Får Eliteserie-kritikk: - Synd

Til tross for negative tilbakemeldinger i sin siste rettighetssesong, mener Discovery at de satser for fullt på Eliteserien. - Det er nok feil, sier styremedlem i Norsk Supporterallianse.

PROFILER: Kenneth Fredheim t.v, Tor Ole Skullerud og Susanne Wergeland. Foto: Terje Pedersen / NTB
PROFILER: Kenneth Fredheim t.v, Tor Ole Skullerud og Susanne Wergeland. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er synd at rettighetshaver nedprioriterer Eliteserien og norsk fotball. Det er mange som har påpekt at de har avsluttet podkaster, og for noen runder siden ikke hadde studio. Det er naturlig å tro at det har sammenheng med at det er siste året de har rettighetene. Hvis de hadde hatt tre år igjen av rettighetsperioden, tviler jeg på at de hadde droppet alle podkastene.

Det sier Ole Kristian Sandvik til Dagbladet. Han er varamedlem i styret til Vålerenga Fotball Elite, og styremedlem i Norsk Supporterallianse.

Discovery droppet tidligere i sommer en studiosending før eliteserierunden, og før sesongstart ble den populære Eliteserie-podkasten «Indre Bane» lagt ned, uten å bli erstattet. Det samme gjelder Fantasy-podkasten «Fantasy FK», som uten forvarsel ble avlyst midt i sesongen.

Sandvik slår fast at Discoverys Eliteserie-produkt har blitt dårligere denne sesongen.

- Det er synd, for norsk fotball betyr mye for veldig mange. Discovery har gjort en veldig god jobb med rettighetene de andre åra, men jeg skulle ønske de hadde fortsatt den satsingen hele veien. Discovery har tidligere sagt at de ikke nedprioriterer Eliteserien, men det er nok feil, slik vi ser det.

JUBEL: Rosenborg-spillerne feirer scoring mot Vålerenga på Intility Arena. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
JUBEL: Rosenborg-spillerne feirer scoring mot Vålerenga på Intility Arena. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Slakt fra supportere

Flere supportere har denne sesongen gått ut på Twitter og kritisert det de mener er en nedprioritering av Eliteserien fra rettighetshaver Discoverys side.

- Tenk om Discovery hadde brydd seg om rettighetene til Eliteserien, og hatt et program enten på podkast eller på TV som bygget opp til neste runde, skriver en.

En annen melder:

- Gleder meg noe helt vanvittig til at Eliteserien er tilbake på TV 2. Føles så pakka vekk hos Discovery.

Enkelte supportere virker å være svært frustrerte:

- Det endelige beviset på at Discovery gir flatt faen i Eliteserien. Spørsmålet er ikke om vi noen gang har en mer elendig rettighetshaver, spørsmålet er om vi noensinne får oppleve makan! Flaut, trist og skammelig.

SCORING: Kristian Eriksen jubler for mål under Eliteserie-kampen mellom Kristiansund og Molde. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
SCORING: Kristian Eriksen jubler for mål under Eliteserie-kampen mellom Kristiansund og Molde. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

Flere profiler ut

Discovery har dessuten mistet en rekke kjente TV-fjes til konkurrerende kanaler. Joacim Jonsson, Jonas Bergh-Johnsen, Gunnhild Toldnes, Tor Ole Skullerud, Bengt Eriksen, Jørgen Klem og Lars Bohinen er blant dem som har forsvunnet.

Inn har kanalen hentet Christian Gauseth, Jonas Grønner, og nylig den tidligere Mjøndalen-treneren Vegard Hansen.

Kommunikasjonsrådgiver i Discovery, Martin Hinsch, avkrefter at kanalens dekning av Eliteserien har blitt svakere.

- Jeg er ikke enig i at vi nedprioriterer Eliteserien. Eliteserien og OBOS-ligaen er vår viktigste sportsrettighet. Den har fullt fokus fra vår side, sier han til Dagbladet.

Hinsch forklarer at Discovery måtte «ta et valg» da det gjaldt de nevnte podkastene. Kanalen ønsket fokus på det viktigste, nemlig kampene.

- Hvorfor kunne dere ikke satse på begge deler?

- En veldig hektisk sesong gjør at vi må prioritere ressursene våre der det er viktigst, og for oss er det kampene. I tillegg har det vært flyttet mange kamper i år på grunn av blant annet pandemien, flystreik og Europa-kvalifiseringen, som har gjort at kampene har kommet veldig tett.

MENER DISCOVERY GIR GASS: Kommunikasjonsrådgiver Martin Hinsch. Foto: Privat
MENER DISCOVERY GIR GASS: Kommunikasjonsrådgiver Martin Hinsch. Foto: Privat Vis mer

Hinsch fortsetter:

- Vi sender fire kamper på åpne TV-kanaler, og vi dekker både OBOS-liga og Eliteserierunden med Fotball direkte og Fotballrunden så å si hver eneste serierunde. I tillegg har vi under vår rettighetsperiode fjernet mandagskamper for Eliteserien, og sørget for at OBOS-ligaen har en egen dag slik at ligaen får den oppmerksomheten den fortjener. Jeg vil hevde dette ikke er en nedprioritering.

- Normal nedfasing

Hinsch sier det «ikke er noe å skjule» at Discovery har mistet mange reportere, kommentatorer og eksperter i det siste. Han mener at disse har blitt erstattet av nevnte Gauseth, Grønner og Hansen.

- I tillegg er det mange hos oss som har fått interne opprykk og fått prøvd seg på nye oppgaver denne sesongen.

TV-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået GroupM sier til Dagbladet at hun støtter Hinsch i at Discovery ikke har nedprioritert dekningen av Eliteserien.

- Dette er ikke noe forskjellig fra det Viaplay eller TV 2 har gjort. På det lineære har de operert som en normal rettighetshaver gjør i den tiden vi lever i der, der det du tjener penger på er abonnement. Jeg synes det høres ut som en normal nedfasing, og aktsomhet med tanke på budsjett. Det er begrenset hvor mye man klarer å melke det i en innspurtsfase, sier Massaiu.

TV 2: Fotballprofilene Marius Skjelbæk og Jesper Mathisen i TV 2. Foto: NTB
TV 2: Fotballprofilene Marius Skjelbæk og Jesper Mathisen i TV 2. Foto: NTB Vis mer

Fra og med neste sesong er det TV 2 som skal sende Eliteserien. Kanalen bladde opp rekordsummen 4,5 milliarder kroner for å sende norsk toppfotball fra 2023 til 2028.

Styremedlem i Norsk Supporterallianse, Ole Kristian Sandvik, tillegger avslutningsvis at han er spent på hva TV 2 klarer å få til.

- Sist de hadde rettighetene var Eliteserien på sitt beste noensinne. TV 2 er dyktig til å forvalte rettighetene sine, det har vi sett på blant annet Premier League. Jeg tror og håper det blir bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer