Får England til å rase

Reaksjonene er sterke i England etter at laget bare klarte 0-0 mot USA. At Phil Foden satt på benken under hele kampen da angrepet sviktet, får ekspertene til å reagere.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

BENKET: Phil Foden (i midten). Foto: NTB
BENKET: Phil Foden (i midten). Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • England - USA 0-0

AL KHOR (Dagbladet): England kunne sikre avansement til åttedelsfinalen med seier over USA fredag kveld.

Men laget leverte langt under standardene på Al Bayt Stadium utenfor Doha. Ballen gikk for sakte og angrepet hadde lite å bringe til bordet. Harry Kane var svak.

Til slutt endte det 0-0.

SKUFFET: Harry Kane hadde ikke dagen. Foto: NTB
SKUFFET: Harry Kane hadde ikke dagen. Foto: NTB Vis mer

- Jeg er skuffet over at vi ikke fikk se Phil Foden på banen, sier Sky Sports Gary Neville.

- Vår mest talentfulle spiller satt på benken, sier tidligere Liverpool-spiller Michael Owen.

- Foden burde ha kommet innpå, mener spisslegenden Alan Shearer.

LØRDAGSAVISA: Slik ser baksida av Daily Mirror ut lørdag. Avisa slår fast at England var tamme og ble buet av banen.
LØRDAGSAVISA: Slik ser baksida av Daily Mirror ut lørdag. Avisa slår fast at England var tamme og ble buet av banen. Vis mer

Også på sosiale medier hagler reaksjonene. I de engelske lørdagsavisene blir prestasjonen stemplet som svak.

England har likevel alt i egne hender. Laget møter Wales til uka og må tape stort for ikke å ta seg videre fra gruppespillet.

- Det var ikke vår beste prestasjon. Vi kom i noen gode posisjoner, men vi hadde ikke noe sluttprodukt, sier Kane etter kampen, der spillerne ble pepet av banen.

- For meg var ett poeng sølvmedalje i dag, forteller trener Gareth Southgate.

- Vi er i en sterk posisjon til å ta gruppeseieren. Hvis vi kan vinne den siste kampen, gjør vi det.

Rammen rundt VM-oppgjøret på Al Bayt Stadium var den ypperste. Holder vi oss for nesa - og ser bort fra det ekle bakteppet - leverer Qatar-VM stadioner i verdensklasse.

Et spektakulært lysshow før avspark var så amerikansk som det kunne få bli.

Første omgang ble tam. Noen sjanser var det her og der, men det ble aldri scoring.

- WAGs (konene og kjærestene) ser bekymret ut, slo avisa Daily Mail fast i pausen.

Kort fortalt: England fikk ikke i gang angrepsspillet. Og på benken satt Manchester Citys kreative spiller, Phil Foden.

NEDTUR: Sasha Attwood (t.v.) - kjæresten til Jack Grealish - hadde tydeligvis liten grunn til å smile. Foto: NTB
NEDTUR: Sasha Attwood (t.v.) - kjæresten til Jack Grealish - hadde tydeligvis liten grunn til å smile. Foto: NTB Vis mer

- Harry Kane har forsvunnet fra kampen. Raheem Sterling er egentlig ikke med i det hele tatt. Mason Mount prøver, men har ingen innvirkning. For mange engelske spillere klarer ikke å påvirke spillet, slo BBC fast underveis i kampen.

USA hadde noen småfeite sjanser i første omgang. Utover i andre omgang tok de over mer og mer av banespillet.

Merkelig nok tok det lang tid før Gareth Southgate valgte å gjøre bytter. Han stilte med det samme laget som mot Iran. Først drøye 20 minutter før slutt kom Jack Grealish og Jordan Henderson inn for henholdsvis Raheem Sterling og Jude Bellingham.

Grealish gjorde et godt innhopp, men England klarte aldri å score.

- Vi spilte mot et godt organisert lag med noen kvalitetsspillere. Vi respekterer det, sier Kane.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer