ENDELIG ØVERST IGJEN:   De norske gutta tok tilbake hopptronen. Østerrike ble nummer to foran Polen. Foto: Bjørn Langsem
ENDELIG ØVERST IGJEN: De norske gutta tok tilbake hopptronen. Østerrike ble nummer to foran Polen. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Fantastisk å dra herfra som kongen av bakken

De norske gullhopperne hyllet i Falun sentrum.

FALUN (Dagbladet): Rune Velta kom til Falun uten en eneste verdenscupseier og reiser hjem med to gull, ett sølv og en bronse.

Det kunne han naturlig nok aldri forestilt seg før han reiste, men likefullt står han igjen som kongen av bakken.

- Hva skal man si? Det er perfekt, bedre enn jeg kunne drømt om og det er fantastisk å kunne dra herfra som kongen av hoppbakken, sier Rune Velta til Dagbladet etter å ha fått laggullmedaljen foran tusenvis av mennesker i sentrum av VM-byen.

I kveld skal de første norske hopperne som lander et laggull på 22 år slippe ned skuldrene og feire seg selv og hverandre. Allerede neste helg er det verdenscup i finske Lahti.

- Vi gleder oss til det, så får vi se om vi blir dytta bra ned igjen på jorda når vi kommer dit, smiler Velta.

Slo tilbake etter vraking En av dem som har forsøkt mange ganger på å kopiere gull-laget fra 1993 er Anders Jacobsen. Han hoppet seg inn på laget i tolvte time etter å ha blitt vraket til konkurransen i storbakken.

- Livet er fullt av tilfeldigheter, det må jo sies. Mye kan man legge til rette for selv, men ikke alt, så jeg er ekstremt fornøyd. Den største skuffelsen da jeg ikke ble tatt med individuelt var at jeg trodde jeg mista denne plassen her. Det var på en måte denne som var min største drøm før jeg dro hit, og at jeg fikk lov til å prøve å bevise at jeg var god nok, og klarte det, er jeg ekstremt takknemlig for. Det er sikkert de andre ganske glade for også, sier Jacobsen til Dagbladet.

22 år er lenge å vente på et laggull. Det har Jacobsen kjent på kroppen også.

- Det er spesielt å ta gull sammen med den gjengen her. De to eldste andersene har i hvert fall prøvd noen ganger, vi har noen andreplasser, men det har aldri skint så godt som dette gullet her. Det er nydelig.

Sikret seieren Anders Fannemel så å si sikret gullmedaljen da han strakk seg til127,5 meter under vanskelige vindforhold på Norges sjuende hopp.

- Det var sykt deilig å passere den grønne streken og fem meter til, sier han lurt til Dagbladet.

- Hvordan var det å følge Veltas sistehopp?

- Jeg var så nervøs. Jeg blir mer nervøs når andre på laget hopper enn når jeg hopper selv. Da er jeg i min egen boble. Når jeg er ferdig med det - da tar det skikkelig tak  i kroppen, sier Fannemel.

Drømte om laggull Anders Bardal kom tilbake i form i siste liten før VM.

Han brakk hånden da han falt i polske Wisla 15. januar - fjernet gipsen 27.januar og hoppet seg inn på laget i siste liten.

Det var en rørt Bardal som skrøt av lagkameratene sine:

- Drømmen har gått i oppfyllelse. Den store drømmen min i hele sommeren, høst og vinter har vært laggull i VM. For det er noe som har manglet på en del år. Måten vi greier å ta gullet på gjør meg stolt og enda mer glad i kompisene mine, sier Bardal.

Han har kjempet en innbitt kamp for å komme tilbake - og var stolt da gullet endelig ble puttet rundt halsen på medaljeseremonien i kveld:

- Jeg har vært usikker, og resten av gutta har hoppet godt på ski. I dag gjør vi åtte solide skihopp som er nok til å vinne fortjent. For min egen del føles det veldig tilfredsstillende å komme tilbake, sier Bardal.

GULLSELFIE: Slik er livet på seierspallen for Norges nye gullgutter. Foto med tillatelse fra Anders Bardal.
GULLSELFIE: Slik er livet på seierspallen for Norges nye gullgutter. Foto med tillatelse fra Anders Bardal. Vis mer