Får lov til å bjeffe i media

Mindre dresserte enn håndballjentene.

(Dagbladet.no): Kontroversielle uttalelser forekommer så godt som aldri blant håndballjentene. Landslagssjef Marit Breivik har nektet for at jentene hennes har munnkurv, men foran hvert mesterskap hyres det inn en medierådgiver som dresserer spillerne i hvordan man ikke lager førstesidetitler.

Og nåde den som prøver å stille kritiske spørsmål - spør bare TV 2s håndballanker Carsten Skjelbreid, som har fått kjeft fordi han stilte for «sinte spørsmål».

Vil ikke dressere

Hos håndballherrene er takhøyden for utblåsninger litt høyere. Mens Marit Breivik har kontraktsfestet at hun aldri skal delta i offentlig ordkrig, går ikke Gunnar Pettersen av veien for å refse verken sine egne spillere eller andre nasjoners trenere.

Senest etter Norges oppkjøringskamp mot Polen nylig - da stjernespiller Kristian Kjelling fikk gjennomgå.

- Hva har han prestert i det siste? Han spiller stillestående og passivt. Jeg vil se større engasjement hos ham. Han må vise at han vil være med, buldret Pettersen.

Nå skal det sies at håndballjentene har hatt atskillig mer suksess enn håndballgutta, så kanskje er forsiktigheten med pressen en suksessformel.

- Kanskje er vi kjedelige. Publikum og reklameguruer vil sikkert ha mer sorg, glede, krise og suksess. Men det skaper ikke stabilitet, sa Breivik til VG i 2005.

HØYT UNDER TAKET: Gunnar Pettersen gjør ingen forsøk på å dressere håndballguttene til å si minst mulig kontroversielt - og nøler heller ikke med å kritisere spillerne i full offentlighet dersom han mener det er fortjent. Foto: Lars Eivind Bones
HØYT UNDER TAKET: Gunnar Pettersen gjør ingen forsøk på å dressere håndballguttene til å si minst mulig kontroversielt - og nøler heller ikke med å kritisere spillerne i full offentlighet dersom han mener det er fortjent. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Gunnar Pettersen tror like fullt det kan være sunt å blåse ut litt i full offentlighet en gang iblant, så lenge det er innenfor rimelighetens grenser.

- Guttene skal få si hva de vil, jeg legger ikke noe bånd på dem. Men er det noe de er forbanna på, bør de ikke si det til avisa før de sier det til oss trenere. Men vi sier aldri «ikke still opp det», eller «ikke si noe kontroversielt». Jeg vil ikke gjøre noen forsøk på å dressere dem, sier Pettersen til Dagbladet.no.

Snakker tøffere enn jenter

Kristian Kjelling er heller ikke av typen som viker unna dersom han er uenig med landslagssjefen.

- Vi kommuniserer tøft, sånn skal det være. Vi snakker høylytt, men kommuniserer helt fint. Det er ingen problemer mellom oss, har han uttalt.

Pettersens assistent Erik Andersen mener det ligger i gutters natur å være litt mer breikjefta enn jenter.

- Gutter er gjerne litt tøffere i kjeften, sier han.

- Vi har hatt en kort diskusjon om media i gruppa. Både jeg og Gunnar har gode erfaringer, og er opptatt av at spillerne selv skal sette begrensningene, sier Andersen.

Får lov til å bjeffe i media
<B>HARMONISK:</B> Håndballjentene får tips og råd av en medierådgiver før mesterskap, for å unngå uheldige oppslag.