Får kritikk for dette

Forskjell på klesplagg under beachhåndball-EM får flere til å reagere.

FORSKJELLER: Flere reagerer på regler i beachhåndball, der kvinner må spille i mindre klær enn herrene. Foto: Niclas Dovsjö
FORSKJELLER: Flere reagerer på regler i beachhåndball, der kvinner må spille i mindre klær enn herrene. Foto: Niclas DovsjöVis mer

EM i beachhåndball i Polen pågår akkurat nå for både kvinner og menn. Også Norge deltar i mesterskapet i år. Etter at Norges Håndballforbund la ut lagbilde med både de mannlige og kvinnelige utøverne har flere reagert.

For ifølge reglene må menn stille i shorts og singlet under kamper, mens kvinner skal stille i bikini.

Det var Aftenposten som var først ute med saken.

Spesielt på Facebook-siden til Norges Håndballforbund (NHF) har det kommet reaksjoner.

«Dette kan faktisk ikke håndballforbundet være seg bekjent av i 2019! Hva slags signal sender dette til ungdommene på yngre lag? De spiller beachhåndball i vanlige drakter, når starter bikini-kjøret?», skriver en bruker i kommentarfeltet på Facebook.

«Utrolig at jentene må kle seg sånn. Har noen spurt om det er greit for dem … Jeg gremmes.»

Ønsker regelendring

Reglene for beachhåndball sier at mennene skal ha på seg en shorts som må bære minst ti centimeter over kneskålen. Kvinnene må bruke en bikinitruse som skal være stram og gå i en vinkel oppover beinet. Bredden skal være maks ti centimeter, sier reglene.

Slike regler om bekledning finnes ikke i Norge. Det er i EM at Norge må forholde seg til reglene.

- Dette er et tema vi har vært opptatt av lenge. Det er godt kjent, både i det internasjonale håndballmiljøet og gjennom norske medier, at Norges Håndballforbund er svært tydelige på at vi ønsker å endre reglene slik at også kvinner kan få bruke større plagg, sier leder for medier og kommunikasjon i NHF, Lars Kvam til Dagbladet.

Hvorfor endringene ikke er gjort, kan ikke Kvam selv svare på. Han viser til at det er Det Internasjonale Håndballforbundet (IHF) som vedtar reglene om hvordan beachhåndball skal spilles internasjonalt.

- Beachhåndball er en idrett i vekst, og det jobbes med å få denne greina inn i OL-systemet. Signalene som er kommet tyder på at IHF derfor ikke ønsker å endre ved utstyrsreglementet akkurat nå, sier Kvam.

Har fått nei tidligere

Kvam antar at meningene er delte om forskjellen på krav av utstyr. Likevel opplyser han om at temaet har blitt tatt opp tidligere.

- De som nå spiller - og som spiller godt - i det pågående beach-EM i Polen er nok langt mer opptatt av å prestere der, enn å debattere bekledning. Men flere av spillerne har uttrykt at de ønsker plagg som er mer dekkende. De ønsker mer medieoppmerksomhet rundt sine sportslige, sterke prestasjoner enn på sin kropp og hud, og det forstår vi godt, sier han.

Kvam sier at NHF skal jobbe videre for å få justert reglene internasjonalt. Han sier også at NHFs syn er godt kjent utenfor Norges grenser, på grunn av at leder for beachhåndballkommisjonen i Det Europeiske Håndballforbundet (EHF), Ole Jørstad, er norsk.

Han hevder også at IHF skal ha sagt nei til regelendring etter oppfordring fra EHF tidligere.

- Vi vil absolutt fortsette kampen for en endring, sier Kvam.

EM i beachhåndball pågår i Polen nå, og de norske herrene vant sin første kamp over Serbia 2-1 (28-25, 24-25, 8-6 etter shootout).