Får ny sjanse på dødballene

Morten Gamst Pedersen har fått ufortjent tøff kritikk for dårlige cornere og frispark, og fortjener en ny sjanse på lørdag. Det mener både Åge Hareide og John Arne Riise.

KØBENHAVN (Dagbladet): På frisparktreninga i går viste Gamsten hva som bor i ham på dødball. Han var desidert farligst av de som fikk prøve seg, og slo ball etter ball enten klint i krysset eller i treverket. John Carew, Alex Valencia og André Bergdølmo traff stort sett muren eller sendte ballen i småskogen bak mål.

Sjøl er Gamst Pedersen ydmyk i forhold til seg sjøl som skarpskytter og servitør:

-  Vi får vente og se om jeg får sjansen igjen. Men jeg skal ta sjansen om jeg får den, sier han til Dagbladet.

Og legger til:

-  Det er selvfølgelig viktig å slå presist mot et lag som Tsjekkia. Vi vet at de kan slå hardt tilbake om vi mislykkes.

Viktig i gjørma

På gjørmehullet Ullevaal blir det på lørdag nesten bare mulig å treffe presist når ballen ligger stille. Det vil si på dødballer. Dette kan bli avgjørende, og derfor er presisjonen viktigere enn noensinne. Norge har simpelthen ikke råd til å skusle bort like mange som i de siste kampene.

Etter kampen mot Hviterussland i Minsk var TV 2s fotballekspert Mini blant de som ytret sterkest kritikk mot Gamst Pedersen. Han mente at Norge bare burde slå cornere innoverskrudd, og foreslo at Christian Grindheim slo dem fra venstre og at Gamsten og Riise byttet på fra høyre.

 BEST: Fortsatt er Morten Gamst Pedersen den beste dødballspesialisten på Norge - tross begrenset suksess i de siste landskampene. Her gjør han jobben perfekt i kamp mot noen stasjonære markører. Alle foto: Ole C.H. Thomassen
BEST: Fortsatt er Morten Gamst Pedersen den beste dødballspesialisten på Norge - tross begrenset suksess i de siste landskampene. Her gjør han jobben perfekt i kamp mot noen stasjonære markører. Alle foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

TV 3s fotballekspert Vidar Davidsen fastslo overfor Dagbladet at Gamsten rett og slett ikke har en god nok pasningsfot.

Men rett skal være rett:

 Det var Gamst Pedersen som slo det målgivende innlegget foran det avgjørende målet til Thorstein Helstad i Hviterussland.

 Det var Gamst Pedersen som slo corneren foran Sigurd Rushfeldts avgjørende scoring mot Moldova.

 Det er Gamst Pedersen som har desidert best uttelling på landslaget under Hareide når det gjelder scoringer og målgivende sammenlagt:

Fem scoringer og fire målgivende på 27 kamper. Nummer to i denne troppen er Jan Gunnar Solli med én scoring og fire målgivende.

 Mot Hviterussland slo Gamsten dessuten bare dårlige dødballer til å begynne med. Utover i kampen ble han mer og mer presis.

 Presisjonen hans på dødballer har i det siste vært svært god for Blackburn.

Riise støtter Gamsten

Sjøl har Gamsten tro på at det går an å få til noe på Ullevaal også når ballen er i bevegelse.

-  Det er fint på kantene på Ullevaal, så vi får prøve å få til litt spill der, sier han med et smil.

John Arne Riise mener at Gamsten definitivt bør få prøve seg igjen. Han fikk sjøl sjansen da Gamsten hadde karantene mot Skottland. Det gikk dårlig.

-  Mot Skottland var jeg ikke fornøyd med dødballene. Morten har gjort det bra med dødballene i Blackburn, og presisjon er utrolig viktig. Er presisjonen der så handler det bare om at løpene er riktige foran mål.

-  Du mener han er riktig mann mot Tsjekkia også?

-  Ja, Morten har en fantastisk god fot. Han presterer og så lenge han presterer både på klubblaget og her på treningene, så kommer han bare til å bli bedre. Morten kjenner innløpene og hva vi trenger. Derfor er det mye bedre at han bare fortsetter å slå dødballene våre.

Mye involvert

Landslagssjef Åge Hareide mener det samme:

-  Morten får veldig mye pepper for innleggene og cornerne sine. Men han står bak veldig mange av scoringene våre - blant annet den mot Hviterussland da han slo innlegget før Jan Gunnars skudd som Thorstein setter inn på returen.

Dessuten:

-  Han slo også innlegget like før som Jan Gunnar burde headet i mål. Han er en god server og har en god fot. Jeg fokuserer mer på det han kan enn det han ikke kan.

Men det generelle presisjonsnivået er Hareide bare middels fornøyd med:-  Presisjonsnivået vårt har vært variabelt, men de gangene vi er virkelig presise så kommer også mulighetene. Vi trenger ikke å ha så veldig mange bare vi kan være ekstremt presise spesielt på den siste pasningen. Den må vi jobbe med slik at vi får folk inn i posisjonene der vi kan avslutte, sier han.

Og slikt er vanskelig å trene på:

-  Ja, det er derfor vi har samme troppen og samme forbindelsene rundt de samme spillerne. Det er slik vi bygger opp relasjoner og forståelse. Om vi må skifte hele tida, må spillerne hele tida forholde seg til nye folk rundt seg. Det er viktig at vi får skikk på en stabil kjernetropp, sier han.

ALTERNATIV: Alex Valencia
ALTERNATIV: John Carew
ALTERNATIV: André Bergdølmo