Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Fantastisk evne til å være best når det gjelder

Våre nordiske naboer hyller Thorkildsen.

KALD FISK: Andreas Thorkildsen sammenliknes med Usain Bolt etter Nordens eneste gullmedalje i VM i Berlin. Nabolandene er imponert over nordmannens evne til å prestere i konkurranse. Foto: SCANPIX/REUTERS/Kai Pfaffenbach
KALD FISK: Andreas Thorkildsen sammenliknes med Usain Bolt etter Nordens eneste gullmedalje i VM i Berlin. Nabolandene er imponert over nordmannens evne til å prestere i konkurranse. Foto: SCANPIX/REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer

(Dagbladet.no): Andreas Thorkildsen hylles av våre nordiske naboer etter gårsdagens historiske VM-gull i spydkast.

Nordmannen var suveren i Berlin, og gjorde konkurrentene til statister da han tok Nordens eneste gullmedalje i mesterskapet. Det imponerer.

- Thorkildsen har en fantastisk evne til å være best når det gjelder, selv om dette var hans første VM-gull. Men han har to strake OL-gull, og selv om han ligger under mot finnen Tero Pitkamaki i innbyrdes møter totalt sett, har han 5-1 mot finnen i mesterskap, skriver Aftonbladets kommentator Mats Wennerholm i sin oppsummering av mesterskapet.

Svensk TV4s Andreas Bjuner rangerer Thorkildsens seier som det tiende største øyeblikket i Berlin-VM. Usain Bolt topper naturlig nok den lista.

- Han har to OL-gull fra før, men dette var hans første VM-gull. Det skulle bli en kamp med Pitkämäki, men han hadde feber, var småskadd og kom ikke til sin rett. Det tar uansett ikke noe fra Thorkildsens prestasjon. Han bare slenger i vei det spydet og avgjør tidlig med et kast på 89,59 meter, skriver Bjuner.

- Kanskje Thorkildsen kan dele mentale tips?
Finnene hadde fire deltakere i gårsdagens spydkonkurranse, men skuffet stort og havnet helt utenfor pallen. Hufvudstadsbladets Andrea Borenius lurer på om Andreas Thorkildsen må hjelpe finnene til å prestere når det gjelder.

- Den eneste som med trykk kan hevde at energitanken var tom er Pitkämäki - resten skulle etter eget utsagn være i perfekt form. Tenner man ikke til i en VM-finale finnes det bare en større finale å hente spenning fra - OL-finalen. Kanskje blir det Antti Ruuskanens tur i London 2012. Og kanskje kunne Andreas Thorkildsen dele sine beste mentale tips til sine finske konkurrenter, håper Borenius.

Thorkildsens største rival, Tero Pitkämäki var en spesielt blek versjon av seg selv i går. Til tross for at nordmannen forsøkte å piffe ham opp.

- Thorkildsen og jeg snakket sammen hele tiden. Han prøvde å gire meg opp, men ingenting nyttet, sier finnen.

- Thorkildsen kastet fantastisk, og jeg er på ingen måte overrasket over at han skulle dominere denne finalen som han gjorde, men at det skulle bli cubansk sølv og japansk bronse hadde jeg ikke ventet, sier finnen.

Sammenliknes med Usain Bolt
Danske Politiken mener gullheltens kjempekast i andre forsøk best kan beskrives som «sjokk-taktikk».

- Nordmannen så ut til å ha konkurrentene i klem etter det, skriver avisa.

En annen som lar seg imponere av Thorkildsens mentale styrke er den tidligere britiske spydstjernen Steve Backley.
Han sammenlikner nordmannens konkurranseinnstilling med Usain Bolts.

- Han er et utrolig fysisk eksemplar. Han er veldig, veldig sterk, sier Backley til BBC.

- Når man venter på en stor finale er det ofte mye stress. De fleste prøver å komme inn i «sonen», men Andreas kan skravle og slå vitser om været. På mange måter er han lik Usain Bolt, for han er umulig å bringe ut av fatning, sier briten, som har trent sammen med nordmannen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media