Fantastisk avslutning sendte Tufte til VM-finalen

Startet svakt.

ANDREPLASS: Olaf Tufte kom på andreplass i semifinaleheatet og sikret seg dermed et bra startspor i finalen. Foto: EPA/AAP
ANDREPLASS: Olaf Tufte kom på andreplass i semifinaleheatet og sikret seg dermed et bra startspor i finalen. Foto: EPA/AAPVis mer

Olaf Tufte er klar for finalen i singlesculler i ro-VM i Lake Karapiro. I semifinalen fikk han en dårlig start, men avsluttet fantastisk.

Han fikk annenplass i heatet sitt bak briten Alan Campbell. Briten som ledet fra start til mål, rodde inn til 7.12,32 og hadde den beste tiden i semifinalen, mens Tufte hadde vel to sekunder svakere tid.

I det andre semifinaleheatet ble det hjemmehåpet Mahe Drysdale som gikk til topps med 7.12,74.

I Tuftes heat gikk den tredje finaleplassen til slovenske Luka Spike, mens svensken Lassi Karonen ble utslått. Han rodde inn til den sure fjerdeplassen.

- Jeg fikk lite til å stemme i starten og rodde veldig dårlig. De andre dro bare fra meg på de første meterne, men etter hvert fant jeg rytmen og roen, og da kunne jeg begynne å trykke på skikkelig, sa Olaf Tufte til NTB etter løpet.

Øynet muligheten Som vanlig hang Tufte etter i starten. Etter 500 meter var han på fjerdeplass fire og et halvt sekund etter Campbell. Halvveis hadde han tapt enda noen tideler til lederen, og han var to sekunder etter svenske Lassi Karonen som da hadde den tredje og siste finaleplassen.

De siste 1000 meterne rodde Tufte klart raskest. 34-åringen tok kraftig innpå Campbell og distanserte alle de andre i feltet.

- Jeg fikk opp god fart og begynte å plukke konkurrentene en etter en, og da vi nærmet oss slutten, øynet jeg muligheten til å bli nummer to. Det gikk jo bra, fortalte Tufte fra Lake Karapiro i New Zealand.

- Annenplassen i denne semifinalen var viktig, for det gjør at jeg kommer til å få et mye bedre startspor i finalen, sa roeren fra Nykirke utenfor Horten. Han fikk i alle fall et klart bevis for at han hører hjemme i favorittsjiktet også i dette mesterskapet.

I det første semifinaleheatet seiret hjemmehåpet Mahe Drysdale fra New Zealand foran tsjekkiske Ondrej Synek og kinesiske Zhang Liang. Drysdale ledet hele veien og rodde kontrollert inn til 7.12,74.

Mer å gå på - Jeg kan ikke si annet enn at jeg er fornøyd med den siste halvdelen av løpet mitt. Avslutningen satt som den skulle, og jeg mener også at jeg har en del mer å gå på før finalen, sa Tufte.

- Nå er det bare å ha fullt fokus på å gjøre de riktige tingene som jeg vet jeg kan, sa Horten-roeren til NTB.

Finalen avvikles natt til lørdag norsk tid. Tufte har to gull, to sølv og to bronse fra tidligere VM, i tillegg til gull i de to siste OL.

Alt tyder på at kampen om medaljene kommer til å stå mellom briten Alan Campbell, newzealenderen Mahe Drysdale og nettopp Olaf Tufte. Dersom han får til den avslutningen han viste i semifinalen, og som også gjorde at han sikret seg OL-gullet i Beijing for to år siden, så kan det fort ble en ny gullmedalje å ta med hjem til Horten.

(NTB)