Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Får minst 252 000 000 selv om han skulle tape på lørdag

Selverklært tidenes beste. Floyd Mayweather Jr. legger ikke skjul på at han bokser for pengene.

GODE PENGER: Floyd Mayweather Jr. er ubesereit i sin proffkarriere. Han får 252 millioner norske kroner for å stille opp mot Canelo Alvarez 14. september. Foto: REUTERS/Steve Marcus/NTB Scanpix
GODE PENGER: Floyd Mayweather Jr. er ubesereit i sin proffkarriere. Han får 252 millioner norske kroner for å stille opp mot Canelo Alvarez 14. september. Foto: REUTERS/Steve Marcus/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det er uvisst hvor mye penger Cecilia Brækhus fikk for gårsdagens seier over Oxandia Castillo, men det er ingen tvil om at hun har en lang vei å gå før hun tjener noe i nærheten av hva de best betalte herrebokserne gjør.

Amerikanske Floyd Mayweather Jr. (36) skal i ringen sammen med Canelo Alvarez (23) 14. september, og det er en smått utrolig pengeavtale førstnevnte har skaffet seg. Uansett hva utfallet av kampen blir, vil Mayweather få 41,5 millioner dollar (rundt 252 millioner norske kroner) for å bokse.

Ifølge forretnings- og finanstidsskriftet Forbes er det Mayweathers høyre hånd og promotor, Leonard Ellerbe, som selv har avslørt den utrolige summen. Med den summen knuser Maywaether sin egen rekord fra 2012 som var på 32 millioner dollar for kampene mot Miguel Cotto og Roberto Guerrero.

I tillegg vil bokseren få en andel av pengene som kommer inn fra betalingskunder som skal se boksekampen som går av stabelen i Las Vegas førstkommende lørdag. Det var 1530 tilskuere som så Brækhus vise hvem som var sjef på kanvasen i går, på lørdag vil det være 25 000 mennesker tilstede.

Tjener grovt Floyd Mayweather har til salt i maten fra før, og det er en grunn til at han går under kallenavnet «Money». Da Forbes i juni kom med sin årlige liste over hvilke idrettsfolk som tjener mest, lå Floyd Mayweather på en 14. plass. I 2012 toppet bokseren lista, og tjente dette året mer enn fotballstjernene Lionel Messi og Cristiano Ronaldo tilsammen.

STOR DUELL: Floyd Mayweather møter Saul "Canelo" Alvarez. Her er de to ansikt til ansikt i slutten av juni. Foto: AP Photo/Marco Ugarte/NTB Scanpix
STOR DUELL: Floyd Mayweather møter Saul "Canelo" Alvarez. Her er de to ansikt til ansikt i slutten av juni. Foto: AP Photo/Marco Ugarte/NTB Scanpix Vis mer

Det spesielle dette året var at bokseren sonet en tre måneder lang straff etter at han skal ha angrepet sin eks-kjæreste i 2010. Også i 2004 ble han funnet skyldig i to tilfeller av overfall på to kvinner i Las Vegas.

Floyd Mayweather Jr. fikk boksing inn med morsmelka og hadde en far, Floyd Mayweather Sr., som blant annet bokset mot legendariske Sugar Ray Leonard. Mayweather Jr. tenkte aldri tanken på å begynne med noe annet enn boksing, men det var ikke foreldrene som så potensialet først, skal vi tro hovedpersonen selv.

- Jeg tror min bestemor så mitt potensiale først. Da jeg var ung fortalte jeg henne at jeg trodde jeg burde få meg en jobb. Hun sa: «Nei, bare fortsett å bokse», sa Mayweather Jr. ifølge New York Times.

Moren til Mayweather skal ha vært en dopmisbruker, og det var ikke uvanlig at Mayweather kom hjem fra skolen og fant brukte heroinsprøyter i hagen. Faren solgte narkotika, og tilbrakte blant annet fem og et halv år i fengsel for kokainsmugling. Mayweather hadde også en tante som døde som følge av AIDS.

TJENER GODT: Floyd Mayweather Jr. tjente rundt 32 millioner dollar da han bokset mot Miguel Cotto i mai i fjor. Foto: AP Photo/Eric Jamison/NTB Scanpix
TJENER GODT: Floyd Mayweather Jr. tjente rundt 32 millioner dollar da han bokset mot Miguel Cotto i mai i fjor. Foto: AP Photo/Eric Jamison/NTB Scanpix Vis mer

Mayweather Jr. har opp gjennom årene har hatt en skikkelig offentlig skittentøyvask med sin egen familie, noe som har blitt omtalt som boksingen svar på Jerry Springer Show. Den mest kjente krangelen hadde Mayweather med sin far, og feiden varte i hele ni år.

Også sportslig sett har det vært noen skandaler. Som den gangen da Mayweather slo ned motstanderen da han omfavnet ham på kanvasen. Kampen ble etterpå omtalt som en skandale.

Penger viktigst Mayweather har aldri lagt skjul på at han bokser for penger, noe han ikke la skjul på før en boksekamp for noen år siden.

- Jeg har ingen falske svar. Det kommer ikke til å gjøre noe for min arv. Jeg slåss fordi jeg er en businessmann. Jeg er som Bob Barker (tidligere amerikansk tv-kjendis): «Kom igjen. Hvis prisen er riktig, så la oss la det skje», uttalte han ifølge Secondsout.

Og bokseren vet hvordan han skal få folk til å sende dollarsedlene hans vei.

- Folk elsker kontroverser, og jeg er kontroversiell. Hvis du ser Tom Cruise i en film, så er det ikke han i virkeligheten. Det er en karakter han spiller. Noe av det jeg gjør offentlig er meg, og noe er en karakter jeg spiller. Det er opp til deg å finne ut hvem som er hvem. På slutten av dagen betyr det ikke noe om media liker meg eller ikke. Folk elsker meg. Når jeg reiser rundt får jeg mye kjærlighet, har Mayweather uttalt.

Pengebetydningen kom for alvor til syne etter at Mayweather opprinnelig la opp som bokser i 2008. Han fant fort ut at han ikke tjente nok penger på investeringer og finansieringer, og bestemte seg for å gjøre et comeback i ringen i 2009.

Ubeseiret Det er likevel hevdet over en hver tvil at Mayweather er en talentfull bokser, noe rekorden hans også viser. Han har gått totalt 44 kamper i karrieren, og har vunnet alle sammen. 26 av disse har kommet på knockout. Det er vanskelig å argumentere mot at han har et ego som skriver sjekker som kroppen hans kan betale ut.

- Jeg er tidenes beste bokser. Muhammed Ali? han tapte mot Leon Spinks, en mann som hadde sju proffkamper. Sugar Ray Robinson? Han vant ikke et VM etter bare ett år slik som jeg gjorde, har Mayweather uttalt ifølge Secondscout.

Lørdagens kamp mot meksikaneren Canelo Alvarez blir en tøff batalje. 23-åringen har bokset 43 kamper, og har vunnet 42 av dem (1 uavgjort). 30 av disse har kommet på knockout. Kampen omtales bare som «The One» i USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media