Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Får ikke besøke Norway Cup likevel

UDI frykter 13-åringer vil hoppe av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Disse 13-åringene ble nektet å delta på Norway Cup.

13-åringene på det irakiske fotballaget Najaf nektes å delta under årets Norway Cup. UDI frykter de vil hoppe av.

- Dette er bare så trist og uforståelig. Laget har anket avgjørelsen, men vi er redde for at det er for sent med tanke på årets turnering, sier sekretariatsleder Maria Jacobsen til NTB.

Årets Norway Cup starter til helgen, og det kommer spillere og dommere fra i alt 50 nasjoner. For første gang siden USA invaderte Irak i 2003, inviterte Norway Cup i år et lag fra Irak.

I avslagsbrevet til de elleve irakiske spillerne begrunner UDI avgjørelsen med at risikoen for at irakiske statsborgere vil hoppe av er for stor.

- Vi forstår ikke at de tror at disse guttene vil hoppe av. De kommer fra velstående hjem i Nord-Irak og reiser uten sine foreldre. Når du er 13 år vil du tilbake til foreldrene dine, mener Jacobsen.

Mange mindreårige søker

De irakiske 13-åringene kunne vise til brev fra det irakiske fotballforbundet og fotballministeriet i Irak, som garanterte for utgifter til reise og opphold, men dette mener UDI ikke gir en tilstrekkelig sikkerhet.

- Vi har vurdert denne saken svært nøye, men situasjonen i Irak gjør at denne gruppen i dag ikke oppfyller kravene til å få visum, sier underdirektør i visumenheten i UDI, Anne Kari Kollstrøm til NTB.

Hun peker på at irakere i dag er største gruppen asylsøkere som kommer til Norge.

- Det er dessverre også slik at barn kommer alene til Norge for å søke asyl. Bare i første halvår i år har 113 mindreårige fra Irak søkt asyl i Norge. UDI ønsker å tilrettelegge for at flest mulig barn skal få komme til Norway Cup, men for å gi visum må vi være sikre på at de returnerer til hjemlandet etter besøket, sier hun.

Flere visumvansker

Maria Jacobsen forteller at Norway Cup-sekretariatet opplever at det har blitt vanskeligere å skaffe visum til spillere fra utviklingsland, og mener Schengen-avtalen i stor grad er årsaken til det.

- Den gjør at en hver av de 24 landene som deltar i Schengen-samarbeidet kan si nei til at et lag skal få komme til Norway Cup. Vi har tidligere opplevd at Tyskland satte ned foten for at et lag fra Iran skulle få komme til oss, forteller Jacobsen.

- Vi synes dette er en veldig trist utvikling. Norway Cup er tuftet på ønsket om et fargerikt fellesskap og at unge fotballspillere fra hele verden skal få møte hverandre, sier Jacobsen.

UDI har i år også nektet visum til spillerne på to lag fra Albania, ett lag fra Nigeria og ett fra Elfenbenskysten, men dette gjaldt eldre spillere.

Anne Kari Kollstrøm i UDI sier Norge må tilpasse sin praksis til de andre Schengen-landene, men sier hun ikke deler oppfatningen om at det har blitt vanskeligere å få visum til Norge på grunn av dette samarbeidet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!