Dukket opp på Norges trening:

Får klar beskjed

John Arne Riise (41) er fast bestemt på å bli manager i Premier League. Her dukker han opp på Norges trening. Fra Ståle Solbakken er beskjeden klar: - Vi skal lære å sette pris på dem som er åpne om ambisjonene sine.

PÅ ULLEVAAL: John Arne Riise. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ ULLEVAAL: John Arne Riise. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Han lyktes som spiller, og har en av Norges største fotballkarrierer bak seg. Nå har John Arne Riise (41) minst like store ambisjoner som trener.

I høst har du kunnet følge ham i TV 2-serien «Fan av Flint». Det endte med nedrykk fra 3. divisjon for den ferske treneren. Men breddefotball og profesjonell fotball er to forskjellige verdener. Nå akter Riise å dundre på videre i en ny klubb.

Torsdag dukket han opp på sidelinja da fotballandslaget trente på Ullevaal stadion før kampene mot Latvia (lørdag) og Nederland (tirsdag).

- Han sendte en tekstmelding og lurte på om han kunne komme og se treningen, forteller trener Ståle Solbakken til Dagbladet. Mens han selv er på toppen av karrieren, forsøker Riise å bygge seg opp ei merittliste.

TOPPMØTE: John Arne Riise hilser på Ståle Solbakken før treningen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TOPPMØTE: John Arne Riise hilser på Ståle Solbakken før treningen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Og fra Solbakken er beskjeden klar:

- Vi skal lære å sette pris på dem som er åpne om sine ambisjoner, og som har et genuint ønske om å bli god i noe. Det har John Arne, framholder han.

- Han hadde sikkert håpet at starten skulle bli bedre. Men han har en erfaringsbank som ingen i Norge har når det gjelder spillerkarriere. Hvis vi kan hjelpe John Arne med at han kan se laget trene - og han kan få noe ut av det - så gjør vi selvfølgelig det, forteller landslagstreneren.

GOD TONE: John Arne Riise og Joshua King i vennskapelig passiar på Ullevaal stadion. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GOD TONE: John Arne Riise og Joshua King i vennskapelig passiar på Ullevaal stadion. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dagbladet lyktes ikke å få kontakt med Riise fredag kveld. Men da vi snakket med ham nylig, var han klar på at motivasjonen er på topp. I Flint har han måttet forholde seg til en hverdag med spillere som har studert og vært i jobb.

Profesjonalitet

Hele Riises karriere er tuftet på profesjonalitet. Selv sier han:

- Å komme inn i en breddeklubb var uvant for meg med tanke på hvordan ting skal gjøres. Det tok tid før jeg skjønte hvilke krav jeg kunne opprettholde eller senke overfor spillerne. Dette er spillere som studerer og jobber. Det har vært uvant å dempe profesjonaliteten. Jeg gleder meg til kanskje å gå til et annet nivå og få brukt profesjonaliteten jeg har lært gjennom livet.

SMIL: Med sin enorme erfaring kan John Arne Riise ha et og annet tips å gi til Joshua King. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SMIL: Med sin enorme erfaring kan John Arne Riise ha et og annet tips å gi til Joshua King. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han legger ikke skjul på at det å komme til en klubb der spillerne konsentrerer seg om fotball på heltid, er det neste målet.

På sin egen Facebook-side skriver mannen som skapte seg en stor karriere i Liverpool:

«Er mange som lurer på hva som skjer videre med TV 2-serien. Den har levert strålende tall, og vi er i en slags dialog om videre samarbeid. Begge parter er happy med første sesong. Om de følger med til eventuell ny klubb, gjenstår å se. Men spennende tider.»

Målsetning om utlandet

41-åringen har 110 landskamper for Norge. Den neste tida vil han bruke til å oppsøke nettverket sitt og se mange treninger.

HUMØRFYLT: Under pressekonferansen før skjebnekampen mot Latvia brøt landslagssjef Ståle Solbakken ut i latter. Han skulle svare på et spørsmål fra Dagbladets reporter. Video: NTB. Klipp: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Slik svarer Riise på spørsmålet om målet fortsatt er å bli manager i Premier League:

- Det var teit av meg å si at «innen fem år er dette målet». Men hovedmålet er det samme, enten det tar sju år eller ti år. Jeg tar steg for steg.

Og:

- Jeg har lyst til å prøve meg i Norge. Men hovedmålet er utlandet. Jeg har kanskje et større nettverk, og kanskje større navn, i utlandet enn Norge.

De neste dagene konsentrerer «hele Norge» seg om det som skal skje med Ståle Solbakken og hans gladiatorer.

Kritiske dager

Om tre dager - med seier over Latvia og Nederland - er Norge i Qatar-VM i 2022.

- Når får spillerne presentert laget mot Latvia?

- Det er et godt spørsmål. Kanskje jeg har gjort det allerede. Spør Jesper (Mathisen), sier Solbakken og humrer.

TV 2-eksperten har gjort det til et varemerke å avsløre laget før det kommer ut offisielt.

Kampstart lørdag: Klokka 18.00.

VM-KVALIK

Nederland861129-619
Norge852115-617
Tyrkia843119-1515
Montenegro832311-1111
Latvia81258-135
Gibraltar80083-340

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer