Fantomtidene var for gode til å være sanne

Langrennseliten sjokkerte på 3000 meter løping.

KUNNE BLITT EN STORLØPER: Men Anders Aukland valgte langrenn, hvor han også har gjort det skarpt. I går slo han resten av langrennseliten på 3000 meter løping på en tid i den absolutte norgestoppen. Men oppmålingen av løypa var ikke helt pålitelig.     Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
KUNNE BLITT EN STORLØPER: Men Anders Aukland valgte langrenn, hvor han også har gjort det skarpt. I går slo han resten av langrennseliten på 3000 meter løping på en tid i den absolutte norgestoppen. Men oppmålingen av løypa var ikke helt pålitelig. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

||| (Dagbladet): I dag avsluttes Toppidrettsveka i Kristiansund, der profilerte langrennsløpere fra både Norge og utlandet konkurrerer i øvelser som løping, rulleski og sykkel.

NRK har faste sendinger fra konkurransen, og i går fikk vi se Anders Aukland og Therese Johaug vinne henholdsvis herre- og kvinneklassen i 3000 meter løping på sensasjonelt gode tider.

Johaug var i en klasse for seg, stakk tidlig fra rivaler som Marit Bjørgen og Charlotte Kalla og passerte målstreken på fantomtiden 9.14,7.

Anders Aukland var ikke mindre imponerende i sin ferd gjennom Kristiansunds gater, og spurtet inn til smått uvirkelige 7.53,0.

Til sammenligning er norgesrekorden til vår gamle storløper Marius Bakken på 7.40,77.

- Han er ikke i nærheten!
Utholdenhetsekspert Johan Kaggestad trenger under et sekund på å fastslå at tidene ikke stemmer.

- Det er garantert ikke 3000 meter. Anders er vesentlig dårligere til å løpe nå enn før, men sikkert blant de beste skiløperne. Om han hadde løpt på bane ville han ikke vært i nærheten av åtte blank, sier Kaggestad.

Som for virkelig å understreke poenget legger til:

- Hvis han løp på 7.53, skal jeg løpe fra Vikersund til Oslo. Han er ikke nærheten av det nivået!

Kaggestad antar at våre beste løpere, som Sondre Nordstad Moen, Sindre Buraas, Bjørnar Ustad Kristiansen og Henrik Ingebrigtsen (7.58.15 på 3000 meter), ville løpt opptil et halvminutt raskere enn Aukland om de deltok.

PARKERTE RIVALENE: Therese Johaug - her i tenniskamp mot Marit Bjørgen i sommer - løp fra både Charlotte Kalla og Marit Bjørgen.  Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
PARKERTE RIVALENE: Therese Johaug - her i tenniskamp mot Marit Bjørgen i sommer - løp fra både Charlotte Kalla og Marit Bjørgen. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

Arrangementssjef Bjørn Egil Hauge bekrefter at løypa ikke er så lang som det ble oppgitt.

- Vi måtte kutte ned på grunn av noe TV-messige greier. Løypa er nok 20-30 sekunder for rask, eller rundt 2750 meter, sier han til Dagbladet.

Skryter av Rønning
Johan Kaggestad er like fullt meget imponert over særlig Eldar Rønning, som ble nummer tre på distansen, slått av Aukland med 6,7 sekunder.

- Jeg er litt overrasket over at Aukland slo Rønning med så lite. Det er en fjær i hatten for Eldar. Anders var en kjempegod løper i gamle dager, og har løpt 5000 meter omtrent like fort som meg (Kaggestad har 13.56,6 som personlig bestetid). Så Anders kunne blitt en veldig god løper. Men på sitt beste var han vesentlig lettere og smekrere i skroget. Langrennstrening gjør at du muskulært blir mye kraftigere, sier Kaggestad.

Han tror langrennslandslaget gjør lurt i å prioritere mer løping.

- De har fokusert mer på løping enn rulleski i sommer. Det tror jeg er jævla lurt. Det løpet til Rønning viser at de har tatt et langt, langt steg, sier Kaggestad.

- IKKE I NÆRHETEN!: Johan Kaggestad trengte et halv sekund på å fastslå at løypa måtte være for kort.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- IKKE I NÆRHETEN!: Johan Kaggestad trengte et halv sekund på å fastslå at løypa måtte være for kort. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer