SAMLER MANGE: Norway Cup starter 27. juli og samler flere tusen barn og unge på Ekebergsletta i Oslo. Foto: NTB Scanpix
SAMLER MANGE: Norway Cup starter 27. juli og samler flere tusen barn og unge på Ekebergsletta i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Norway Cups støtteordning

Får delta på Norway Cup helt gratis

Norway Cup har fått på plass en støtteordning for familier som sliter med å betale deltakeravgiften. Det ble redningen for Askims guttelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Terje Garseg har vært trener i barneidretten siden 2011, og hatt flere barn med ulike nasjonaliteter på laget. Nå er han trener for Askims guttelag født i 2007, et lag med totalt elleve ulike nasjonaliteter.

De siste åra har han startet flere innsamlingsaksjoner for å få laget på cup. Den første store begivenheten ble på Ål Cup i fjor, ei helg hvor totalt 50 personer dro, og det helt gratis.

- Det var familier som fortalte at dette ble ferien deres det året. Det var en skikkelig fin tur, og det ble et helt fantastisk samhold i laget ut av det, forteller Garseg til Dagbladet.

Totalt 80.000 kroner ble samlet inn i fjor, etter støtte fra både Bufdir, sponsorer og kommunen.

- Alt skal være gratis

I år ville Garseg gjøre det samme. Garseg sendte en ny søknad til Bufdir, og lovet laget at det skulle være gratis å dra på Norway Cup. Deltakeravgiften ble betalt på forhånd, og fikk derfor sjokk da han fikk svaret fra Bufdir. Søknaden var innvilga, men pengene kunne ikke brukes på Norway Cup.

Årsaken: Norway Cup hadde sin egen støtteordning. Da tok Garseg kontakt med arrangementsansvarlig og heldigvis fikk laget innvilga søknaden der også.

- Derfor fikk jeg oppfylt målet om at alt skal være gratis gjennom støtte fra NC, kommunen, sponsorer og egen lommebok. Det er viktig for meg.

Han forteller at han har samlet inn omkring 50.000 kroner til laget i år. Utelukkende for at spillerne skal delta gratis. Hadde det ikke vært for støtteordningen, ville det gått kraftig utover lommeboka hans.

- Selv om enkelte spillere kommer fra mer ressurssterke familier, kunne vi ikke stilt lag hvis ikke det var gratis. Ikke på Norway Cup og heller ikke på Ål cup i fjor. Alle skal være med, forteller Garseg.

ÅL CUP: Askim gutter 2007 etter prisutdeling på Ål cup i 2018, hvor de også vant cupens fair play-pris. Bakerst står trener Terje Garseg. Foto: Privat
ÅL CUP: Askim gutter 2007 etter prisutdeling på Ål cup i 2018, hvor de også vant cupens fair play-pris. Bakerst står trener Terje Garseg. Foto: Privat Vis mer

Tilbakemeldingene fra foreldre og andre i nærområdet har vært utelukkende positive.

- De syns det er beundringsverdig at jeg klarer å få ting til gratis. Jeg har fått mye skryt, men det kunne ikke gått uten hjelp fra bedrifter og sponsorer, forteller Garseg.

Treneren har brukt kontaktene sine og fått bedrifter til å støtte ett eller flere barn.

- Jeg ber ikke om store summer, men om de vil støtte et eller et halvt barn i å komme seg til Norway Cup. De fleste bidro med summer som dekker ett barn, men noen har også dekket to. Det er jeg takknemlig for. Det er viktig å få barna med, sier han.

Støtteordningen som Askim fikk fra Norway Cup dekker seks personers deltakeravgift, som ligger på 2500 kroner for et A-kort. Kortet gir tilgang til bo, bespisning, museum og andre aktiviteter i Oslo-området.

- Det hjelper veldig på, og arbeidet bak er verdt det. Det er viktig for samfunnet og for barna; å integrere dem, bygge samhold i laget og gi en opplevelse for livet.

Til tross for at laget ikke er blant de beste, er det ikke det som er det viktigste.

- Vi er ikke så veldig flinke, men det handler om å gi opplevelser og tilbud om aktivitet. For mange er det dette som er ferien deres. De har ikke så mye, og er ikke vant til å dra på ting som det her.

Artikkelen fortsetter etter videoen.

- VILLE IKKE DRITE MEG UT: Egil «Drillo» Olsen ble ikke imponert over dattera, Kine Olsen, sine balltalenter under årets kjendiskamp på Norway Cup. Video: Henriette Eilertsen / Reporter: Julie Solberg Vis mer

Skape historier

Kort tid før avspark i det som er sommerens høydepunkt for mange, oppfordrer Norway Cup- sjef Pål Trælvik flere til å søke på støtteordningen.

- Vi ønsker at flest mulig kan delta på Norway Cup, og derfor har vi fått i gang et samarbeid med Bufdir, som skal sikre økonomisk bærekraft for familier som ikke har muligheten til å dra på arrangement som dette.

Han forteller at ordningen ikke er ny, men mer omfattende enn før.

- Det er en ordning vi har hatt i noen år, men som er større i år enn tidligere. Veldig mange preges av dårlig økonomi, og vi vil at flest mulig skal få muligheten. Norway Cup skal være inkluderende for alle, sier Trælvik til Dagbladet.

Norway Cup-sjefen er opptatt av at barn skal ha historier å fortelle etter ferien.

- Det er viktig for oss at barn får oppleve et ferieliv som andre og derfor ønsker vi å legge et grunnlag for et feriebilde de kan fortelle om i uka etter Norway Cup, da skolen starter igjen, sier han.

Det har Garseg og laget i alle fall planer om.

- Vanligvis drar østfoldlag fram og tilbake i Norway Cup-uka, men dette året skal vi bo på gymsal og leve turneringslivet fullt ut. Vi skal på Frognerbadet, på museet på Bygdøy og kose oss på sletta, avslutter Garseg.

Slik fungerer ordningen

Det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet i samarbeid med Norway Cup som står bak støtteordningen.

- Bækkelaget SK har fått 255.000 kroner til Norway Cup gjennom Nasjonal tilskuddsordning for inkludering av barn i lavinntektsfamilier, forteller Sten McNeil Ånnerud, kommunikasjonsdirektør i Bufdir til Dagbladet.

Hver enkelt kan ta kontakt med Norway Cup, som enkeltperson eller som lag, for å få dekke den individuelle deltakeravgiften, enten med A-kort eller D-kort. D-kort dekker ikke overnatting på hotell.

- Ordningen skal være for de som har behov for hjelp. Norway Cup skal være inkluderende for alle, sier Trælvik.

Samarbeidet med Bufdir skal være til hjelp for norske lag. Norway Cup har også støtteordninger for andre internasjonale lag som vil delta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer