Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flandern rundt:

Fantastiske Gilbert utklasset alle - Kristoff nummer fem

Vanvittig solo-stunt betalte seg for 35-åringen.

OVERLEGEN: Philippe Gilbert var den desidert beste under Flandern rundt. Foto: Tim De Waele.
OVERLEGEN: Philippe Gilbert var den desidert beste under Flandern rundt. Foto: Tim De Waele. Vis mer

(procycling.no): Philippe Gilbert tok en vanvittig soloseier på den 101. utgaven av Flandern rundt.

I over fem og en halv mil kjørte den belgiske mesteren mutters alene, med de resterende favorittene halsende bak. Likevel holdt den tidligere verdensmesteren inn med meget god margin.

Først animerte Quick-Step rittet med angrep opp Muur-Kapelmuur ni mil fra mål, hvor en gruppe på omtrent tjue ryttere ble dannet. Her satt Alexander Kristoff.

Deretter kjørte 34-åringen rett i fra Kristoff og co opp Oude-Kwaaremont, og bega seg ut på et utrolig soloraid.

Bak var det uenigheter lenge, men selv da Greg Van Avermaet, Peter Sagan og Oliver Naesen tok opp jakten på den belgiske mesteren, maktet de ikke ta innpå. For å toppe det hele, veltet trioen i nest siste brosteinshelling da Peter Sagan kjørte inn i barrierene langs veien.

- Dette betyr veldig mye for meg. Det er veldig spesielt. Jeg tror alle kjente meg igjen med trøyen jeg hadde på meg. Det var veldig følelsesladet, så det var utrolig bra for meg, sa vinneren i vinnerintervjuet etter målgang.

I spurten om andreplassen var det Greg Van Avermaet som slo Niki Terpstra og Dylan Van Baarle. De ble dermed to, tre og fire.

Kristoff tok spurten om femteplassen

Bak trioen som kjempet om andreplassen, var Alexander Kristoff den raskeste. Han spurtslo Sacha Modolo og John Degenkolb, og ble dermed nummer fem.

- Det var det beste jeg kunne håpe på, jeg hadde ikke sjanse til å følge de foran. Gilbert har vært utrolig sterk i det siste, sa Kristoff til TV2 rett etter målgang.

NUMMER FEM: Alexander Kristoff var raskest i den andre forfølgergruppen. Foto: Tim De Waele.
NUMMER FEM: Alexander Kristoff var raskest i den andre forfølgergruppen. Foto: Tim De Waele. Vis mer

Kristoff var godt med på notene da finalen ble sparket i gang med ni mil igjen å sykle. Men offensiv sykling koster, og det fikk Stavanger-mannen kjenne da Philippe Gilbert angrep på Oude-Kwaaremont med drøye fem mil igjen.

Saken oppdateres, les fyldig referat under.

Tidlig og ufarlig brudd

Som ventet gikk det et tidlig brudd. Etter litt støting fra feltet, var det åtte ryttere som etablerte seg foran. Til tross for at både Vegard Stake Laengen og Amund Grøndahl Jansen meldte at de skulle være offensive før start, var det ingen nordmenn med i utbrytergruppen.

Julien Duval (AG2R), Oliveiro Troia (UAE Team Emirates), Mark McNally (Wanty Groupe-Goubert), Stef Van Zummeren, Michael Goolaerts (Vérandas Willems-Crelan), Julien Morice (Direct Energie), André Looij (Rompoot - Nederlandse Loterij) og Edward Planckaert (Sport Vlaanderen - Baloise) var de åtte som utgjorde dagens brudd.

Bak skjedde det lite, og bruddet fikk fort flere minutter. På det meste hadde bruddet over elleve minutter på hovedfeltet.

De norske favorittene punkterte

Da feltet nærmet seg Oude Kwaaremont for første av tre ganger, punkterte Alexander Kristoff. Dermed havnet han helt på halen inn i bakken. Likevel kom han fint med over, og fikk plassert seg godt foran i feltet.

Ikke lenge etter led Edvald Boasson Hagens bakhjul samme skjebne, men også Dimension Data-rytteren kom seg fint frem i feltet igjen.

Det var flere som punkterte, og det skjedde stadig mindre uhell. Samtidig var det flere forsøk på å angripe fra hovedfeltet. Kristoffs lagkamerater i Katusha-Alpecin, Nils Politt og Marco Haller var blant dem som prøvde seg. Det var dog ingen som fikk seriøse luker, og det var samlet da de nærmet seg Geraardsbergen.

Utskilling i Muur-Kapelmuur

Og det var i Geraardsbergen omtrent ni mil før mål at det virkelig skulle begynne. Her satt Alexander Kristoff i en prima posisjon på hjulet til Tom Boonen som satte fart opp den berømte "muren".

En gruppe ble dannet, og flere sterke ryttere var representert. Blant disse var Kristoff, Boonen, Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke, Philippe Gilbert, Luke Rowe, Arnaud Démare og flere andre solide syklister.

Men bak satt flere av de største favorittene, blant andre Peter Sagan og Greg Van Avermaet. Dermed ble det et hardt kjør i feltet, hvor også Edvald Boasson Hagen satt. Avstanden mellom disse to gruppene var på et tidspunkt over minuttet, men etterhvert som feltet fikk organisert seg, knappet de mer og mer innpå.

Gilbert solo

I Oude-Kwaaremont for andre gang, skjedde det derimot saker og ting. Philippe Gilbert i superform smadret sine konkurrenter i frontgruppen og kjørte på solo. Kristoff satt i en jaktende gruppe bak, men sure bein bak gjorde det vanskelig å hente Gilbert. Dermed duret den belgiske mesteren videre alene foran.

Bak ble hovedfeltet sprengt, og første del av feltet tok igjen gruppen til Kristoff. Dermed var Van Avermaet, Sagan og Boasson Hagen kapp med 2015-vinneren.

Koppenberg ventet med 45 kilometer igjen, og rittets bratteste stigning bød ikke på noen angrep fra favorittgruppen med de to nordmennene i. Men før stigningen angrep Dylan Van Baarle og Fabio Felline, og de ble liggende litt i mellom fronten og favorittgruppen. Greipel angrep etter Kobbenberg, og ble liggende i mellom der igjen.

Sagan og Van Avermaet på jakt

I og med at det satt flere av Gilberts lagkamerater i favorittgruppen bak, ødela de mye av samarbeidet. Dette skjønte Peter Sagan, som angrep på Taaienberg. Verken Kristoff eller Boasson Hagen klarte å følge, men Greg Van Avermaet og Oliver Naesen hang på. Det samme gjorde Yoann Offredo og GIlberts lagkamerat Matteo Trentin, og dermed utgjorde de en ny forfølgergruppe. De hentet også Felline og Van Baarle som hang seg på.

Dog holdt den tidligere verdensmesteren Gilbert godt unna, og den jagende gruppende klarte ikke ta nevneverdig innpå. Dermed måtte man vente til Oude-Kwaaremont og Paterberg for siste gang før man skulle se endringer i tidsdifferanser.

Forfølgerne veltet

Men da Sagan skulle sette inn støtet på Oude-Kwaaremont, kjørte han inn i gjerdet mot toppen av bakken. Han dro med seg de to sterkeste som fulgte ham: Greg Van Avermaet og Oliver Naesen.

Dermed fikk jakten bak seg et virkelig skudd for baugen. Van Avermaet kom seg raskt på sykkelen igjen, og sammen med Niki Terpstra og Dylan Van Baarle tok de opp jakten på 34-åringen i front.

Men samarbeidet begynte for sent, og Philippe Gilbert kunne stoppe før mål, ta sykkelen over hodet og gå over mållinjen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling