Fant verken hummer eller kanari

LUTON (Dagbladet): 50 såkalte Bosman-spillere fra hele Europa viste seg fram i går. Watford-manager Gianluca Vialli og 40 andre fotballfolk var på Lutons hjemmebane for å bivåne fotballauksjonen. LSK-sjef Arne Erlandsen fulgte testkampene på jakt etter en målvakt og en spiss.

ARNE ERLANDSEN på fotballauksjon i går, «Euro-Bosman Challenge 2002», på Lutons hjemmebane utenfor London. LSK trenger spillere. Klubben har liten stall, stram økonomi, skader, spissproblemer og keeper Emile Baron skal til VM.

- På en måte er det litt trist dette, litt rar følelse, at vi skal samles for å se spillere på denne måten, men jeg tror det først og fremst kommer av at vi ikke er vant til dette, sa Kanarifugl-sjef Arne Erland-sen.

- Og dette er en egnet markedsplass?

- Vi snakket om det i taxien opp hit at dette er jo nesten det samme som når ballettdansere skal på audition. Men det triste er også at dette er spillere som står i fare for å bli arbeidsløse, og det er trist uansett om det handler om fotball eller andre yrker, sa Arne Erlandsen da vi traff ham, LSK-ansatt Bjarne Sognæs og agent Lars Petter Fosdahl før testkamp 1. Den mellom lag A i lilla drakter, og lag B i oransje.

Arne ville sjekke ut om det var en god keeper og en målsulten spiss blant de 50 uten klubb og kontrakt. De som hadde tatt turen hit fra Frankrike, Tyrkia, Tyskland, Danmark, Sverige, England og Skottland. De kom for egen regning - inkludert regn.

Lag A tok ledelsen på et straffespark. Ingen applaus for målscorer Stephane Capiaux, 30 år, 172 cm høy, 68 kilo og med en liten hestehale. En franskmann som likner på Myggen med teknikk og tynne bein. Et funn for Kongsvinger kanskje?

- Jeg tror nok mange norske Bosman-spillere hadde hatt godt av å være her og se hvordan det er å ikke å ha kontrakt. Markedet for spillere over hele Europa blir stadig trangere grunnet stram økonomi. Neste år vil vi kanskje se noen norske Bosman-spillere her også, sa Bjarne Sognæs.

FIRE DANSKER gikk foran oss ned til Kenilworth stadion. Trange bakgater og slitte mursteinshus i rekker, men her var de altså. De håpefulle kom fra Lyngby og Frem København, men de kunne ikke snakke med pressen. De skulle testes, og er i samme situasjon som britiske spillere. Rundt 600 på fotballøya står uten kontrakter etter denne sesongen. Ballen er fortsatt rund, og virkeligheten er hardere enn før.

- Han danske keeper'n er for dårlig, dessverre, sa Arne Erlandsen til Bjarne Sognæs.

- Og der er Kieran McAnespie. Han var innom oss på prøve før forrige sesong, sa Arne.

- Hva ser du etter?

- Det blir generelle inntrykk, og det skal mye til at vi signerer bare etter å ha sett dette. Vanligvis pleier vi å følge unge spillere over flere sesonger, eller minst etter å ha sett dem i en sju-åtte kamper.

- Du har en svensk spiss her, Johnny Rödlund, 30 år, 181 cm høy og 78 kilo tung?

- Johnny Rödlund ja. Han var et stortalent som aldri helt slo til, vært innom mange klubber.

- Nå har du snart sett en omgang, noen som skiller seg ut?

- Inntrykket er at det er mange gode spillere med gode ferdigheter, men ingen keepere som peker seg ut. Og noen av spissene er gode, de, men nok litt for gamle, sa Arne.

DOMMEREN BLÅSTE av. Kort pause, kaffe og så ny kamp. Lag C mot lag D. Arne med følge trakk inn. Kenilworth Road stadion i helgrått på en tirsdag formiddag. Det er langt fra Highbury, Old Trafford, Lerkendal og Åråsen.

Watfords assistent Ray Wilkins satt stille. Tett sammen med manager Gianluca Vialli. Han reiste seg opp og gikk. Bakrommet fulgte etter. Vialli tok seg en sigarett.

- Vil ikke si noe, snakk med Ray, men dette er et bra tiltak. Takk for praten, sa Vialli.

Luton-sjef Joe Kinnear lot seg intervjue av Sky sports.

AGENTEN I RUTETE DRESS er hovedansvarlig for fesjået. Han heter Raymond Sparkes. I nyinnkjøpt rutete dress, og dansebandsveis, gikk han i mobiltelefonen. Skotten håpet på napp i form av en eller flere kontrakter. I fjor, som var første gang hans agentfirma arrangerte noe tilsvarende, skal 13 spillere ha fått klubbkontrakt.

Sparkes ville gjerne bli intervjuet, men vi lot ikke agent 13 slippe til. Han gjør ikke dette av humanitære fotballgrunner, men for å sko seg. Det trenger han også. Fottøyet hans sto ikke i stil med dressen.

SVEN BENKEN VENTER, og Ray Wilkins noterte i blokka og smilte. Kanskje han gjorde det bare for å irritere Gwyn Williams fra Chelsea.

Arne Erlandsen snakket i mobilen om spagetti og grovbrød. Forberedelser til neste seriekamp. Lag C presser. Cederic van de Elst fra Belgia viser seg fram. Et godt fotballnavn, 21 år og kanskje ei lys framtid?

- Og så har du han med Günther Netzer-håret på midtbanen?

- Du ser at han har rutine. Mange her med gode fotballferdigheter, sa Arne Erlandsen, mens Bachrou Salou, tidligere Hansa Rostock og Borussia Dortmund, fikk opp farten. Dro av tre spillere, men skuddet gikk utenfor.

- Han har hatt en bra karriere, sa Arne Erlandsen, eller var det agent Fosdahl? Uansett, Salou blir neppe Kanarifugl.

  • Ute på banen spilte lag D over evne for få et videre fotballiv. Det endte neppe med noe annet enn fortsatt innbytterpust for 32-åringen fra Hansa Rostock, Sven Benken.
ARNE SER PÅ GUTTA: Fotballauksjon i Luton, adresse England, i går. 50 spillere fra hele Europa kom for å spille testkamper ettersom de står uten kontrakt og klubb. Arne Erland-sen og Bjarne Sognæs fra Lillestrøm trenger en keeper og en spiss. - Mange med gode fotballferdigheter her, men ingen som jeg tror vi skal satse på i denne omgang, sa Erlandsen.
<B>BAK MÅL:</B> Arne Erlandsen og Bjarne Sognæs sjekket ut de fire keeperne. En fra Danmark, to fra Frankrike og en fra England. - Ingen av dem var det vi ønsket oss, sa Erlandsen.
LUTON-SJEF: Joe Kinnear ledet Luton til opprykk denne sesongen, i går satt han på sin hjemmebane og noterte ned navn på potensielle spillere han kan få til en billig penge.
<B>BENKEN VENTER:</B> Sven Benken har spilt i tysk fotball lenge. Nå står han uten klubb og kontrakt.
<B>AGENTDRESS:</B> Raymond Sparkes heter denne mannen, som for andre år på rad samler sammen unge talenter og spillere fra de lavere hyllene så de kanskje kan få seg en klubb.