- Får hatmail av svensker når jeg forsvarer Northug

SVT-kommentator Jonas Karlsson tror Norge slår Sverige 9-1 i gullkampen.

POSERER I NORGE FARGER: Dette er svensken som utbrøt «Där fick du, Northug!», og som i 2007 trodde Mosvik-ekspressen måtte slippe Anders Södergren i stafetten i Sapporo. Nå er han på plass i Oslo for å kommentere VM for SVT - og han tror det blir et norsk jubel-mesterskap. Foto: SIGVE KVAMME/Dagbladet
POSERER I NORGE FARGER: Dette er svensken som utbrøt «Där fick du, Northug!», og som i 2007 trodde Mosvik-ekspressen måtte slippe Anders Södergren i stafetten i Sapporo. Nå er han på plass i Oslo for å kommentere VM for SVT - og han tror det blir et norsk jubel-mesterskap. Foto: SIGVE KVAMME/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Ingenting er bedre enn å se Norge vinne - på svensk TV».

Slik lyder det offensive budskapet i RiksTVs reklamekampanje foran VM, men forhåpentligvis blir kanalsvitsjingen hyggeligere under selve mesterskapet enn det som var tilfelle under helgas verdenscupløp i Drammen.

Både lørdag og søndag ble Petter Northug satt ettertrykkelig på plass av en svensk løper. Og de som dristet seg til å skru over på SVT til gårsdagens sprintfinale fikk høre en ekstatisk Jonas Karlsson i stedet for en slagen Jonas Karlsson.

- Där fick du, Northug! ropte langrennskommentatoren etter Emil Jönssons maktdemonstrasjon på oppløpet.

- Mer nasjonalistiske i Norge
Dagbladet møtte i dag Karlsson på Scandic KNA i Vika, der SVT-teamet er innlosjert de snaue to ukene mesterskapet varer. Og selv om han smiler litt overbærende av nordmenn som skrur over på svensk TV kun for å dyrke sin egen skadefryd, advarer han dem mot å gjøre det under herrestafetten 4. mars.

- Der kommer Sverige til å ta gull, og da skal dere få høre ekte svensk glede, smiler han.

- Men det er kult at nordmenn ser på SVT også. Enten vi gjør det bra eller ikke føler jeg ikke at vi som kommentatorer er så veldig nedbrutt. Vi kan glede oss over at andre nasjoner, deriblant Norge, gjør det bra. På norsk TV har det nok tradisjonelt vært en mer nasjonalistisk stil, mens vi kanskje har vært mer nyansert.

- Angående skadefryd: Det var ikke det vi hørte da Jönsson banket Northug i går?

- Med unntak av «där fick du, Northug» ville jeg brukt de samme ordene uansett hvem han slo. Men jeg spiller jo litt på folks følelser. Jeg vet at folk hjemme i Sverige synes det er morsommere når det er Petter som blir slått. Det satte også prestasjonen til Emil i et litt annet perspektiv, sier han.

Til tross for at Norge stort sett har dominert langrennssporten de siste 20 årene mener Karlsson at vi fortsetter sliter med et lillebrorkompleks overfor Sverige.

- Om Sverige gjør det dårlig blåser vi egentlig i hvem som vinner. Vi blir ikke noe mer forbannet om Hellner blir slått av Northug enn om han blir slått av en russer. I Norge er det OK å bli nummer tre, bare de ikke er slått av Sverige. Det er mye vanskeligere for dere dersom vi vinner enn motsatt.

Hundretalls sinte mail
Uansett hva Karlsson mener: Det kan virke som om mange svensker har tungt for å svelge en Northug-seier - særlig dersom han ikke har gjort noe av grovjobben og likevel er frekk nok til å spurte hjem seieren de siste 100 meterne.

De gangene Karlsson ikke selv kommenterer sitter han gjerne i «Vinterstudion» og deler meningene sine med det svenske folk. Og det er gjerne etter disse sendingene at han får merke sine landsmenns vrede i form av sinte mailer - de gangene han har tatt «usportslige» Northug i forsvar.

TROR IKKE PÅ JÖNSSON: SVT-kommentatoren tror ikke Emil Jönsson tar gullet på sprinten torsdag. Det tror han heller ikke Petter Northug gjør - men derimot Anders Gløersen. 

 


Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
TROR IKKE PÅ JÖNSSON: SVT-kommentatoren tror ikke Emil Jönsson tar gullet på sprinten torsdag. Det tror han heller ikke Petter Northug gjør - men derimot Anders Gløersen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Det er mange svensker som har sendt meg hatmail. Jeg begriper ikke hvordan man kan reagere så sterkt på Northugs måte å vinne løp på. Fordi han greier å henge med i teten og vinne i spurten er han altså usportslig. Mens en svenske som ikke greier å henge med er sportslig. Jeg synes Petter er verdens beste skiløper.

- Hvor mange mailer snakker vi om?

- I løpet av en måned kan det komme et hundretalls mailer, men det skjer bare når Northug vinner. Om han blir nummer to eller tre er det ingen som bryr seg. Det er nok kombinasjonen av at han henger med og i tillegg er «kaxig» som utløser sinnet.

- Her i Norge har Northug blitt kalt et symbol på den norske snyltekulturen?

- Det er noe jævla bullshit. En ting er om han hadde jukset, men han utnytter bare reglene. Det blir som når Zlatan får kritikk fordi han ikke springer nok, men når han får ballen i det 84. minutt og avgjør er det ingen som klager. Det er ingen regel i langrennssporten som sier at man må dra én kilometer. Det handler om å være først i mål, og jeg synes det er vanskelig å irritere seg over at Northug bare utnytter regelverket.

En svensk Quisling
Det spørs om ikke Karlsson også kan vente seg noen sinte mail om bildene i denne saken finner veien til Sverige. Han er nemlig ikke vond å be når Dagbladet spør om det er greit å posere med norsk flagg og lue, og forræderstatusen blir neppe mindre av medaljetipset for VM.

Karlsson spår nemlig ni norske langrennsgull og bare ett til Sverige. Det hører med til historien at samme mann spådde null gull for Sverige i Torino-OL i 2006. De endte opp med sju - fem flere enn Norge...

«Her i Norge vet man veldig godt hva en Quisling er: En landsforræder. I dag fødtes en svensk Quisling. Meg selv», har han skrevet på bloggen sin etter intervjuet med Dagbladet.

SVT-kommentatoren tror Northug vinner 30 kilometer jaktstart og femmila i klassisk. Han tror Norge tar begge lagsprintene, og at Marit Bjørgen går til topps på 15 kilometer jaktstart, 10 kilometer klassisk og 30 kilometer fristil.

I tillegg spår han Anders Gløersen-gull på herresprinten og stafettgull for kvinnene. Sverige? De må nøye seg med stafettgullet.

- Norge har en svakhet på tredjeetappen. Södergren har heller ikke vært god i år, men han pleier å gjøre gode stafettetapper, sier han. 

Uansett vil 9-1 til Norge være ren utklassing.

- Det kommer bedre spurtere enn Northug
Karlsson ber oss nyte det mens vi kan. For han tror ikke det er altfor mange år til Petter Northugs dager som spurtkonge er talte.

SIER STORFORMEN KOMMER TIL VM: Petter Northug følte helgas renn i Drammen gikk mye bedre enn forventet så kort tid etter høydeoppholdet. - Han glemte å nevne at for eksempel Daniel Rickardsson, som slo ham med et halvt minutt på lørdag, kom ned fra høyden samme dag som han selv gjorde, sier Karlsson. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
SIER STORFORMEN KOMMER TIL VM: Petter Northug følte helgas renn i Drammen gikk mye bedre enn forventet så kort tid etter høydeoppholdet. - Han glemte å nevne at for eksempel Daniel Rickardsson, som slo ham med et halvt minutt på lørdag, kom ned fra høyden samme dag som han selv gjorde, sier Karlsson. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

- Om fem til ti år vil det være utøvere som vil være mye bedre til å spurte enn Petter har vært. Han har selvsagt vært et forbilde for dem, og de har forstått hvor viktig det er å kunne spurte i dagens langrenn. De han konkurrerer mot i dag har ikke prioritert spurttrening på samme måte.

- Hva er ditt beste kommentatorminne fra dueller mellom Norge og Sverige?

- Sapporo i 2007 var mesterskapet da Petter tok sin første seniormedalje. Og han ville vunnet jaktstarten lett også, om han ikke hadde satt staven mellom skiene. For svensker var det ganske artig, sier Karlsson.

Ferrari mot lastebil
Northug kom imidlertid grusomt tilbake på stafetten og lekte med Anders Södergren og Jevgeni Dementiev. Det gikk en god stund før Mosvik-ekspressen så reprisen av spurten. Men da han først gjorde det, var det med svensk lyd. Særlig Jonas Karlsson håpefulle kommentering i den siste bakken fikk Northug til å smile:

«Södergren forsøker, han kikker seg rundt litegrann, og legger om til en litt raskere frekvens... Nå har Northug problemer! Ja, nå begynner nordmannen å slippe. Og russeren er helt bak der... Södergren får en liten luke!» kom det fra den svenske kommentatorboksen.

- Det artigste var faktisk å høre de svenske kommentatorene, at de trodde jeg måtte slippe, røpet han etterpå.

I dag nekter Karlsson for at han faktisk trodde Northug var i ferd med å bli kjørt av lasset.

- Innerst inne trodde ingen at Södergren ville ta det på slutten. Det var Ferrari mot en tung lastebil. Men da det ble en liten luke måtte vi kaste oss over det halmstrået, humrer han.

FORSVARER NORTHUG: - Jeg begriper ikke hvordan man kan reagere så sterkt på Northugs måte å vinne løp på. Fordi han greier å henge med i teten og vinne i spurten er han altså usportslig. Mens en svenske som ikke greier å henge med er sportslig, sier Karlsson.
FORSVARER NORTHUG: - Jeg begriper ikke hvordan man kan reagere så sterkt på Northugs måte å vinne løp på. Fordi han greier å henge med i teten og vinne i spurten er han altså usportslig. Mens en svenske som ikke greier å henge med er sportslig, sier Karlsson. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer