Får ikke kjøpe landslagsspillere

Fifa har bestemt seg. Spillere som bytter nasjonalitet uten god grunn, får ikke spille landskamper.

(Dagbladet.no): Det internasjonale fotballforbundet, Fifa, innkalte til hastemøte i går kveld. Grunnen er de forestående nasjonalitetsbyttene til brasilianerne Ailton, Dede, og Leandro.

Brasilianerne skal ha fått tilbud fra Qatar om statsborgerskap, for på den måten sikre miniputtlandet en mulighet til å kvalifisere seg til internasjonale mesterskap. Det vil Fifa og generalsekretær Sepp Blatter ha en slutt på.

Spillere som bytter nasjonalitet uten å ha en åpenbar grunn eller tilknytning til landet de bytter til, vil ikke få muligheten til å spille internasjonale kamper for landet, heter det i Fifa-dekretet etter hastemøtet.

Avgjørelsen blir også tatt opp til behandling på Fifa-kongressen i mai. Blatter regner med at kongressen kommer til å støtte forbudet, og at det blir innlemmet i fotballens lovverk, skriver Uefa på sin nettside.

Klare betingelser

Fifa mener Werder Bremen-stjerna Ailton og de to andre brasilianerne spekulerer i bestemmelsen om at spillere som aldri har spilt for sin egen konfederasjon, fritt kan bytte statsborgerskap og spille for sitt nye land. Poenget med bestemmelsen har ikke vært at spillere skal kunne kjøpes og selges mellom nasjoner.

Derfor valgte Fifa også å spesifisere reglene rundt skifte av statsborgerskap i går. Minst en av følgende bestemmelser må oppfylles før en spiller får lov til å bytte nasjonalitet, og spille for sitt nye land:

  • Spilleren må være født i landet han skal spille for.
  • Hans mor, far, eller en av besteforeldrene må være født i landet han skal spille for.
  • Spilleren må sammenhengende ha bodd minst to år i landet han skal spille for.

    - Disse betingelsene sikrer at en spiller har en klar forbindelse til sitt nye land, heter det i begrunnelsen fra Fifa.

SPILLERNE BAK AVGJØRELSEN: De brasilianske tysklandsproffene Dede, Ailton, og Leandro, vurderer et tilbud fra Qatar. Fifa bestemte i et hastemøte i går at slike overganger er forbudt.