Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Får mental førstehjelp

Dype samtaler hjelper Kjersti Grini til å glemme private og tunge tanker under OL. - Kjersti har slitt veldig lenge, sier Oddvar Bjørnestad. Cecilie Legangers keepertrener har fått gurustatus hos håndballjenter med plagede sinn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjersti har slitt veldig lenge. Over lengre tid har hun helt tydelig hatt fokus helt andre steder enn på håndballbanen, sier Oddvar Bjørnestad.

Etter Grinis elendige kamp mot Danmark søndag, tok han kontakt med Kjersti mandag, og spurte om hun ville slå av en prat. På spasertur med lange pauser på benkene rundt utøverlandsbyen snakket Kjersti i to timer.

I går scoret hun 13 mål - to skikkelige perler med en superfinte og et backhandskudd.

- Det kom av seg sjøl, sier hun.

- Kjersti har en mani til å ta på seg veldig stort ansvar og være veldig opptatt av alt. I tillegg er hun litt reflekterende og filosoferende. Da blir det lett for mye ettertanke. Og lite mål, sier Bjørnestad.

Grini roser Bjørnestad for samtaleinitiativet:

- Jeg kjenner ikke Oddvar noe særlig. Derfor var det modig å komme bort og spørre meg om hva det er jeg tenker på om dagen. Det er jo ting som er ganske nært. Han kunne fort fått den: «Jeg tror ikke det,» sier Kjersti.

Fri rolle

- Men for meg var samtalen en veldig positiv overraskelse, sier Kjersti.

Under VM i fjor fikk Heidi Tjugum hjelp av Bjørnestad. Her i OL er han med i Marit Breiviks støtteapparat som frittgående observatør.

- Mentale forberedelser er undervurdert i norsk idrett, sier han.

I Sydney kan Bjørnestad ta de samtalene håndballjentene kvier seg for å ta med Marit Breivik. Alle jentene vil selvsagt spille. Derfor er ikke sjefen - som tar ut laget - best egnet som kanal for personlige problemer.

Man viser ikke mer svakhet enn nødvendig. Heller ikke overfor lagvenninner.

- Spennende mennesker

Kjersti Grini ønsker ikke å konkretisere hva hun går rundt og bærer på:

- Det har blitt mange nye inntrykk på meg etter at jeg flytta til Danmark nå i sommer. Jeg har blitt veldig tenkende.

- Hva er det du tenker så mye på?

- Alt mulig rart. Jeg har kommet til en ny klubb i Danmark nå og så skal jeg være så flink og alt er veldig spennende. Jeg møter også mange nye og spennende mennesker. Skal liksom suge til meg så mange inntrykk og impulser jeg kan.

- Engasjerer du deg så mye at du bikker over?

- Ja, jeg mister litt den der «hvem er jeg?» opp i det hele. Så kommer jeg til hallen og tenker at jeg må få til det og jeg må få til det. Når kampen - som skal være min fritime - kommer, så er jeg helt utslitt av å tenke.

Snakker videre

Oddvar Bjørnestads samtalepsykologi med Grini fortsetter ut OL. Det bekrefter Grini:

- Ja, dette er en vedvarende prosess jeg må jobbe med hele tida. Akkurat nå er jeg i en periode jeg må jobbe mye. Men det kan gå av seg sjøl i årevis, sier hun.

Slik forklarer Oddvar Bjørnestad hva han gjør:

- Det handler om å skape tillit. Være lydhør og trygg. Om en av jentene melder om en liten strekk i leggen, da kaster jo det fysiske støtteapparatet seg over dem med massasje og behandling og varme og kulde og alt som er nødvendig. Men når tankene tar feil veier, så bruker man for lite tid på det.

Nå vil Kjersti ha en ny kamp så fort som mulig.

- Du er ute etter å finne ut om den gode trenden fortsetter?

- Ja, jeg er fortsatt veldig negativ mot meg sjøl.

<B>I SAMTALETERAPI:</B> Kjersti Grini måtte i samtaleterapi etter den elendige kampen mot Danmark.