Får Grindheim karantene er det bare å ønske NFF lykke til med neste medieavtale

De har selv åpnet døra.

(Dagbladet:) KJETIL REKDAL HAR et meget godt poeng når han sier VIF-garderoben kan bli stengt om Christian Grindheim utestenges etter dommer-uttalelsen i bakkant av Lillestrøm-Vålerenga. Jeg håper det er mer enn en trussel og at VIF-treneren faktisk nekter TV å gjøre intervjuer i pauser og i sekundene rett etter kamper om NFF faller ned på karantene.

For selv om VIF-kapteinen selvfølgelig kunne spart seg sine syrlige kommentarer om dommer Ken Henry Johnsens vurdering av situasjonen som ga LSK 1-1 på straffe, så er det ikke innholdet i Grindheims kritikk som er det essensielle i denne debatten.

Men når og hvor kritikken ble uttalt.

CHRISTIAN GRINDHEIM VAR full av irritasjon, adrenalin og umiddelbar skuffelse da han på vei ut av Åråsen lirte av seg sin dommerkritiske tirade på direkte TV. Det i seg selv bør være en formildende omstendighet når påtalenemda i Norges Fotballforbund behandler saken. Og når man vet at fotballens organer i utgangspunktet har seg selv å skylde bør det være dobbelt formildende.

Så lenge de respektive rettighetshaverne av TV-journalistiske grunner hele tiden ønsker å flytte grenser og komme nærmere lagene og spillerne - og rettighetsselgerne på sin side anbefaler/oppfordrer klubbene til stadig å gi mer av seg selv - må det være sanksjonsfri høyde for et verbalt sleivspark eller tre.

FOR FOTBALLEN BER jo egentlig om det selv når TV gis anledning til å intervjue og konfrontere spillere med kontroversielle og helt kampavgjørende situasjoner på vei ut av banen etter 90 minutter. Når Christian Grindheim sier det han sier på Åråsen - galt eller riktig, det er ikke rettferdighet i forhold til dommeren som er poenget her - sier han det i kampens hete. Og fordi fotballens rettighetsselgere og bestemmende organer ønsker kampens hete hjem i stua til folk - det er nemlig gjennom å slippe TV stadig nærmere man er i stand til å øke verdien på produktet - kan man ikke ta 1,65 milliarder kroner med den ene handa og slå fotballovens bokstav i hodet på de som ikke oppfører seg som søndagsskolegutter med den andre.

I kampens hete, fordi fotball skaper sterke følelser, kan ikke NFF forvente å få i pose og sekk.

OG NETTOPP DERFOR kan ikke Christian Grindheim straffes med karantene. Han sa noe han ikke burde sagt, javel, men utestengelse, hallo? Grunnen til at det kom folket for øret er jo at fotballen har vært nødt til å selge sjela si til TV. Det er fotballen selv som har åpnet døra for at sånt kan skje. For milliardene kommer ikke løpende til Ullevaal Stadion hvis det bare er to ganger 45 minutter Vålerenga-Bodø/Glimt og Sandefjord-Sarpsborg du har å selge, det må fotballens (for)dømmende organ også ta med i betraktningen når Grindheim-saken behandles.

For snart skal en ny TV-avtale snekres sammen.

Hvis en Grindheim-karantene blir et faktum tror jeg det er flere trenere enn Rekdal som vil gi rettighetsselgerne et betydelig problem når det gjelder hva TV kan gjøre hvor og når.