Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Får lese e-postene NFF sendte til Asker-politiet

De frifunnede i overgangssaken vant fram.

FÅR INNSYN: Erik Loe (til høyre) fikk sin sak henlagt på grunn av bevisets stilling - de som ble tiltalt, ble frifunnet. Nå får partene vite hva NFFs påtalenemnd ga av informasjon til politiet. Loes advokat John Christian Elden mener noen i NFF bør ta ansvar for «feilvurderingene». Foto: Lars Eivind Bones
FÅR INNSYN: Erik Loe (til høyre) fikk sin sak henlagt på grunn av bevisets stilling - de som ble tiltalt, ble frifunnet. Nå får partene vite hva NFFs påtalenemnd ga av informasjon til politiet. Loes advokat John Christian Elden mener noen i NFF bør ta ansvar for «feilvurderingene». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

(Dagbladet): Hvilken kontakt var det mellom Norges Fotballforbunds påtalenemnd og politiet i forbindelse med etterforskningen, og rettsbehandlingen, av den såkalte Gunnarsson-saken?

Det spørsmålet har de nå frifunnede fotballederne i Vålerenga og Stabæk ønsket et skikkelig svar på.

Det svaret kan finnes i e-poster utvekslet mellom den daværende lederen for NFFs påtalenemnd, Erik André Berglund, og politiadvokat Morten Stene. Stene var aktor da saken gikk for Asker og Bærum tingrett. Påtaleansvarlig nektet opprinnelig de tiltalte tilgang på denne e-postkorrespondansen.

Men i en kjennelse avsatt i Asker og Bærum tingrett i går, får de frifunnede partene medhold i at de har krav på å se innholdet i utvekslingen.

- Skaper ikke tillit - Det er ikke egnet til å skape tillit hverken til politiet eller fotballforbundet at de prøver å hemmeligholde kontakt og korrespondanse. Samtidig må det stilles store spørsmål ved fotballforbundets manglende nøytralitet i denne saken, og forsøkene på «å hjelpe» politiet under hovedforhandlingen - ved å prøve å påvirke aktors oppfatning av vitnebevis og forklaringer, sier advokat John Christian Elden i Advokatfirmaet Elden, til Dagbladet.

FRIFUNNET: Inge André Olsen. Foto: Torbjørn Berg
FRIFUNNET: Inge André Olsen. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Elden representerer Erik Loe - som fikk sin sak henlagt på grunn av bevisets stilling før den kom til rettsbehandling - samt Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS.

Sendt under rettssaken I gårsdagens kjennelse framgår det at enkelte av e-postene mellom Berglund og Stene skal inneholde faktainformasjon, sendt fra Berglund, om hva tiltalte og vitner har forklart i ulike sammenhenger. Disse e-postene ble sendt til Stene under hovedforhandlingen i august. Der påstår blant annet Berglund at enkelte aktører forklarte seg annerledes i retten, enn i tidligere samtaler.

I september ble alle de tiltalte frifunnet for tiltale om grovt bedrageri. Det er varslet at det vil bli framsatt erstatningskrav.

- Det vil nok ha betydning i den verserende erstatningssak mot politiet etter tiltalen, men bør også medføre at noen tar ansvar i fotballforbundet for de feilvurderinger man der foretok i denne saken, sier advokat John Christian Elden.

NFF: - Naturlig med kontakt - Kjennelsen tar vi til etterretning, sier kommunikasjonsdirektør i NFF, Svein Graff.

- Påtalenemnda har ikke forsøkt å hemmeligholde korrespondansen, men har ikke vurdert innsyn som relevant for saksomkostningskravet.

FRIFUNNET 2:  Truls Haakonsen. Foto: Benjamin A. Ward
FRIFUNNET 2: Truls Haakonsen. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

Til kontakten påtalenemndas leder hadde med aktor under hovedforhandlingene, sier Graff dette:

- Det er naturlig at det var kontakt under hovedforhandlingen mellom påtalenemda og aktor, angående vitneførsel og fakta som kan bidra til å opplyse saken best mulig.