Fantastiske Northug slo til igjen

Råsterk 2. plass i Sapporo.

(Dagbladet.no): Petter Northug ble hele Norges skiyndling da han tok to NM-gull i januar, for deretter å bli vraket til OL. Nå er han mannen resten av langrenns-verden snakker om også.

Junioren markerte seg voldsomt da han satte hele verdenseliten på plass i den doble jaktstarten i Falun for to uker siden. 

Natt til søndag holdt han på å gjøre det igjen.

Sugende føre

På den doble jaktstarten i Sapporo åpnet svenskene Anders Södergren og Mathias Fredriksson i et morderisk tempo, og fikk raskt en luke til resten av feltet. Ikke langt bak fulgte trioen Andrus Veerpalu, Frode Estil og Petter Northug.

Veerpalu gikk fra nordmennene mot slutten av klassiskdelen, og ved skibytte 15 kilometer var Estil og Northug 20 sekunder bak trioen i tet.

- Det var skikkelig jobbeføre, og jeg og Frode gikk helt for oss sjøl 15 sekunder bak teten, sa Northug til NRK.

Det så mørkt ut for nordmenn på pallen da avstanden økte til 27 sekunder på de to neste kilometerne, men så startet opphentingen. Northug - som til da ikke hadde dratt Estil en meter - tok kommandoen og begynte å spise sekunder.

SPLITTET SVENSKENE Helt på egenhånd hentet Petter Northug opp trioen med Mathias Fredriksson, Anders Södergren og Andrus Veerpalu. Med krampe i leggene spurtslo han Södergren og ble nummer to. Foto: AP
SPLITTET SVENSKENE Helt på egenhånd hentet Petter Northug opp trioen med Mathias Fredriksson, Anders Södergren og Andrus Veerpalu. Med krampe i leggene spurtslo han Södergren og ble nummer to. Foto: AP Vis mer

- Jeg bestemte meg for å trå til om jeg skulle ha noen sjans på pallen. Jeg var helt i kjelleren, så 2. plassen er en kjempeseier for meg, sa kometen.

Fikk krampe

Til slutt orket ikke Estil å henge med. Helt på egenhånd innhentet Northug den svensk/estiske-trioen noen kilometer før mål, og var klok nok til å hvile i ryggen på Veerpalu noen minutter. Opphentingen hadde naturligvis kostet enormt med krefter.

- Jeg hadde krampe i begge leggene, og forsøkte å gå så billig som mulig, forklarte han.

En drøy kilometer fra mål satte Mathias Fredriksson inn støtet i en melkesyreframkallende motbakke. Fra sin 3. plass i kvartetten var ikke Northug helt våken, og Fredriksson fikk en luke på fire sekunder.

Selv om han raskt passerte Södergren, var avstanden for stor til at Northug klarte å hente inn det tapte.

Helt utslitt

Han spurtslo likevel Södergren enkelt i kampen om andreplassen. En monsterprestasjon av Northug - som gikk pladask i snøen over målstreken, fullstendig utslitt.

- I den siste svingen før oppløpet kom krampa igjen. Men jeg beit tenna sammen og tok ut det aller siste.

VM neste år går i nettopp Sapparo, og der kan Northug fort være vårt fremste gullhåp. Han trivdes i hvert fall godt i løypa.

- Det var kjempeviktig å teste løypa, og den passet meg fint. Neste år skal jeg ligge helt i teten på klassiskdelen for å slippe et sånt monsterrykk som i dag. Det blir spennede, sa Northug til NRK.

Den norske laginnsatsen var meget sterk.Frode Estil ble nummer fem, Jens Arne Svartedal nummer seks og Geir Ludvig Aasen nummer sju.

<B>SVENSK SEIER:</B> Mathias Fredriksson (bak) ble for sterk den siste kilometeren, men Northug spurtslo Anders Södergren (foran).