BESTEMMER ALT SELV: Petter Northug trenger bare å vise grei form i løpet av NM. Det gir plass i OL-troppen og tid til å være maksimalt forberedt. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix
BESTEMMER ALT SELV: Petter Northug trenger bare å vise grei form i løpet av NM. Det gir plass i OL-troppen og tid til å være maksimalt forberedt. FOTO: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

OL-uttak langrenn

Får alle fordeler: Nå er det bare opp til Petter

Sterke skijenter gir gutta en størst mulig tropp.

DET er slett ikke tilfeldig at de sentrale langrennslederne er optimistiske med tanke på Petter Northugs OL-plass. For det første er Petter i OL det beste som kan skje for flest mulig norske medaljesjanser i sprint. Dessuten plasserer ledernes optimisme selve presset rundt uttaket akkurat der det skal være.

Altså hos Petter Northug selv.

Det er bare han som kan vise at det er grunn til å se lyst på skikongens OL-sjanser. I beste fall kommer formstigningen allerede på torsdag under NM-starten i klassisk sprint. Og om noe skulle mangle der, følger et nytt og lettere alternativ i den flate løypa i slovenske Planica helgen etter.

Kravet for å bli med i OL-troppen er høyst oppnåelig. Alt Petter trenger er å dokumentere en vanlig form. Dess enklere disse to rennene går, dess lettere blir det å oppnå Petter Northug og landslagsledelsens felles mål:

  • At Norges desidert beste medaljeplukker også i dette mesterskapet holder et nivå som gjør det naturlig å la ham starte OL-sprinten.

Stort enklere kommer ingen norsk langrennsløper til Pyeongchang.

DET er den lille, sterke kjernen i det norske jentelaget som åpner for at Petter Northug får mer enn nok tid til å finne vanlig form. Muligens vil bare seks jenter gå de seks OL-distansene.

I siste VM brukte trener Roar Hjelmeset sju løpere på å hente inn seks gull samt en serie glimrende resultater. Denne gangen kommer han til å ta med minst åtte jenter. Det er nødvendig for å gi de rett bak de suverene toppløperne inspirasjon til å nærme seg det samme nivået.

I vinter har det vært flere gode enkeltresultater i denne gruppa; seinest Lotta Udnes Weng sin sprintseier i Skandinavisk Cup i går. Det vil til slutt gi en av de nestbeste OL-tur sammen med Maiken Caspersen Falla, Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kathrine Harsem.

EN jentekvote på 8 løpere, betyr hele 12 plasser til gutta. Der blir det flere skifter underveis i gruppa rundt de allerede OL-uttatte Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Hollund og Simen Hegstad Krüger. I Lathi-VM benyttet Norge 11 herreløpere.

Det viktigste for denne kabalen er formutviklingen til Finn-Hågen Krogh. Før sesongen var finnmarkingen tiltenkt en nøkkelrolle på mange distanser, men foreløpig har han bare vist topp resultater i skøyting. Det betyr at for eksempel den innledende 3-mila med skibytte kan glippe.

FØR avslutningen i Tour de Ski og det spennende Norgesmesterskapet på Gåsbu utenfor Hamar til uka, ser situasjonen på de enkelte OL-distansene slik ut:

Kvinner:

15 km duathlon: Ganske sikkert Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga. Bare et tilnærmet vinnerløp av Astrid Jacobsen under NM splitter dette laget.

Sprint klassisk: Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg. Den siste plassen om Marit Bjørgen velger å droppe distansen, går helst til Kathrine Harsem. Men også her er det en åpning for en NM-overraskelse.

10km fri: Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga.

Team-sprint fri: Maiken Caspersen Falla med hjelp av Ingvild Flugstad Østberg, om da ikke Marit Bjørgen i vanlig mesterskapsform gjerne vil gå.

4x5km Stafett: Heidi Weng, Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Øastberg og Marit Bjørgen, med Maiken Caspersen Falla og Astrid Jacobsen som sterke alternativer.

30km klassisk: Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Jacobsen.

Menn:

30 km duathlon: Martin Johnsrud Sundby, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christian Hollund og Simen Hegstad Krüger. Her er det flotte utfordrere. Finn-Hågen Krogh blir valgt hvis han snart løser klassisk stil bedre, mens Emil Iversen, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug alle er aktuelle med toppløp i NM. Og hva hvis det kommer en NM-bombe på samme distanse, og Petter Northug plutselig følger feltet igjen?

Sprint klassisk: Johannes Høsflot Klæbo er sikker med Pål Golberg nærmest. Så avgjør NM og form mellom Emil Iversen, Petter Northug, Eirik Brandsdal ( vant Skandinavisk Cup i går) og Sondre Turvoll Fossli. Mattis Stenshagen (født 1996) er endelig så bra som forventet, og kan bli en joker.

15km fri: Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Hollund og Finn-Hågen Krogh. Anders Gløersen er nødt til å overbevise i NM for å komme med i OL-troppen på spesialdistansen hans.

Team-sprint: Johannes Høsflot Klæbo som ankermann i par med Finn-Hågen Krogh eller Emil Iversen. Mulig distanse for Petter Northug i topp form.

4x10km Stafett: Hans Christer Hollund, Martin Johnsrud Sundby, Finn-Hågen Krogh og Johannes Høsflot Klæbo. Her er Simen Hegstad Krüger og ikke minst Niklas Dyrhaug gode erstattere. Northug bare aktuell med en tydelig formstigning.

5-mil klassisk: Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Hollund, Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth. Vanligvis så solide Sjur Røthe trenger et topp resultat i NM for å få være med i OL-troppen.