KYNISME: Johannes Høsflot Klæbo sier at må være kynisk i hvilke renn han skal gå. Foto: Bildbyrån
KYNISME: Johannes Høsflot Klæbo sier at må være kynisk i hvilke renn han skal gå. Foto: BildbyrånVis mer

Johannes Høsflot Klæbos plan og nye prosjekter

Får ikke gå alt han vil: Klæbo varsler kynisme

Johannes Høsflot Klæbo skulle gjerne gått flere skirenn enn han gjør, men tror ikke at han kommer til å få lov til det.

MOLDE (Dagbladet): Med tre OL-gull i Pyeongchang og som sammenlagtvinner av verdenscupen forrige sesong, var 2017/18 en soleklar 6-er på terningen for Johannes Høsflot Klæbo.

21-åringen vant totalcupen selv om han sto over Tour de Ski og en rekke andre verdenscuprenn, i sterk kontrast til kvinnenes sammenlagtvinner Heidi Weng.

Det kom som en bonus i en sesong hvor OL var klart viktigst. Til vinteren tenker Klæbo på samme vis: Det er VM som teller.

Til Dagbladet forteller Klæbo at verdenscupen ikke vil bli prioritert like sterkt, og langrennsfenomenet vil trolig stå over Tour de Ski og en rekke verdenscuprenn.

Varsler kynisme

Samtidig legger han ikke skjul på at han gjerne skulle gått enda flere skirenn per sesong enn han hittil har gjort. Men trener og morfar Kåre Høsflot kommer neppe til å tillate det.

NYE PROSJEKTER: Johannes Høsflot Klæbo har tatt jegerprøven og bygd et styrkerom mens han slet med en smertefull visdomstann. Foto: Bildbyrån
NYE PROSJEKTER: Johannes Høsflot Klæbo har tatt jegerprøven og bygd et styrkerom mens han slet med en smertefull visdomstann. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Jeg kommer til å være kynisk på hvilke renn jeg går. Det er tross alt VM-sesong. Det viktigste for min del er å gå raskest i februar. Da må jeg være smart, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

- Hvor lett er det for deg å stå over såpass mange skirenn når du vet at du kunne ha kjempet om seier i mange av rennene du dropper?

- Personlig vil jeg konkurrere mer. Det er det artigste som finnes. Men jeg tror morfar har en strengere plan når det kommer til antall renn, selv om jeg gjerne vil gå mange skirenn. Men det er vel morfar og Arild som kommer til å sette ned foten, sier 21-åringen.

- Du kommer til å bli overstyrt om du varsler at du øke antall skirenn per sesong?

- Tja, når alt kommer til alt, bruker vi å være ganske enig, men jeg synes det er veldig artig å konkurrere. Det er ikke noe gøy å se skirenn fra sofaen.

Avventer Tour de Ski

Høsflot Klæbo har foreløpig ikke prøvd seg i Tour de Ski i sin karriere. Det kommer neppe til å skje denne vinteren. Trolig debuterer Klæbo i touren først i den mesterskapsfrie 2019/20-sesongen.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Vi har ikke tatt en avgjørelse ennå. Planen er å se an hvordan jeg ser ut etter den første verdenscuphelga. Jeg tror det hadde vært moro å gå Tour de Ski, men det spørs om det ikke er ett år for tidlig. Det må jeg ta en vurdering på fortløpende, sier Klæbo til Dagbladet.

Også 21-åringen har hatt sitt å stri med i høst, all den tid Klæbo måtte operere grunnet en smertefull visdomstann som tappet ham for energi. Derfor måtte langrennsesset stå over Toppidrettsveka på hjemmebane.

Nå svinger imidlertid det igjen av Klæbo. Ifølge landslagskollegene Dagbladet snakket med i Molde, samt landslagstrener Arild Monsen, var forrige sesongs verdensener den skarpeste på treningsleiren i Molde.

Klæbo om tannsmertene

Klæbo er ikke helt enig i det.

- Det er vel så som så at jeg er skarpest. Det er jeg som har det hardest på samtlige langøkter og må gå på lettest hjul. De tenker ikke sånne ting, sier 21-åringen.

- Men kroppen fungerer bra igjen. Det er godt å kjenne at jeg henger med. Øktene på sprintlaget er veldig gode.

- Hvordan hadde du det da visdomstanna skapte trøbbel og tappet energi?

- Jeg har egentlig hatt det fint. Det er alltid sånn at det er noen dager det ikke svarer. Jeg hadde en sånn runde i fjor også. Slik vil det alltid være. Det er ikke alltid kroppen fungerer like bra, sier trønderen.

Jegerprøve og byggeprosjekt

Han benyttet i stedet det lille treningsavbrekket til å gjøre andre ting som han synes er spennende og moro.

- Jeg har heldigvis kunne styre på med andre ting og fått tiden til å gå. Jeg har jobbet med å lage et treningsrom og ta jegerprøven, forteller Klæbo til Dagbladet.

- Hvordan gikk det?

- Jeg besto jegerprøven. Det er jeg veldig fornøyd med. Treningsrommet har også begynt å ta form. Det har blitt gjort mye annet enn å trene når jeg har vært syk. Det hjelper veldig. Da får jeg brukt mer tid på familie og venner. Det er ingen krise å ha litt vondt i en tann, sier langrennseneren.

- Har du endret på noe i treningsopplegget sammenliknet med i fjor?

- Jeg har gjort få endringer. Jeg har gjort mye av det samme. Samtidig har morfar og jeg prøvd å gjøre litt nye ting. Det synes vi er artig. Men inntil videre sitter vi ikke med noen ess i erme på nye ting. Først og fremst har vi prøvd å ta bedre kapasiteten, slik jeg holder bedre på lengre løp.