MISTER VM: Josip Simunic får ikke delta i VM i Brasil til sommeren sammen med resten av det kroatiske landslaget, etter at han kom med nazistiske tilrop etter kampen mellom Kroatia og Island i november. Foto: AFP PHOTO / Hrvoje POLAN / NTB Scanpix
MISTER VM: Josip Simunic får ikke delta i VM i Brasil til sommeren sammen med resten av det kroatiske landslaget, etter at han kom med nazistiske tilrop etter kampen mellom Kroatia og Island i november. Foto: AFP PHOTO / Hrvoje POLAN / NTB ScanpixVis mer

Får ikke delta i fotball-VM etter nazistiske tilrop

Fifa forkastet anken.

(Dagbladet): Kroatiske Josip Simunic går glipp av sommerens fotball-VM i Brasil etter at han kom med  «nazi-tilrop» etter playoff-kampen mellom Kroatia og Island i november, da Kroatia sikret seg VM-plass.

Simunic snakket til hjemmefansen over høytaleranlegget, og kom med det som skal ha vært et pro-nazistisk tilrop fra andre verdenskrig.

- Vær klar, for hjemlandet, skal Simunic ha skreket, mens hjemmefansen responderte med å svare «klar».

Det er et kjent kamprop fra Ustasja-regimet, som styrte Kroatia under 2. verdenskrig, ifølge NTB.

Benekter hendelsen Simunic benektet at tilropet var nazistisk.

- Noen trenger å lære seg historie. Jeg er ikke redd. Jeg støtter Kroatia, mitt hjemland. Hvis noen har noe i mot det, så er det deres problem, sa han.

- Som en kroat som er født utenfor mitt hjemland, assosierer jeg hjemstedet mitt med kjærlighet, varme og positiv kamp, alt det vi viste ute på banen for å komme til VM, sier Simunic, som er født i Australia.

Ble utestengt I desember avgjorde disiplinærkomiteen i Fifa at Simunic skulle bli utestengt i ti landskamper, noe som betydde at han ikke får være med landslaget til Brasil. Han ble også utestengt fra selve stadion når Kroatia spiller, i tillegg til en bot på 200 000 kroner.

Dette er begrunnelsen fra Fifa:

«Etter å ha vurdert alle omstendighetene rundt saken, og spesielt alvorlighetsgraden av hendelsen, har komiteen besluttet å utestenge spilleren i ti offisielle kamper. Komiteen bemerker seg at spilleren, sammen med publikum, rope en kroatisk salutt som ble brukt under andre verdenskrig av den fascistiske Ustasja-grupperingen. Komiteen kom fram til at dette tilropet av diskriminerende, og virket støtende på verdigheten til en gruppe personer hva race, religion og opphav angår. Tilropet var et klart brudd på artikkel 58, paragraf 1a i Fifas disiplinærkodeks.»

Forkastet anken Simunic anket avgjørelsen, men i går forkastet Fifa klagen, og Simunic må derfor se åpningkampen mellom Brasil og Kroatia 12. juni på TV.