Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Får ikke endre navn: - Det er helt sykt

Svenske David Lind ønsker å hete det samme som favorittlaget, men det får han ikke lov til.

VIL ENDRE NAVN: David Lind ønsker å bytte navn. Foto: Privat
VIL ENDRE NAVN: David Lind ønsker å bytte navn. Foto: Privat Vis mer

Opp gjennom åra har det vært stadig flere som har gitt seg selv og barn fotballrelaterte navn. Dagbladet har blant annet skrevet om fireåringen som fikk navnet Ynwa, etter Liverpools hymne «You'll never walk alone», som forkortes YNWA.

Men det er ikke alle som får lov til å bytte navn, iallfall ikke i nabolandet. Det er svenske Expressen som i dag skriver om David Lind (39) fra Kumla i Sverige, som ønsker å skifte navn til Tottenham Lind.

- Jeg elsker Tottenham, det har jeg alltid gjort, sier Lind til Dagbladet.

Det startet med en kampanje som het «Searching for Tottenham», der målet var å finne en svensk person som hadde Tottenham som en del av navnet.

- Det var ikke noe jeg hadde tenkt på, men da konkurransen dukket opp, innså jeg at jeg naturligvis skal bytte navn. Jeg vil hete Tottenham og jeg ser fram til å gjøre det, for når denne historien er over, så har jeg fått navnet mitt, det er bare å kjempe videre, sier han.

Satte foten ned

David Lind og to andre ble valgt ut som vinnere, men en endring i passet kunne han bare glemme. For Skatteverket (Skattedirektoratet) satte foten ned.

- Det er helt sykt, man får snart ikke gjøre noe man vil i dette landet. Men jeg vil kjempe for det, sier Lind, som forteller at han skal få hjelp av en advokat til å få navnet gyldig.

Ifølge Skatteverket ble det innført en ny regel i 2017 som setter en stopper for Lind. Det stilles hardere krav til å få igjennom et navn nå. Det er blant annet en person i Sverige som heter «Potatis» (Potet), ifølge Lind. Det har derfor blitt en prinsippsak for ham.

- Jeg skal gjøre alt jeg kan selv, likevel med hjelp av advokat. Det finnes andre liknende navn som har gått igjennom etter de nye reglene i 2017. Mitt navn burde bli godkjent, så vi skal gjennomføre en seriøs og detaljert anke. Et annet alternativ er å flytte til et annet land, sier Lind.

Flytte til Norge?

Tidligere har blant annet VG skrevet om nordmannen som skiftet navn til Ulf Tottenham Larsen. Da Lind får høre om det, sier han:

- Aha, der ser du, jeg kan flytte til Norge, absolutt, da kan jeg bytte navnet mitt der. Kanskje skaffe dobbelt statsborgerskap.

- Jeg må selvfølgelig ha tilgang til familien min, men dobbelt statsborgerskap, det burde vel fungere, det kommer an på reglene deres, sier han, og melder at han skal ta det opp med advokaten.

Lind har fått mye oppmerksomhet etter at historien kom ut. Han er blant annet omtalt i engelske The Guardian, i tillegg til medier i Brasil, Tyrkia og Indonesia. Lind forteller at han har støtte blant sine nærmeste.

- Familien min støtter meg i dette, til og med mine foreldre og kompiser. Det er feil, derfor har det blitt så omtalt. Oppmerksomheten er et tegn på hvor feil dette er. Jeg har også fått mye støtte fra mange som har hørt fra seg.

Dersom Lind skulle få gjennom navnet, er han ikke den første i familien med et fotballrelatert navn. Han har nemlig et barnebarn som heter Milan, oppkalt etter det italienske storlaget. Det er datteras kjæreste som er Milan-supporter.

- Jeg hadde som du skjønner foretrukket et annet navn, sier Lind.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media