Wayne Rooney til Derby

Får kjeft for draktnummer

Labour-profil langer ut mot Wayne Rooneys draktnummer i Derby. Tallet er 32, det samme som brukes av sponsoren og spillselskapet 32Red.

NY JOBB: Wayne Rooney ble presentert som spillende trener i Derby i går. Han starter i januar. Foto: NTB scanpix
NY JOBB: Wayne Rooney ble presentert som spillende trener i Derby i går. Han starter i januar. Foto: NTB scanpixVis mer

MANCHESTER (Dagbladet): Fra januar er Wayne Rooney (33) tilbake i engelsk fotball. Han blir spillende trener i Derby, noe som ble klart på en pressekonferanse i går.

Men nå kommer kritikken mot Championship-klubben. Det britiske spillselskapet 32Red er tungt inne som sponsor på spillernes drakter. I tillegg får Rooney drakt nummer 32, til tross for at både 7, 12, 13, 15 og 18 var ledige.

Storavisa The Daily Telegraph skriver at Labour-profilen og tidligere sportsminister Richard Caborn mener koblingen er flau. Tidlig på 2000-tallet var han med på å utforme regler for kontroll av gambling.

- Dette er ikke bra, det virker litt smakløst. Wayne Rooney, som selv har barn, bør muligens vite at dette ikke er den lyseste ideen. Gamblingselskapene gir seg selv fordeler i øyeblikket. Men dette kommer ikke til å ende godt for fotballens organisasjoner, sier Caborn.

Nå reagerer flere på at Derby forsøker å omgå reglene for Financial Fair Play. Reglene går ut på å ikke bruke mer penger enn det du har. Trolig er spillselskapet med på å finansiere superlønna til Rooney.

Superlønn

The Daily Telegraph skriver at den nåværende D.C. United-spilleren kommer til å tjene 100 000 pund i uka i Derby. Det tilsvarer over én million norske kroner. Den gjennomsnittlige ukelønna i Championship er 20 000 pund.

Selv vil ikke Rooney gjøre noe stort vesen ut av sitt nye draktnummer:

- For å være ærlig så betyr ikke det nye nummeret noe spesielt. Jeg har hatt mange nummer. Det viktigste er at jeg kan hjelpe laget.

SEIER: Wayne Rooney og hans D.C. United lå an til poengdeling hjemme mot Orlando. Så viste Rooney fram gamle takter. Video: Eurosport Player Vis mer

Derby-eier Mel Morris legger ikke skjul på at Rooney-overgangen er av kommersiell betydning. Men han mener pengene også kommer samfunnsnyttige formål til gode - blant annet mental helse - som klubben er opptatt av.

- I kjølvannet av at Wayne blir en del av klubben, er vi blitt tilbudt en rekordavtale fra 32Red, forteller Morris.

Tungt inne

Spillselskapene er for øvrig tungt inne i flere av klubbene i de to øverste divisjonene i England. 61 prosent av klubbene er sponset av spillselskaper. 45 prosent av Premier League-lagene har en logo fra et spillselskap på drakta.

Rooney kommer til å fullføre de siste ni kampene for D.C. United denne høsten. Så vender han blikket mot Pride Park i januar.

- Flammen i meg brenner fortsatt, sier 33-åringen, som alltid har interessert seg for treneryrket.