- Fantes ingen bedre i verden enn Kagawa

Kagawafeber i Dortmund før Arsenal-møtet.

(Dagbladet:) For tredje gang på tre år er Borussia Dortmund og Arsenal trukket sammen til Champions League-duell. Jürgen Klopp mot Arsene Wenger. Arsenals Tomas Rosicky mot klubben han ble berømt i.

Og Shinji Kagawa skal møte Danny Welbeck - tre uker etter at duoen var i Manchester Uniteds startellever mot MK Dons.

- Det er Kagawa-feber i Dortmund, fastslår Viasats ekspert Jan Åge Fjørtoft.

- Fantes ingen bedre Kagawa forlot Borussia Dortmund i 2012 etter to strake ligagull, men ble aldri noen hit i Manchester United.

- Det er forskjellige grunner til det, sier Fjørtoft.

- Det har mye med det taktiske å gjøre. Også er det en sentral del av forklaringa at det var lettere for ham å finne seg til rette i Dortmund. Han var billig da han kom dit, og han fikk tid til å utvikle seg. Til United kom han som en ferdigprodusert verdensstjerne, og da er det andre forventninger.

For det var det Kagawa var sommeren 2012, fastslår Fjørtoft:

- Han var noe av det beste jeg hadde sett sist han var i Borussia Dortmund. Det fantes ingen bedre i verden «boks-til-boks» enn Kagawa da.

- Smilte hele tida Fjørtofts partner i Viasat-studioet, Rune Bratseth, mener det hele er et spørsmål om tillit:

- Sånn er det for oss alle. Uten tillit har vi ingen sjanse til å prestere. Hvis du føler du er nødt til å overbevise hver gang, for å få sjansen, så er det vrient. I United var det stor konkurranse, og det var flere stjerner enn i Dortmund. Når Kagawa nå må løfte seg igjen, er det naturlig at han vil tilbake dit han presterte sist. Han vet hva han får, sier Bratseth.

I de to åra Kagawa var i England, var det så du kunne se tårer i øynene på Jürgen Klopp hver gang noen nevnte japanerens navn. I helga var de endelig gjenforent, og det kunne ikke endt vakrere: Først åpnet han opp hele Freiburgs høyreside slik at Kevin Grosskreutz kunne slå inn til Adrian Ramos for 1-0, deretter satte japaneren selv inn 2-0. Westfalen revnet i jubel. Og nå var det ingen tårer å se lenger.

- Shinji smilte hele tida, i hvert fall inntil krampa tok ham, sa lagkamerat Sebastian Kehl etter 3-1-seieren.

- Supporterne ga meg en hjertelig, fantastisk velkomst allerede før kampen var sparket i gang. Jeg hadde gåsehud gjennom hele kampen, sa Kagawa selv.

Hyller Klopp Trenerens ord:

- Shinji var strålende. Vi vet veldig godt at han kan spille god fotball, og i tillegg skape en spesiell atmosfære rundt seg.

Nettopp Klopp skal ha mye av æren for at Kagawa trives så godt i byen i vest:

- Jürgen Klopp er en type som skaper entusiasme, og som spillere trives med, sier Bratseth.

PREMIEREKVELDEN: I dag starter gruppespillet i Champions League. Viasat-duoen Rune Bratseth (t.v.) og Jan Åge Fjørtoft er klare. Foto: Erling Hægeland
PREMIEREKVELDEN: I dag starter gruppespillet i Champions League. Viasat-duoen Rune Bratseth (t.v.) og Jan Åge Fjørtoft er klare. Foto: Erling Hægeland Vis mer

- En av Klopps store styrker er hvordan spillere bør behandles i 2014. Han snakker spillernes språk, han gir dem tillit. Noe av det kommer naturlig for ham, men det er også mye som er tillært, mener Fjørtoft.

Tror City tar steget Borussia Dortmund-Arsenal spilles i kveld, men er slett ikke den eneste bataljen mellom Tyskland og England denne uka. I morgen kommer to akter til:

Bayern München-Manchester City og Chelsea-Schalke.

- Bayern München vant The Double sist sesong, og inntrykket er at de har hatt en mellomsesong. Men de skal være forsterket nå, for i Robert Lewandowski har de fått en spiss som passer perfekt for dem. Han kan både involvere seg i oppbyggingen, han kan være oppspillspunkt, han kan tilrettelegge og han kan score, sier Fjørtoft.

- City er et bevis på at det tar tid å bli vant til Champions League. Men de har typene, og de bør snart ta steget opp blant de aller største også i Europa, mener han.

- Det blir en åpen kamp. City har skaffet seg mer erfaring i turneringen, og spillerne har jo vært med på det meste - VM-finaler og mer til. Så de er absolutt en utfordrer til å være med hele veien denne sesongen, sier Bratseth.

- Feige lag Mens Dortmund-Arsenal og Bayern-City spås å bli to jevne affærer, er oddsen langt mer ubalansert i Chelsea-Schalke.

- Det er feige lag. De konkurrerer ikke på samme vilkår. Det ene laget kan kjøpe de verdensklassespillerne de vil. Virkeligheten er totalt annerledes for Schalke. De er rimelig sjanseløse, sier Rune Bratseth.

- Jeg vil gi ros til Chelsea, sier Jan Åge Fjørtoft.

- Ja, de har pengene til Roman Abramovitsj i bunnen, og de har vel noe sånt som 26-27 spillere utlånt. Men de har jammen gjort god business også. Tenk på at de solgte David Luiz for en halv milliard, en spiller som slett ikke var feilfri. Og så har de hentet Fabregas, en spiller som leverer flere målgivende enn noen andre, og Diego Costa, som har blitt en kjempehit, sier Fjørtoft.

• Borussia Dortmund-Arsenal vises på Viasat Sport klokka 20.45 i kveld.