Får 12 år i fengsel

Den belarusiske svømmeren Aliaksandra Herasimenia hardt straffet for kritikk av Lukasjenko.

SOLGTE MEDALJENE: Aliaksandra Herasimenia solgte VM- og OL-medaljene for å starte stiftelsen som hjelper belarusiske idrettsutøvere som forfølges av staten Belarus. Nå er hun selv idømt fengselsstraff. Foto: Pat Benic/UPI/NTB
SOLGTE MEDALJENE: Aliaksandra Herasimenia solgte VM- og OL-medaljene for å starte stiftelsen som hjelper belarusiske idrettsutøvere som forfølges av staten Belarus. Nå er hun selv idømt fengselsstraff. Foto: Pat Benic/UPI/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aliaksandra Herasimenia er verdensmester i svømming og OL-medaljør fra både London 2012 og Rio 2016. Hun er også stifter av organisasjonen Belarus Sports Solidarity Foundation som hjelper belarusiske idrettsutøvere som forfølges av regimet i hjemlandet, skriver nettstedet Insidethegames.

Herasimenia emigrerte til Litauen i 2019 i protest mot president Aleksander Lukasjenkos diktatoriske regime i Belarus.

Fra Litauen har hun vært aktiv i opposisjonen mot Lukasjenko, og nå skal hun ifølge Insidethegames være dømt til 12 års fengsel for å ha stiftet en ekstremistisk organisasjon.

I juli i år vedtok Belarus nye lover som åpnet for å straffe folk in absentia - altså å straffe mennesker som ikke oppholder seg i Belarus.

Det er denne nye lovgivingen som har åpnet for at Herasimena nå har fått 12 års fengsel for opposisjonsvirksomheten sin, skriver Insidethegames.

Også Herasimenas kompanjong i stiftelsen er idømt 12 års fengsel, skriver nettstedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer