Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-uttak langrenn

Får alle fordeler: Nå er det bare opp til Petter

Sterke skijenter gir gutta en størst mulig tropp.

BESTEMMER ALT SELV: Petter Northug trenger bare å vise grei form i løpet av NM. Det gir plass i OL-troppen og tid til å være maksimalt forberedt. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix
BESTEMMER ALT SELV: Petter Northug trenger bare å vise grei form i løpet av NM. Det gir plass i OL-troppen og tid til å være maksimalt forberedt. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er slett ikke tilfeldig at de sentrale langrennslederne er optimistiske med tanke på Petter Northugs OL-plass. For det første er Petter i OL det beste som kan skje for flest mulig norske medaljesjanser i sprint. Dessuten plasserer ledernes optimisme selve presset rundt uttaket akkurat der det skal være.

Altså hos Petter Northug selv.

Det er bare han som kan vise at det er grunn til å se lyst på skikongens OL-sjanser. I beste fall kommer formstigningen allerede på torsdag under NM-starten i klassisk sprint. Og om noe skulle mangle der, følger et nytt og lettere alternativ i den flate løypa i slovenske Planica helgen etter.

Kravet for å bli med i OL-troppen er høyst oppnåelig. Alt Petter trenger er å dokumentere en vanlig form. Dess enklere disse to rennene går, dess lettere blir det å oppnå Petter Northug og landslagsledelsens felles mål:

  • At Norges desidert beste medaljeplukker også i dette mesterskapet holder et nivå som gjør det naturlig å la ham starte OL-sprinten.

Stort enklere kommer ingen norsk langrennsløper til Pyeongchang.

DET er den lille, sterke kjernen i det norske jentelaget som åpner for at Petter Northug får mer enn nok tid til å finne vanlig form. Muligens vil bare seks jenter gå de seks OL-distansene.

I siste VM brukte trener Roar Hjelmeset sju løpere på å hente inn seks gull samt en serie glimrende resultater. Denne gangen kommer han til å ta med minst åtte jenter. Det er nødvendig for å gi de rett bak de suverene toppløperne inspirasjon til å nærme seg det samme nivået.

I vinter har det vært flere gode enkeltresultater i denne gruppa; seinest Lotta Udnes Weng sin sprintseier i Skandinavisk Cup i går. Det vil til slutt gi en av de nestbeste OL-tur sammen med Maiken Caspersen Falla, Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kathrine Harsem.

EN jentekvote på 8 løpere, betyr hele 12 plasser til gutta. Der blir det flere skifter underveis i gruppa rundt de allerede OL-uttatte Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Hollund og Simen Hegstad Krüger. I Lathi-VM benyttet Norge 11 herreløpere.

Det viktigste for denne kabalen er formutviklingen til Finn-Hågen Krogh. Før sesongen var finnmarkingen tiltenkt en nøkkelrolle på mange distanser, men foreløpig har han bare vist topp resultater i skøyting. Det betyr at for eksempel den innledende 3-mila med skibytte kan glippe.

FØR avslutningen i Tour de Ski og det spennende Norgesmesterskapet på Gåsbu utenfor Hamar til uka, ser situasjonen på de enkelte OL-distansene slik ut:

Kvinner:

15 km duathlon: Ganske sikkert Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga. Bare et tilnærmet vinnerløp av Astrid Jacobsen under NM splitter dette laget.

Sprint klassisk: Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg. Den siste plassen om Marit Bjørgen velger å droppe distansen, går helst til Kathrine Harsem. Men også her er det en åpning for en NM-overraskelse.

10km fri: Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga.

Team-sprint fri: Maiken Caspersen Falla med hjelp av Ingvild Flugstad Østberg, om da ikke Marit Bjørgen i vanlig mesterskapsform gjerne vil gå.

4x5km Stafett: Heidi Weng, Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Øastberg og Marit Bjørgen, med Maiken Caspersen Falla og Astrid Jacobsen som sterke alternativer.

30km klassisk: Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Jacobsen.

Menn:

30 km duathlon: Martin Johnsrud Sundby, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christian Hollund og Simen Hegstad Krüger. Her er det flotte utfordrere. Finn-Hågen Krogh blir valgt hvis han snart løser klassisk stil bedre, mens Emil Iversen, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug alle er aktuelle med toppløp i NM. Og hva hvis det kommer en NM-bombe på samme distanse, og Petter Northug plutselig følger feltet igjen?

Sprint klassisk: Johannes Høsflot Klæbo er sikker med Pål Golberg nærmest. Så avgjør NM og form mellom Emil Iversen, Petter Northug, Eirik Brandsdal ( vant Skandinavisk Cup i går) og Sondre Turvoll Fossli. Mattis Stenshagen (født 1996) er endelig så bra som forventet, og kan bli en joker.

15km fri: Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Hollund og Finn-Hågen Krogh. Anders Gløersen er nødt til å overbevise i NM for å komme med i OL-troppen på spesialdistansen hans.

Team-sprint: Johannes Høsflot Klæbo som ankermann i par med Finn-Hågen Krogh eller Emil Iversen. Mulig distanse for Petter Northug i topp form.

4x10km Stafett: Hans Christer Hollund, Martin Johnsrud Sundby, Finn-Hågen Krogh og Johannes Høsflot Klæbo. Her er Simen Hegstad Krüger og ikke minst Niklas Dyrhaug gode erstattere. Northug bare aktuell med en tydelig formstigning.

5-mil klassisk: Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Hollund, Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth. Vanligvis så solide Sjur Røthe trenger et topp resultat i NM for å få være med i OL-troppen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!