Tarjei Bø

Får Bjørndalen-hjelp før siste OL

Hva som venter Tarjei Bø og resten av det norske skiskytterlandslaget under OL i Beijing, er det nesten bare Ole Einar Bjørndalen som vet. Nå har de fått råd fra den kinesiske landslagstreneren.

OL-DISKUSJONER: Tarjei Bø og Oler Einar Bjørndalen sammen under trening i Oberhof. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OL-DISKUSJONER: Tarjei Bø og Oler Einar Bjørndalen sammen under trening i Oberhof. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

OBERHOF (Dagbladet): - Han vet selv at dette er den siste sjansen hans til å gjøre det virkelig store. Jeg ser det i øynene hans, hver eneste dag, at han vet hvor han vil, sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet om storebrorens storform før OL i Beijing.

- Jeg føler jeg er i bra skjema til OL, kontrer Tarjei Bø etter miksstafetten lørdag, der Norge vant.

Under sprinten i Oberhof torsdag hadde Bø beste langrennstid, foran lillebror Johannes Thingnes Bø, noe som verken overrasker verdenscupvinneren fra i fjor, eller NRK-eksperter.

BRØDREKRAFTEN: Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø på trening i tyske Oberhof. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
BRØDREKRAFTEN: Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø på trening i tyske Oberhof. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

- Han er på hugget om dagen for å si det sånn. Han har en glød og en vilje til og virkelig gjøre jobben inn mot OL nå. Jeg har ikke sett liknende form på han noen gang, fortsetter Thingnes Bø.

- Jeg har aldri sett han i bedre form enn han er nå, sa NRK-ekspert Ola Lunde på direkten under miksstafetten lørdag.

Bø har flere topp-ti plasseringer denne sesongen. Inntil videre, ligger han også som nummer fem i verdenscupen totalt.

- Han er et bra Atlas

Med formen i anmarsj til OL-et som venter i februar, er det likevel lite skiskytterne vet om hva som faktisk venter dem på 1800-meters høyde i Zhangjiakou-området i Kina.

Løypene har de så langt bare sett på videobilder tatt av en snøscooter.

Men en, som av ytterst få vet hva som venter dem, er Ole Einar Bjørndalen. Tidenes største skiskytterkonge har i drøye to år trent kineserne mot OL-et på hjemmebane. Han har også sett anlegget ved flere anledninger.

I GODT DRIV: Ole Einar Bjørndalene i løypene i Oberhof, som kinesisk landslagstrener. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I GODT DRIV: Ole Einar Bjørndalene i løypene i Oberhof, som kinesisk landslagstrener. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

På treningsdagene i Oberhof tar han seg tid til å dele disse erfaringene, med et av Norges største medaljehåp: Tarjei Bø.

- Han deler gjerne han, han er både en god venn og tidligere lagkamerat. Han har gitt litt tips. Det er jo de samme tingene som går igjen som vi har snakka litt om før, men det blir nok utfordrende å skyte i OL, med både vind og kulde, sier Bø.

Han fortsetter:

- Det vet vi. Men det er alltid greit å få litt påminnelse på det. Alt kan skje, men mest sannsynlig blir det tøft å få ned blinkene, sier Bø.

De vet at det blir vind. Og de vet at det blir kulde. Derfor har de i løpet av høsten trent med en vindmølle på skytebanen. Den tar de også med seg videre til de neste og siste OL-forberedelse, på høydesamling i italienske Lavaze.

Bø forklarer at det første og fremst er løypenettet, logistikken rundt bosted og stadion, de tidligere lagkameratene Bjørndalen og Bø har pratet om, da de har blitt observert sammen på trening i Oberhof.

- Han er et bra Atlas, sånn sett, sier Bø med et smil om munnen.

Fått god informasjon

Når Dagbladet møter Bjørndalen på stadion i Oberhof er han ordknapp om hva slags hjelp han gir til Tarjei Bø og resten av det norske skiskytterlandslaget.

- Det må du nesten spørre Tarjei om, svarer han.

Men Vetle Sjåstad Christiansen kan fortelle at alle på elitelandslaget har hatt god kontakt med Ole Einar Bjørndalen, spesielt når det kommer til løyper og forhold i Kina.

FORBEREDT: Vetle Sjåstad Christiansen setter stor pris på Bjørndalen-hjelp før OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBEREDT: Vetle Sjåstad Christiansen setter stor pris på Bjørndalen-hjelp før OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi prøver å suge til oss så mye vi kan og vi har jo dette smøresamarbeidet med Kina i tillegg, så jeg føler vi har fått veldig god informasjon. Vi har en veldig klar formening om hva som venter oss i forhold til sand i løypa, høydeprofil, vind og kuldegrader, sier Sjåstad Christiansen, som understreker at de hele veien har hatt et profesjonelt team på Olympiatoppen i bakhånd.

I god rute

- Det virker som det svarer bra nå, også håper jeg at det skal gå på skinner videre. At vi skal holde oss friske, noe som ofte er den siste nøkkelen for å ta de siste prosentene, sier Tarjei Bø til Dagbladet om formen han viser når det gjenstår drøye tre uker til OL.

Den siste jaktstarten i Oberhof ble på mange måter den ultimate OL-prøvelsen med både snø og vind. Tarjei Bø og Sturla Holm Lægreid var gutta på laget som taklet forholdene best, da de sikret tredje og fjerdeplass.

GLEDESGLIS:Tarjei Bøe og Sturla Holm Lægreid poserer sammen med Siegfried Mazet etter tredje- og fjerdeplass på jaktstarten søndag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLEDESGLIS:Tarjei Bøe og Sturla Holm Lægreid poserer sammen med Siegfried Mazet etter tredje- og fjerdeplass på jaktstarten søndag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men flere av de andre norske slet imidlertid med skytingen. Blant annet fikk Johannes Thingnes Bø fem bom totalt. Vetle Sjåstad Christiansen fikk seks.

- På vårt lag kaller vi en spade for en spade, og det var for dårlig. Vi sa det i går, at noen må jo få det til, og det var to av oss som fikk det til. Det er fordelen med å ha seks gode utøvere da, neste gang er det jeg som bommer og andre innfrir. Vi er vant til å få et slag i trynet. Vi valgte denne idretten og da får vi en del av dem gjennom en sesong.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer