Får denne gjengen det som de vil, kan Barcelona bli kastet ut av La Liga

- Lovene må forandres.

KREVER FOLKEAVSTEMNING: Protestanter dekket av de catalonske farger krever at det blir avholdt en folkeavstemning om Catalonias løsrivelse fra Spania. Det kan få sportslige, såvel som politiske følger. Foto: NTB Scanpix
KREVER FOLKEAVSTEMNING: Protestanter dekket av de catalonske farger krever at det blir avholdt en folkeavstemning om Catalonias løsrivelse fra Spania. Det kan få sportslige, såvel som politiske følger. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I disse dager går diskusjonene høyt og heftig om Catalonia skal få avholde en folkeavstemning den 9. november. Spørsmålet er om de skal løsrive seg fra Spania.

Det vil naturlig nok få store politiske konsekvenser, men også sportslig vil det dukke opp nye problemstillinger. Det bekrefter presidenten for det spanske ligasystemet, Javier Tebas, i dag.

- Dersom Catalonia blir uavhengig, vil ikke Barcelona bli tillatt å spille i La Liga, sier Tebas.

- Lovene må forandres Tebas forklarer videre at landets sportslovgivning bare gir ett lag fra ikke-spanske områder lov til å delta, nemlig Andorra. For at Barcelona igjen skal kunne spille i La Liga, må denne lovgivningen gjøres om.

- Lovene må forandres av det spanske parlamentet. Jeg kan vanskelig forestille meg ligaen uten «Barca». Det blir det samme som å forestille seg Spania uten Catalonia. Og hva vil vi da kalle ligaen? Den spanske ligaen eller den iberiske ligaen?, sier han.

Likevel, det faktum at Andorra, en liten fjellstat i Pyreneene, får lov til å delta, gir tross alt en presendens for at også Barcelona kan få en eventuell dispensasjon.

- All rett i verden til å stemme To av klubbens store stjerner, Xavi og Gerard Pique, har begge uttalt at de støtter den ønskede folkeavstemningen den 9. november. Den katalonske regjeringen skal ta standpunkt til spørsmålet den 15. oktober.

- Vi har all rett i verden til å stemme. Vi må stemme, og vi trenger at folk sier sin mening, har Xavi tidligere uttalt.

Både han og Pique er, eller var tidligere, også spillere på det spanske landslaget, men understreker at deres sympatier for uavhengighetsbevegelsen ikke har noen innvirkning på innsatsen på landslaget.

- Jeg har spilt for landslaget i elleve år, og det er noe helt annet enn å støtte en folkeavstemning som er demokratisk. Folk har rett til å stemme, og det ene har ingenting å gjøre med det andre, har Pique sagt.

Varierende involvering Politikken har bestandig vært en sentral del av Barcelonas historie helt siden klubben ble etablert i 1899, og oppsummeres godt i lagets motto «Més que un club» - mer enn en klubb.

Hvor involvert Barcelona har vært i nasjonalistenes frigjøringskamp har derimot variert etter hvem som har sittet bak rattet.

Tidligere klubbpresident, Joan Laporta, ville at klubben skulle være en forkjemper for katalonsk nasjonalistisk politikk. Det nåværende styret, først under Sandro Rosell og ny under Josep Maria Bartomeu, er derimot mer tilbaketrukne.

En talsmann for klubben var vag da han i dag uttalte seg og sa at «... det er et ømtålig tema og klubben vil ikke bli involvert, men presidenten vurderer å komme med en uttalelse i løpet av de kommende dagene».