GÅR IKKE I DAVOS: Charlotte Kalla og Heidi Weng går ingen renn i Davos denne helga. Foto: Bildbyrån
GÅR IKKE I DAVOS: Charlotte Kalla og Heidi Weng går ingen renn i Davos denne helga. Foto: BildbyrånVis mer

Skimanagerspillet Fantaski: Sprint og 10/15 km fristil i Davos

Fantaski-tips: Fellene du må unngå. Norsk uttak skaper trøbbel

Selv om Charlotte Kalla har meldt forfall, er det hele sju gode svenske langrennsjenter som er gode Fantaski-valg denne runden. I den norske leiren har landslagsledelsen gjort et uttak som skaper Fantaski-dilemma.

En ny verdenscuphelg i langrenn betyr også en ny runde i Fantaski, Dagbladets nye managerspill om langrenn.

Denne helga står sprint fristil og 10/15 kilometer fristil i Davos på programmet for verdens beste langrennskvinner og -herrer.

Eller rettere sagt: Noen av dem står på startstrek.

For denne helga er det flere tunge forfall, som enhver Fantaski-bruker må være klar over når denne rundens lag skal sette opp.

Vi kan blant annet nevne at:

* Verdens beste fristilsløper Sjur Røthe, altså utøveren som har gitt flest poeng per million så langt denne sesongen, meldte i går kveld forfall til Davos grunnet en forkjølelse.

* Det samme gjorde Charlotte Kalla av nettopp samme årsak, altså forkjølelse. Det betyr at en av favorittene på 10 km fri er vekke også der.

* Fra før av har det vært kjent en stund at Emil Iversen og Heid Weng begge står over verdenscuphelga i Davos.

* Det samme gjør også formsterke Didrik Tønseth i likhet med Simen Hegstad Krüger, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Niklas Dyrhaug og Pål Golberg.

* I stedet er Johannes Høsflot Klæbo tilbake etter konkurransefri på Beitostølen, men Klæbo går bare sprinten i Davos.

* Også Sergej Ustjugov er på plass i Davos og planlegger å gå sitt første verdenscuprenn på elleve måneder.

* Legg også merke til at ingen norske langrennsherrer går mer enn én konkurranse i helga. De norske herrene går enten sprinten eller 15 kilometer fristil.

* Tendensen er lignendene også hos de norske jentene. Her er det bare Ingvild Flugstad Østberg, Silje Øyre Slind og tvillingsøstrene Tiril og Lotta Udnes Weng som både går sprinten og 10 km fristil.

* Det gjør altså ikke Kathrine Harsem, Ragnhild Haga, Maiken Caspersen Falla og Therese Johaug, som nøyer seg med ett renn hver.

* Dette er i kontrast til majoriteten av de utenlandske konkurrentene, inkludert Sveriges stjernelag på kvinnesiden.

Mange dilemmaer

Det betyr at:

Denne runden kan du klare deg uten å fylle opp kvoten av norske herrer og kanskje også norske kvinner. Samtidig er Davos-spesialist Ingvild Flugstad Østberg vanskelig å overse når hun deltar begge dager. Therese Johaug gir også sikre poeng på distanserenn, sannsynligvis 100 i tallet.

Samtidig kan mange av de svenske, amerikanske og russiske jentene, i tillegg til Krista Pärmäkoski, ta mange poeng begge dager og representere vel så god verdi som Johaug. Dette er en vurdering du som Fantaski-bruker må ta.

I Sverige får du et stort dilemma, for her det et flust av spennende jenter å velge mellom, selv etter Kallas forfall torsdag kveld:

Stina Nilsson (19 mill.), Ebba Andersson (10), Jonna Sundling (5), Ida Ingemarsdotter (8,5), Hanna Falk (7,5), Evelina Settlin (3,5), Maja Dalhquist (3,5) er alle gode valg denne helga, sett i lys av deres priser.

Nilsson er dyr, men er sammen med Østberg den med høyest poengpotensial denne runden. Samtidig har hun hatt en tendens til å rote det til i en del sprinter.

Andersson går bare 10 km, men er så sterk og såpass billig at hun også er aktuell denne runden. De andre svenske jentene, minus Falk, kan kapre bra med poeng begge dager og har meget form og pris. Spesielt i sprinten er de sterke. Sverige er verdens desidert beste sprintnasjon på kvinnesiden for øyeblikket.

Flere billige jokere

På herresiden gjeldet det å finne rett russere, rett franskmenn og riktige billigmenn, hvor det er flere å velge mellom både på sprinten og på distanserennet.

Her er Fantaski-yndlingen Andrej Melnitsjenko (3,5) fortsatt et strålende valg, altså skøytespesialisten som Dagbladet lanserte og advarte mot allerede før hans sesongdebut i verdenscupen på Lillehammer.

De franske skøytespesialistene Clément Parisse (4,0) og Adrien Backscheider (3,5) - samt Magne Haga (3,5), Chris Jespersen (3,5) og flere av de norske rekruttløperne - representerer fortsatt god verdi på distanserennet, men denne runda kan vi også slenge på en rekke sprintere i billig- og mellomsjiktet, ettersom det også skal gås fristilssprint i Davos:

Lukas Chavanat, Eirik Brandsdal, Ristomatti Hakola, Sindre Bjørnestad Skar, Gleb Retivykh, Finn Hågen Krogh, Richard Jouve, Baptiste Gros, Simeon Hamilton, Oskar Svensson, Sondre Turvoll Fossli, Renaud Jay, Håvard Solås Taugbøl og Kasper Stadaas er blant de mange billigere sprinterne du kan vurdere på Fantaski-laget ditt denne helga, i motsetning til de foregående.

Eventuelt kan du bruke en solid del av budsjettet ditt på Johannes Høsflot Klæbo (20) og Federico Pellegrino (16), som er storfavoritter til å bli nr. 1 og 2.

I Davos bruker ofte de hurtige sprinterne fra Mellom-Europa og USA å heve seg, sammenliknet med sesongåpningen på nordisk jord med utholdenhet som et langt viktigere krav enn fartsegenskapene.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

De allsidige

Som vanlig er Aleksandr Bolsjunov, Alex Harvey, Calle Halfvarsson og flere av de mest allsidige gutta aktuelle for å sanke bra med poeng begge dager, mens Denis Spitsov seiler opp som Dagbladets favoritt på distanserennet sammen med Martin Johnsrud Sundby, Maurice Manificat, Dario Cologna og Jevgenij Belov i fraværet til Røthe, Tønseth og Krüger.

Og som vanlig er det enda flere av jentene som kan hevde seg bra begge renndager, deriblant Østberg, Diggins, Pärmäkoski, Nilsson, Neprajeava og Belorukova, for å nevne noen.

Det blir da en avveining som må gjøres: Hva kan disse jentene utrette på to distanser sammenliknet med Johaugs ene løp - og selvfølgelig vurdere det opp mot pris og budsjett.

Og hva så med Sergej Ustjugov? Dagbladet har vært i kontakt med lagvenninne og tidligere verdenscupleder Julia Belorukova, som sier at Ustjugov ikke er helt på topp og slet litt med motivasjonen i sommer, men villdyret er i ferd med å våkne og har skumle hensikter utover sesongen.

- Jeg tror han kan bli verdens beste igjen, sier Belorukova til Dagbladet.

Historisk sett liker Ustjugov seg veldig godt på lange flatene i Davos, men Fantaski-prisen hans er nok for høy for å ta risikoen allerede nå. For ingen vet hvordan han egentlig står elleve måneder etter forrige verdenscuprenn.

Denne runden finnes det langt flere variabler og muligheter enn på Beitostølen sist, ettersom det både er sprint og distanserenn. Her er det mulig å ta igjen tapt terreng. Lykke til.