av helga.

Slik ble det ikke.

På jaktstarten ble han nummer fem med tre bom. På fellesstarten endte han til slutt på en 20. plass, med blant annet tre bom på siste stående.

Tarjei Bø, som sikret sesongens andre pallplass med en sterk tredjeplass på fellesstarten, forteller han sto side om side med lillebroren da det gjensto en skyting.

Han registrerte imidlertid ikke at lillebroren fikk tre bom, før de var i mål.

MANGLER STABILITET: Tarjei Bø mener Johannes Thingnes Bø har fått gode svar under den siste verdenscuphelga i Frankrike før jul. Men mener også at han mangler litt stabilitet. Foto: Geir Olsen / NTB
MANGLER STABILITET: Tarjei Bø mener Johannes Thingnes Bø har fått gode svar under den siste verdenscuphelga i Frankrike før jul. Men mener også at han mangler litt stabilitet. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Det er ingen som har lyst til å få den opplevelsen. Han er en fyr som lever og ånder for å vinne. Så jeg tror den seieren han fikk for noen dager siden trumfer det meste, sier Tarjei Bø, som tror lillebroren ikke var fornøyd med skytingen på fellesstarten.

Likevel er seieren på sprinten noe som har gitt gode svar, mener storebroren. At Thingnes Bø begynner å likne mer og mer på seg selv, er han ikke i tvil om.

- Han er i rute, men mangler kanskje litt stabilitet på skytinga. Det er jo tøft der ute. En ting er at han ikke har fått det helt til å klaffe, men det er mange som har blitt bedre også, sier han før han fortsetter:

- Vetle er jo helt kanon om dagen. Det samme er Jaquelin, Quentin, og Samuelsson, så det er liksom ikke så lett for noen lenger. Jeg tror det var bra at Fourcade la opp i tide, før det ble for vanskelig å vinne, til og med for han, avslutter Bø med et glimt i øyet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer